Toplana započela projekat postrojenja na biomasu

Subotička toplana započela je projekat izgradnje postrojenja na biomasu i u toku je izrada studije izvodljivosti koja treba da pokaže sve prednosti i nedostatke takvog jednog postrojenja, najavio je direktor Javnog komunalnog preduzeća “Subotička toplana” Pero Rikić.

 

On je na radionici “Biomasa i mogućnost primene u kogenerativnim postrojenjima”, ocenio kao odlične prve pokazatelje te studije, odnosno da je izvođenje jednog takvog postrojenja opravdano.

 

“Biomasa, koje ima u velikim količinama u regiji, koristila bi se kao energent, naročito biomasa poljoprivrednog porekla. Njenim korišćenjem mi bismo proizvodili zelenu energiju, i to električnu i toplotnu energiju za naše korisnike usluga”, rekao je Rikić novinarima na pomenutom skupu.

 

Uvođenje biomase sprovodi se na inicijativu i uz podršku Nemačke razvojne banke KfW.

 

Kako je rečeno na istom skupu, biomasa čini 60 odsto ukupnog potencijala obnovljivih izvora energije u zemlji.

 

Postrojenje koje bi se gradilo u Subotici, imalo bi procenat efikasnosti od 31 odsto u proizvodnji električne energije i 85 odsto u proizvodnji toplotne energije, što bi, kako je rečeno na skupu, u kombinaciji sa očuvanjem životne okoline i nižom cenom toplotne energije, Subotičku toplanu činilo “socijalno-odgovornom” kompanijom.

 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. Loš Đak kaže:

  To je lepo što se razmišlja o ovakvom načinu korištenja biomase. Međutim, nisam mogao da pročitam kakvi su očekivani efekti po emisiju CO2 i recimo po cenu grejanja za krajnje korisnike. Drugi je problem, po mom skromnom mišljenu, daleko bitniji za subotičku toplanu a to je problem gubitaka na trasi. Da li je nešto gosin Rikiću, u planu da se menja po tom pitanju?

 2. djomla kaže:

  Toplana je sredstvima EU rekonstruisala magistralne vodove tamo negde 2008. godine. To je vod od toplane do Prozivke i vod do centra i Radijalca. Svake godine se rade sporedni krakovi.

  Veliki problem toplane predstavljaju naselja Novi Grad i Kertvaroš. Velika je razuđenost tih naselja a iskorišćenost toplane veoma mala. Od kada su im uveli kalorimetre, cena grejanja je drastično skočila zbog čega jako mali broj ljudi uopšte i koristi toplanu. E sad zamislite situaciju u kojoj ste primorani da održavate sistem koji se ne koristi.

  Do samo pre 10 godina su u tim naseljima držali otvorene prozore zimi.

  Jedna stvar je sigurna – poskupice grejanje i idućeg februara što zbog cene gasa što zbog inflacije.

  U svakom slučaju odlična pitanja i što se tiče cene i što se tiče CO2

OSTAVITE KOMENTAR