Toplana nije pogrešila

Nezavisno stručno mišljenje je urađeno. Ombudsman je nezadovoljan te slede novi pregovori.

Toplana elektrovojvodina elektrodistribucija grejanje subotica

Subotička Toplana nije pogrešila prilikom izdavanja računa, obračun je urađen u skladu sa zakonom i propisima, a svaki tehnički uslov javnog preduzeća odgovara propisima, stoji u nezavisnom stručnom mišljenju koje je inicirala gradska lokalna samouprava i gradski ombudsman, tokom marta.

Nezavisno stručno mišljenje ombudsman je zatražio nakon što mu se obratilo više stotina građana za pomoć zbog činjenice što su računi za grejanje za januar ove godine sadržali toliko irealno visoke cifre koje građani nisu ni mogli, a ni hteli da plate. Građani koji većinom žive u soliterima, prosečno su dobili duplo veće račune nego u januaru prošle godine.

Početkom marta, na Prozivci, održan je građanski forum na kojem je predsednik skupštine opštine Ilija Marović obećao građanima da će, ukoliko nezavisni sudski veštak konstatuje da je Toplana pogrešila, grad platiti odštetu građanima. Građani su i tada nezadovoljno napustili forum, naglašavajući da ne veruju političarima i da nemaju poverenja ni u nezavisnost sudskih veštaka.

Prema trenutnom stanju stvari građanima neće biti plaćena odšteta, stručno mišljenje je stiglo, a u njemu stoji da je Toplana u svakom pojedinačnom slučaju postupila u skladu sa propisima, a visoki računi su posledica prvenstveno lošeg obračuna.

Stručno mišljenje su pripremili saradnici Mašinskog fakulteta Beogradskog Univerziteta: sudski veštak prof.dr Vojkan Lučanin, prof. dr Maja Todorović, spoljni saradnik dr Radmilo Savić, spoljni saradnik Uroš Milovančević i spoljni saradnik Dragomir Jovanović.

Stručno mišljenje, o kojem je nas izvestio gradski ombudsman Subotice, Zlatko Marosiuk je napravljeno nakon jednodnevne posete, koju je grupa stručnjaka upriličila 23. marta u Subotici. Posetili su lokalnu samoupravu, Toplanu i posetili dve lokacije od deset problematičnih: ulicu Šenoa broj 16. i Kereški put broj 4. Na oba mesta su konstatovali da podstanice funkcionišu u skladu sa propisima, da su nepristupačne, što znači da neovlašćena lica nemaju pristup istima. Mišljenje, koje je napisano na skoro pedeset stranica, detaljno opisuje rad stanica Toplane, a nakon toga se konstatuje da javno preduzeće nije načinilo grešku, potrošačima je isporučen račun o zaista potrošenoj toploti, sve je urađeno u skladu sa stručnim propisima, osigurana je mogućnost potrošačima da pomoću alokatora sami odrede koliko energije žele da potroše, a i odgovori na žalbe su stizali u roku.

kireska 4

Na kraju mišljenja stručnjaci naglašavaju da je od 1. marta 2016. godine na snazi dvotarifni sistem obračuna koji će uveliko olakšati situaciju potrošača jer će se troškovi među potrošačima po soliterima raspoređivati proporcionalnije.

Ombudsman Zlatko Marosiuk se nakon što je dobio dokument, pismom obratio grupi stručnjaka koji su napisali izveštaj i zatražio dopunu.

– Između ostalog, ukazao sam da će da se menja sistem obračuna, ali da to problem neće rešiti. Obavestio sam stručnjake i da smatram nedostajućim izveštaj o sekundarnoj mreži, a posebno sam zatražio i od komisije da se pozabave alokatorima, jer su se Toplani sa žalbom obraćali pre svega građani koji koriste alokatore – objašnjava Zlatko Marosiuk. Ombudsman zahteva dodatna objašnjenja od stručne komisije, ali nije dobio odgovor na svoje pismo. U odgovoru koji mu je prosleđen stoji između ostalog i da pitanja koja se odnose na funkcionisanje alokatora i opisivanje prednosti i negativnih posledica njihovog korišćenja nije njihov zadatak, kao što nije njihov zadatak ni davanje stručnog mišljenja o sistemu obračuna. Stručna komisija je u svom odgovoru naglasila da se sva ova pitanja moraju postavili zakonodavcima, koji su formulisali zakon o energetici, „ukoliko naručilac nije očekivao od stručne komisije da tražimo promenu zakona, a zakon omogućuje postojanje alokatora“ stoji doslovce u pismu. Zlatko Marosiuk je rekao da stručna komisija u Suboticu stiže u petak kada će i lično razgovarati o ovim pitanjima, a nakon susreta će se održati i konferencija za štampu.

Dvotarifni sistem obračuna.

Subotička Toplana se od prvog marta vratila dvotarifnom obračunu potrošene toplotne energije. To znači da se cena toplotne energije sastoji od konstantnog i od promenjivog dela. Konstantni deo potrošači plaćaju cele godine, a sadrži cenu održavanja i ostalih troškova. Promenjivi deo cene se obračunava u grejnom periodu na osnovu potrošene toplotne energije. Potrošači će, dakle, od prvog marta tokom cele godine plaćati kao stalni deo 27,33 dinara po kvadratnom metru kao fiksni deo i 4,79 dinara nakon svakog potošenog kilovata u grejnoj sezoni. Na ove cene se obračunava još PDV od 10 posto. Uredba o uslovima snabdevanja toplotnom energijom se osvrće i na metodu podele potrošene toplotne energije u slučaju solitera, gde je na podstanici urgađen alokator za svakog potrošača. U tim slučajevima će brojač, postavljen na podstanici, dvadeset posto potrošene toplotne energije ravnomerno podeliti među potrošačima prema broju kvadratnih metara stana, a preostalih osamdeset posto će se obračunavati na osnovu potrošnje.

 

Magyar szoKOMENTARI

 1. turista kaže:

  Proleće je! Stiropor i pvc nikada jeftiniji u ovom gradu. Vreme je da se misli na sledecu sezonu.

 2. Rom kaže:

  Vec duzi niz godina nisam na toplani i nadam se da ce gradjani da odustanu od lopovluka koji vam se servira na tacni naivci jedni.

 3. treća-sreća kaže:

  Pretpostavljam da postoji alternativa za grejanje po stambenim zgradama, pošto već postoji instalacija unutar svake zgrade. Stručnjaci iz te oblasti bi mogli da se pozabave mogućnostima i da predlože novu varijantu grejanja sa cenom izrade novog sistema za svaku zgradu zasebno. Nisam ni blizu ove struke, ali pretpostavljam da bi tako nešto bilo moguće uz određena ulaganja. Npr. kotao na gas, solarnu energiju…

  Skinuli bi smo na taj način ove gradske derikože i besposličare sa vrata.

 4. m-432 kaže:

  Bilo bi čudo, da Toplana nije u pravu. Raznim „stručnim objašnjenima“ uvek nalaze izgovor, da opravdavaju nastalu situaciju – svakako na štetu potrošača.

 5. JAPAJA kaže:

  Da su „strucnjaci“ utvrdili bi jednu cinjenicu koju njihova diploma ne moze da registruje a to je da ce nam u 2016-toj naplatiti 14 fiksnih delova umesto 12. ( Za januar i februar su ukalkulisali po 2 fiksna dela ) Za to je dovoljna i srednja strucna sprema da se utvrdi ali je ocito da taj „strucni“ tim radi na bazi praseceg i govedjeg odreska Suboticke Toplane a struka je tu periferna stvar. Gospodo strucnjaci vratite te vase diplome i prestanite da se bavite „strucnim“ radom. Diplome vam nisu nista kvalitetnije od „Tomine“ sta vise.

 6. djomla kaže:

  @treća-sreća

  bezbroj alternativa postoji, ali zaboravljas da su gradjani u mat pozociji, jer sve te alternative kostaju. I odakle ti da naplatis prelazak na bilo sta drugo u zgadi koja ne moze hodnik da okreci, popravi lift ili ulazna vrata.

 7. kukuriku kaže:

  mislim da bi se moglo pojedinacno po zgradama uvesti gas umesto toplane. Naravno ne znam koliko to kosta ali ne verujem da bi bilo vise od 1000 eura po stanu u zgradi od 30 stanova. Ne znam…
  Ali ako ne bi bilo vise od 1000 eura po stanu( ipak postoje instalacije po zgradi), mnogi bi pristali na to jer bi fakticki za par godina isplatili tu investiciju i imali bi barem duplo jeftinije grejanje. Znam ljude po zgradama koji se greju na gas, racuni su im smesni. Znam nekoliko skola, pa cak i bolnica koje su ove godine presli sa gradske toplane na gas, racuni su im upola manji. To toplana ne moze da preboli i tu je najvise i izgubila para pa sada tu lovu hoce preko gradjana da vrati pa je zato tako skupo grejanje( jedan od razloga)…
  E sad zamislite kada bi nekoliko zgrada u Subotici uspelo da se dogovori i da svi stanari pristanu na uvodjenje gasa. Zamislite kakvu bi to revoluciju donelo u gradu, Toplana bi poludela, ne bi znala sta da radi….Ljudi bi videli da je to stvarno isplativo i masovno bi zgrade pojedinacno pocele da se iskljucuju sa sistema toplane i prelaze na gasno grejanje. Zamislite face iz Toplane kada bi videle da im se drma opstanak same Toplane i radna mesta….Sta mislite sta bi prvo uradili? Smanjili bi cenu grejanja da bude na nivou gasa……

  Jedva cekam da neka zgrada uspe da da se prebaci na gas, to ce biti revolucija u Subotici!!!!

 8. Megille kaže:

  Upravu je vlada u pregovoru sa američkom fondacijom koji želi otkupiti dugovanja tih firmi za koje je vlada dala garancije kod ulaganja, Poštu su novci na neki način nestali a firme su u dugovima treba dotle što više novaca izvući od krisnika Subotičke toplane…

 9. pih kaže:

  izveštaj od pedeset stranica. okej, sada sve verujem

OSTAVITE KOMENTAR

+ 89 = 97

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: