Traktorima u Štrosmajerovu

Poljoprivredni proizvođači  iz Subotice protestovali su danas nezadovoljni zbog donošenja neadekvatnih mera u agraru i neizvesnosti oko subvencija za poljoprivredu.


Ratari iz Udruženja poljoprivrednika Subotice blokirali su danas na jedan sat Štrosmajerovu ulicu u centru grada zahtevajući subvencije za poljoprivredu.

„Setva je u toku, a mere koje se obično donose početkom godine još nisu usvojene. Poljoprivredna proizvodnja podrazumeva višegodišnju proizvodnju i plodored, što je nemoguće ostvariti bez kontinuiteta mera Vlade“, kazao je predsednik skupštine Asocijacije poljoprivrednika Srbije Miroslav Ivković.

 

Ivković, koji je i član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika Subotice, naglasio je da subvencije za poljoprivredu moraju biti isplaćivane preko Trezora registrovanim porodičnim gazdinstvima, a ne prerađivačoj industriji.

 

On je tokom jednosatnog protesta upozorenja istakao da prerađivačka industrija već sklapa ugovore umanjene za iznos subvencija.

 

„To jasno razotkriva nameru Vlade da pomogne prerađivačku industriju, a ne poljoprivrednike, koji ne mogu opstati bez dosadašnjih 17.000 dinara za regresiranje repromaterijala po hektaru“, kazao je Ivković.

 

Poljoprivrednici su naveli da zahteve temelje na Strategiji o ruralnom razvoju od 2011. do 2013. godine.

 

Asocijacija poljoprivrednika će u narednih nekoliko dana odlučiti kako će nastaviti protest ako njeni zahtevi ne budu ispunjeni.KOMENTARI

 1. Sugradjanin kaže:

  Pozdravljam poljoprivrednike, i podrzavam ih da protestuju u centru grada kod gradske kuce i da traze svoja prava, a ne da blokiraju puteve po Vojvodini pa nas koji nemamo nikakve veze sa tim maltretiraju.

  Onako na putevima na prilazima sela i gradova su pojedini naplacivali prolaz ako bas neko hoce da prodje i to stvara losu sliku o njima i gnev gradjana, jer sta bi bilo kad bi svaka bransa to radila, i to bi bio javasluk koji se nebi mogao vrlo brzo kontrolisati.

  Ovako kod gradske kuce i tu protestujte i pregovarajte, a nas obicne gradjane neuznemiravajte….

  Sretni Vam pregovori!!!!!

 2. amacak kaže:

  puteve je blokirala policija jer nije dozvoljavala traktoristima da voze u beograd gde su planirali da protestuju ispred skupštine.

 3. dule kaže:

  pitam se kada ce doci dan da se svi ujedine pa da protestuju. zemljoradnici, zanatlije, lekari, policija…. ovako nema nekog efekta, na rate. za mesec dana ce protestovati jer ce im cena mleka u otkupu biti niska, pa ce onda doci na red cena maline, pa cena psenice, kukuruza… izmedju toga su prosvetari, lekari, naravno policija. samo treba jos politicari da protestuju zbog “malih dnevnica”! hajdemo svi.

 4. Anonimni kaže:

  Štrajk vlade

 5. jasso kaže:

  Meni ovde nesto nije jasno,na drugim mestima kazu da je ovo nesto mnogo bolje oko raspodele te subvencija,da po novom modelu ce stvarno da dobiju oni koji i proizvedu nasto,a ne samo vlasnici zemlje koji izdaju zemlju u arendu,ili oni kojima nije bitno koliko ce proizvesti nego samo da dobiju subvenciju pa makar zemlja ostala i u parlogu,izgleda da se bune i protestuju samo  oni koji hoce nesto da ucare bez rada.

 6. amacak kaže:

  Prva mera su bonovi za naftu subvencionisani sa 60 dinara. U redu je to ali mnogi su su već kupili naftu. Sad im ostaje da podignu bonove i utope ih na crnom tržištu. Bonove je trebalo podeliti najkasnije sredinom februara dok se nije ništa radilo.

  Druga mera je subvencionisanje po kilogramu predate robe. Još nije jasno da li će se subvencionisati sve ratarske kulture ili samo industrijsko bilje.

  U prvoj varijanti oštećeni su oni koji deo ili sve što proizvedu utroše za ishranu stoke. U drugoj oni svi koji gaje kukuruz, pšenicu, detelinu i ostalo što se nije subvencionisano  kao i oni koji ne mogu da gaje industrijsko bilje sve i da hoće. U Srbiji (“užoj”) je zemlja generalno lošija, repa i uljarice se slabo gaje, gaji se stoka na sitno pa se proizvodi ne predaju. Malo kome tamo odgovaraju nove mere. 

  Subotici se ne gaji soja jer nema dosta vlage i šećerna repa ne znam zašto, uljana repica je veliki rizik jer se seje u sušnom periodu. Ostaje nam suncokret od subvencionisanih kultura.

  Da dodam još da je poslednjih godina vođena kampanja da se ulaže u skladišne kapacitete što su mnogi uradili. Kako, kada i da li će oni ostvariti pravo na subvencije videćemo u četvrtak kada vlada konačno porodi uredbe sa mesec ipo zakašnjenja.

  Kome sigurno odgovaraju nove mere? Prerađivačima koji će cenu automatski spustiti za iznos koji država daje po kilogramu ili nešto manje. Eventualno porizvođačima sa najboljom zemljom koji će moći da ostvare i veće iznose od 14000 din po hektaru jer imaju velike prinose ali samo ako godina bude dobra i ako prerađivači ne spuste cenu za pun iznos subvencija.

  Ko su najveći prerađivači i otkupljivači u Srbiji, jedini sigurni dobitnici novog načina subvencionisanja? Jesu vam poznata sledeća imena: Viktorija grupa, MK komerc, Delta agrar? E, to su ti koje će država da subvencioniše.

  Subvencije su nužno zlo u poljoprivredi. Imaju ih USA, EU, sve zemlje u okruženju,.Teško može Srbija tu da iskače i izmišlja toplu vodu.  Koliko ja znam EU i region subvencionišu po površini (stari sistem) a ne po kilogramu (novi sistem). Ako je tako, onda je bolje rešenje prilagoditi stari sistem bolje našim prilikama i povećati kontrolu da se spreče zloupotrebe. Bolje, pod uslovom da je boljitak poljoprivrednika i cele zemlje u prvom planu. Da li je tako neka proceni svako za sebe i ima zaključak na umu 6. maja.

 7. biba kaže:

  Do sada su poljoprivrdnici subvencije uglavnom koristili za plaćanje arende ili kupovinu novog mercedesa na sajmu automobila, umesto da ulože u neke agrotehzničke mere koje će zaista dovesti do povećanje prinosa. I sada kada se to želi promeniti, stvaraju problem ni oko čega. Pa neka subvencije ulože u njihe voćnjake (npr. protugradnu opremu, da nebi plakali posle svakog nevremena) i imali bi veći prinos, ali onda sinovi ostaju bez novih kola za ovu godinu. Pogledajte samo vozni park nedeljom ispred katedrale!

 8. igor kaže:

  Ko proverava dali je poljoprivrednik koji je subvencioniran, prodao rod sa pdvom i platio porez na zaradu.Ili da je rod utovio u svoju stoku koju je prodao nadkupcu na crno!i Kakve mi građani imamo koristi od njihovih subencija,onda bi trbalo svako posle svoje delatnosti da dobije subvenciju.bolje da država projizvođaču veštaka naplati po njihovoj abnormalnoj zaradi porez povećan pa zaštitio sve nas na kraju.A takođe i uvoznicima veštaka! Ili sama da uveze bez profita po realnim cenama, da zakupi proizvodnju neke fabrike ili da dugoročno uloži u neku!! Traktori da se osiguraju samo na dane kada su u upotrebi ili to da se izbriše, pa ako načini štetu naplati iz imanja ili da postoje sve varijante! Pa kome koja ogovara!

OSTAVITE KOMENTAR