Treba li Univerzitet Subotici?

Naslovno pitanje tema je razgovora na Subotičkoj Agori u subotu 2. oktobra, koja će se održati na Otvorenom univerzitetu u sali 213/1 sa početkom u 10 časova.

Uvodna izlaganja daće:
dr Zoltan Jegeš, Pokrajinski sekretar za obrazovanje
– dr Pere Tumbas, redovni profesor Ekonomskog fakulteta, Novosadskog univerziteta
Ljubica Kiselički, pomoćnica gradonačelnika za oblast razvoja kulturno – prosvetne delatnosti i racionalizaciju školske mreže

"Problem (ne)postojanja Univerziteta u Subotici je višeslojan i teško objašnjiv. On seže kako u dalju, tako i bližu prošlost.
Kako i zašto se dogodilo da su najrazvijeniji gradovi na prostoru Jugoslavije, na početku prošlog veka formirali Univerzitete – Maribor i Osijek, a Subotica nije? Koji argumenti govore u prilog posebno, socijalističke vlasti Srbije, što nije u Subotici formirala Univerzitet?
Slični gradovi u okruženju (susedske zemlje) kao što su Mađarska i Rumunija, odnosno Segedin i Arad, pa i Pečuj, imaju univerzitetske institucije i daleko razvijeniju visokoškolsku strukturu.
Predratni (II sv. rat) Pravni fakultet u Subotici, nije baš bio beznačajan. Mogao je biti embrion univerzitetske strukture, ali je premešten/ugašen. Tek 60-tih godina prošlog veka (dakle nakon 15 godina od rata) formira se Ekonomski fakultet.
Inicijativa za formiranje etnocentričkog Univerziteta u poslednjoj deceniji prošlog veka, od strane Saveza vojvođanskih Mađara i etno-intelektualaca, po ugledu na Novi Pazar je u osnovi bila defektna i nije mogla dobiti političke agremane za instaliranje.
Subotici, a nadasve budućim odnosima i konstelacijama, neophodan je regionalni, mali, dinamični, multilingvilni univerzitet. Veliko je pitanje da li postoje resursi i imaginacije u političkoj i intelektualnoj strukturi Srbije da ovakvu matricu instalira.
Tribina Subotička Ἀγορά je prilika da se, otvoreno progovori o svim aspektima (ne)postojanja Univerziteta u Subotici" – ističe urednik i moderator tribine Dušan Torbica.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR