„Toplana“: U slučaju Kireške 4 potrošnja obračunata po važećoj gradskoj odluci

Subotičanka Irena Sabo Tenki (83) dobila je za oktobar račun za grejanje od 46.507 dinara iako zagreva samo malu prostoriju.

Penzionerka je u šoku, a enormni račun od 47.000 dinara dobio je i njen komšija Dragan Inđić.

– Ne znam šta me je snašlo. Primam minimalnu penziju, ali sam oduvek sve račune revnosno plaćala. Ove ne mogu i neću da platim. Verovatno ću podneti tužbu protiv javnog preduzeća. U stanu je hladno, a ja se više ne usuđujem da uključim radijator. Dosad sam grejala samo malu sobu, ali više neću ni nju grejati. Problemi su počeli kada su nam ugradili alokatore – kaže Irena Sabo Tenki.

grejanje racun

Starica u višespratnici živi 45 godina. Ranije su računi bili u skladu sa potrošnjom, a pre pet godina ugrađeni su alokatori i računi su bili sve veći i već prošle sezone je za grejanje jedne sobe plaćala 16.000 dinara.

Od 12 vlasnika stanova troje se odjavilo sa mreže bez saglasnosti komšija, a ostali ne uključuju daljinsko grejanje već se greju na struju. Ipak, pojedine cevi prolaze kroz sve stanove, po vertikali, i svima su topla kupatila ili neke druge prostorije, a za to plaćaju oko 300 dinara.

– Grejanje je počelo 13. oktobra i grejala sam povremeno jednu sobu. U odgovoru na reklamaciju piše da kalorimetar u zgradi meri ukupnu potrošnju, a oni je dele samo na one koji su uključili grejanje, a ne po potrošnji. Navode da je potrošeno ukupno 10.545 kWh u novembru i od toga su pet odsto raspodelili na sve stanare, a 95 odsto na nas koji smo uključili grejanje. Predložili su da se uvede obračun potrošnje po kvadratu, ali nismo prihvatili – kaže Irena Sabo Tenki.

Ćerka Irene Sabo Tenki je bila u „Toplani“ i uverila se da je njena majka u novembru potrošila svega 271 kWh, ali na računu piše 3.619 kWh, jer se „po gradskoj odluci obračun vrši procentualno od ukupno dostavljene toplotne energije“.

– Grad je prošle godine usvojio tarifni sistem po kome su zajednički troškovi pet odsto, ali tvrdim da su u našoj zgradi najmanje 40 odsto. Nisam uključivao radijatore jer sam ranije plaćao i po 28.000 dinara. Sada sam dobio račun 300 dinara, a ostalo su pripisali na dva stana – objašnjava Miroslav Cvijić, komšija.

– „Toplana“ je u slučaju Kireške potrošnju obračula po važećoj gradskoj odluci i tarifnom sistemu. Zalažemo se za izmenu i dostavili smo lokalnoj samoupravi zahtev za prelazak na dvotarifni sistem, ali grad to koči. Jedino što smo mogli da ponudimo stanarima je obračun po kvadratnom metru, ali su odbili ponudu – kažu u „Toplani“.

 

BLICKOMENTARI

 1. Max kaže:

  Zasto ne privatizovati ovo preduzece? Mislim da bi se broj zaposlenih u preduzecu (toplani) smanjio za 80%… a usluga visestruko pojeftinila i potrosaci bi se vratili u kolektivni sistem grejanja koji treba da bude ekonomican.Ali onda nema mesta za partokratijske menadzere i dzabalebarose…

 2. Pametnjaković kaže:

  Hajde sad vi nadležni u Toplani budite fer i ponovo pregledajte ove račune koje ste poslali gospođi Sabo Tenki i gospodinu Inđiću, oni su verovatno vaši dugogodišnji korisnici usluga.
  Valjda su toliko zaslužili korišćenjem vaših usluga.
  Pa tu i lud vidi da nešto debelo ne štima. Nemojte se praviti blesavi, samo kvarite vaš ionako loš glas među korisnicima vaših usluga.
  Priznajte grešku u obračunu i izdajte posle saopštenje zbog čega i kako je došlo do ovakve greške u obračunu.
  Ovoliko toplotne energije gospođa Sabo Tenki i gospodin Inđić teoretski nisu mogli sami potrošiti, možda čak i da su izbili sve prozore i vrata u stanu.
  To i sami znate, vi u Toplani ili imate možda neki drugi cilj i podle namere u pozadini, a ova gospoda bi trebale biti žrtve koje bi trebale finansijski da stradaju, da biste vi u toplani možda izborili drugi, po vas daleko još povoljniji način obračuna toplotne energije, jer kako čujemo, sve je više zaposlenih u Toplani koje treba namiriti i nahraniti.

 3. Megille kaže:

  Neko treba da plati i za ta silna ulaganje ,kada su raskopali selu Suboticu i izmenili su ulične vodove i priključke za zgrade. Nisu ti cevi ‘mufte’ dolazili iz Nemačke ,treba to i platiti. E sad što korisnici tih usluga nisu bili upoznati sa tim radovima a nemaju ni udrugu potrošaća koji bi kontrolisao i uticao na troškove oko tih radova ,i da li se raspisuje natečaj za javnu nabavu ? Korisnici moraju snositi javašluke i plačati dodatne troškove poslovanja Subotičke toplane ?

 4. JAPAJA kaže:

  „Zalažemo se za izmenu tarifnog sistema i dostavili smo lokalnoj samoupravi zahtev za prelazak na dvotarifni sistem, ali grad to koči.“ Koci se vama u bolesnim glavama.
  Bezobrazluk ovog razularenog preduzeca nema kraja. Pre nego sto vratite na staru sistem opstina treba da uvede prinudnu upravu i da vas sve do jednog izbaci iz tog preduzeca i dovede strucnjake. Gradjani treba jednom da stave do znanja ovim neznalicama i prepredenjacima da vise ne mogu da prave majmunim gradjane i lokalnu upravu. Kad su uvodili ovo remek delo od tarifnog sistema pisali smo ovde da je to vrhunac neznanja i otimanja sto se i pokazalo. Zbog toga smatram da nebi trebalo raspravljati o vracanju starog sistema jer kod svakog smisljanja su bezobrazno i drsko povecavali cene.
  Ako je neminovno vracanje na stari sistem onda uz bezuslovno snizenje cene za 23% koliko je pojeftinio gas. Ako nece da prihvatiti izbacite te trutover na ulicu i dovedite strucnjake kjoji se nece izivljavati nad gradjanima i nece praviti ovakve svinjarije. Ako necete vi iz opstinske uprave organizovacemo se mi gradjani i svima staviti do znanja da hostaplerima i neznalicama nije mesto u ovom preduzecu. Organizovacvemo se kao u Nisu gde su poizbacivani svi kasapi iz gradske Toplane a cena je snizena za 20%.

 5. Megille kaže:

  @ Japaja , Prave oni od građana majmune : vodovod naplačuje građanima pogonsku spremnost koji mesečno iznosi više od cene 1m3 vode ,i često taj iznos iznosi više nego cena za ukupnu potrošenu vodu-otimačina. Elektrodistribucija naplačuje paušal za struju ,trošiš ili ne trošiš struju -otimačina . Javno preduzeće Subotička čistoća i zelenilo ,naplačuje i onda svoje usluga kada ne nosi smeće iz nekih domačinstva unatoč tome da smeće nema-otimačina . Naplata Tv i Radio pretplata se silom naplačuje preko raćuna za utrošak struje !!! bez saglasnosti građana i bez potpisanog ugovora sa korisnikom usluga -otimačina. Porez na svoju imovine u kojima stanuju građani kao vlasnici-otimačina . Itd itd . Molim vas da me dopunite ,Hvala.

OSTAVITE KOMENTAR