Traži se finansijer za prugu Subotica-Segedin

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da je završena studija izvodljivosti za prekogranični projekat obnove železničke pruge Subotica-Segedin i da se traže investitori koji bi finansirali radove.

 

Pastor je prilikom obilaska pruge sa predstavnicima mađarske županije Bač-Kiškun rekao da će projekat biti sproveden zajedničkim naporima dve države, te da, po njegovim saznanjima, postoji odluka da Mađarska svoj deo ulaganja pribavi kroz evropske projekte.

 

pruga subotica segedin

Rekonstrukcija pruge biće u dve faze, od kojih prva obuhvata postizanje brzine saobraćaja do 120 kilometara na čas, a koštala bi 190 miliona evra.

Po rečima Pastora, druga faza elektrifikacije zahtevala bi ulaganje od 100 miliona evra, a pruga bi bila osposobljena za vozove brzine do 160 kilometara na čas.

 

"Ovaj projekat bi obuhvatio obnavljanje pruge dužine 100 kilometara, kao i obnovu zgrada, sistema za signalizaciju i svega ostalog na pruzi", rekao je Pastor.

Predsednik mađarske Županijske skupštine Bač Kiškuna, Gabor Banjai istakao je da vlade Mađarske i Srbije imaju interes za planiranu revitalizaciju čitave pruge Budimpešta-Beograd.

 

Pruga na deonici Subotica-Segedin dugačka je 40 kilometara i u lošem je stanju, o čemu svedoči i to da se njome vozom putuje dva sata.

 

 

BETA

 KOMENTARI

 1. Petar.SU kaže:

  Toliko o brzoj pruzi o kojoj smo toliko slusali pre izbora.

 2. vokille kaže:

  A onih deset biliona dolara? 
  Da li je moguće da ne može da se i sada organizuje ruskinjom direktni šinobus do Segedina, bar 3x dnevno, ujutro, u podne i uveče, bliži je nego Sombor ili Vrbas. Ako već idu garniture do Roezkea ili Horgoša, valjda mogu još par kilometara da produže. 
   

 3. NaIvan kaže:

  Nažalost  ćete još dugo vremena da tražite finansijera za ovaj projekat, pošto je projekat totalno nerealan i služi samo za propagandu pojedinaca.

  Sanjajmo, to je svugde dozvoljeno i ništa ne košta.

 4. Stipan Sveti kaže:

  A evo i rešenja…. Treba izvdati iz magle dva tri Miloševićeva kofera sa Kipra, naravno od onih famoznih sa novcima (našim) ali NE puštati Dinkića ni blizu, jer ode mast u propast….Pitam se…. a gde su ti novci završili ??? 

OSTAVITE KOMENTAR