Treći rođendan Arhus centra

Regionalni Arhus centar u Subotici proslavio je treći rođendan.

 

Uz podršku Misije OEBS-a 4.marta 2011.godine otvoren je Arhus centar u Subotici i to potpisivanjem Memoranduma između Ministarstva životne sredine, grada Subotice i Otvorenog univerzitet.

arhus

U Arhus centru kažu da su najponosniji na što su uspeli da utiču na grad usvoji Deklaraciju Subotica bez GMO, kao i projekte “Zelene zgrade Subotice” i “Mladi protiv otpada”.

 

Arhus centar je svoj rođendan obeležio simboličnom sadnjom tri drveta, koja predstavljaju tri stuba Arhuske konvencije. Zasađen je tužni brest i dve sadnice magnolije. Akcija sadnje je realizovana u saradnji sa Direkcijom za izgradnju grada i Javnim komunalnim preduzećem “Čistoća i zelenilo”.

 

– Učešće javnosti u oblasti životne sredine je ključno da bismo sačuvali prirodno okruženje. Arhus centri su oni koji treba da ih okupe i zato ih održavamo i pomažemo koliko možemo. Mi smo upoznati sa problemom i zaštite Palićkog i Ludaškog jezera. Naš sekreterijat radi na više frontova, kako bi uradili nešto konkretno. Strategija je da zadržimo difuzno zagađenje, formiramo zaštitini zeleni pojas oko jezera i uložićemo novac za unapređenje stanja riba. Mi smo opredelili oko 60 miliona dinara i želimo da uradimo nešto konkretno. Prošle godine trebali smo finansirati izgradnju zida kasete za izmuljivanje, a pošto opredeljena sredstva nisu bila dovoljna, a niko nije ponudio još novca da bi vodila javna nabavka taj novac nije realizovan. Pokušavamo da obezbedimo sredstva sa strane i Razvojna banka Nemačke je zainteresovana da ulaže u ramsarska područja – rekao je dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

 

Predstavnici Misije OEBS-a objašnjavaju da je Arhus centar ispunio svoju misiju, jer su spona između grada, civilnog društva i građana.

 

– Sa velikim zadovoljstvom učestvujemo u proslavi obeležavanja trogodišnjice rada Arhus centra u Subotici. Naši vredni partneri iz ove kancelarije su ispunili misiju, jer su spona između grada, civilnog društva i građana. Bili su spona između svih koji žele zdraviju životnu sredinu. U poslednjih nekoliko godina okosnica naših aktivnosti je primena Arhuske konvencije i njihova tri stuba. Naš fokus će biti usmeren ka podizanju kapaciteta Ministarsva unutrašnjih poslova ka rešavanju ekoloških prekršaja – rekla je Olivera Zurovac Kuzman, Misija OEBS-a u Srbiji.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR