Treći svetski rat ili sveta smak

Sledeća godina spada u ONE godine, kada sva predskazanja sa sigurnošću ukazuju da se primakao smak sveta. Poslednja takva, bila je 1999. godina. Više toga je se desilo, napadnuti smo od NATO alijanse, posle toga je usledilo pomračenje sunca a onda smo gledali premijeru filma Armagedon. I sama brojka je bila simbol velike zveri – 666 tj 999 (zlo i naopako).
Na 2012. godinu upozoravali su još od davnih dana u glasovitom časopisu " Treće oko", ali ovih dana su gotovo sve novine prenele vest da će na našem nebu zasijati drugo sunce a tada ćemo imati 24 sata svetlost na Zemlji.
Dok je vest obišla svet, "istina je tek izašla iz kreveta" (M. Tven).
Slika
Za one koje interesuje šta kaže nauka, evo pojašnjenja : Ništa od ovoga se neće dogoditi.
Zvezda Betelgez je druga zvezda po sjaju u sazvežđu Orion i deseta zvezda po sjajnu na celom nebu. Spada u klasu super džinova i jedna jedna je od najvećih poznatih zvezda. Prema poslednjim merenjima ovaj crveni super džin je skoro 1000 puta veći i oko 100.000 sjajniji od našeg Sunca. Starost Betelgeza procenjuje se na nekoliko miliona godina, a trenutne karakteristike navode na zaključak da će ova zvezda uskoro “umreti”, najverovatnije kao eksplozija supernove. Masa Betelgeza je oko 20 puta veća od mase Sunca i nalazi se na rastojanju od približno 600 svetlosnih godina. Ne postoji nikakav način da se predvidi kada će neka zvezda da eksplodira, tačnije ne zna se da li je neka zvezda već eksplodirala ili nije. Možda je Betelgez već eksplodirao i “slika” eksplozije prevaljuje put od 600 godina ka nama, možda još nije. Dok ovo čitate možda se Betelgez na nebu pretvori u sjajnu supernovu, možda se to desi sutra, prekosutra, sledeće godine, za sto ili čak hiljadu i sto hiljada godina. Čak postoji mala mogućnost da je masa Betelgeza manja od kritične pa se eksplozija supernove nikad ne dogodi već zvezda okonča život na drugačiji način.
Ako Betelgez eksplodira kao supernova njegov sjaj bi, zbog masu i rastojanje, bio bi manji od sjaja punog Meseca, ali sigurno veći od sjaja Venere, a to se nikako ne može nazvati “drugim suncem”.

Sunce moje jedino
Slika



KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

22 + = 24

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: