Trenutno stanje jezera Palić obećava

Višedecenijski problemi zagađenosti jezera Palić u prethodne tri godine intenzivno se rešavaju putem KFW projekta koji finansira Nemačka vlada preko nemačke razvojne banke, a čiji rezultati će se videti tek narednih godina.

 Međutim, nadležni kažu da je sasvim izvesno da poboljšanja jezerske vode ima i to upravo zahvaljujući merama sprovedenim kroz projekat “Ecolacus”.

Ovim projektom bio je predviđen izlov invazivnih vrsta ribe, odnosno babuški, iz jezera Palić, gde je umesto planirani 50 tona izlovljeno čak trideset više, a on će se nastaviti i u drugoj polovini ove godine, kaže Marta Dobo, direktorka JP “Palić – Ludaš”. Ona objašnjava da su tako počele da se pojavljuju i neke vrste riba koje žive isključivo u čistoj jezerskoj vodi, što, prema njenim rečima, ukazuje na to da se kvalitet vode poboljšava. Nadležni su najavili i dodatno poribljavanje neinvazivnim vrstama riba, tokom ove godine.

“Eksproprijacijom i krčenjem oko 15.000 kvadratnih metara zemljišta obale Palića i oko šest hiljada kvadratnih metara oko Ludaša, gde je kasnije na tom području posađeno oko pet hiljada stabala i biljaka, stvoren je preduslov za prirodni zaštitni pojas koji bi u narednim godinama trebao da spreči prodor pesticida i herbicida iz poljoprivrednih zemljišta, a koji su do sada u značajnoj meri uticali na kvalitet biodiverziteta ovih jezera”, objašnjava Marta Dobo.

KFW projekat “Ecolacus” trajaće do kraja 2021. godine, a njime je obuhvaćena i izgradnja biciklističkih i pešačkih staza na istočnoj i zapadnoj obali Palića, te su napravljena i odmorišta, dok je dodatna izgradnja dela gradske kanalizacione mreže i prečistača bila ključna kako se u sama jezera više ne bi ulivala zagađena voda.


RTVKOMENTARI

 1. pista kaže:

  ma da… kao sto se i dalo za pretpostaviti. cim vmsz preuzeo upravljanje nad Palicom stanje vode u jezeru postalo obecavajuce…. zovite nazad Michela pa da prica covek sta je zatekao i sta je ostavio.

 2. Croat kaže:

  nova staza makar i bila kratka je pravi “hit” i vec ima puno setaca. Nazalost voda mi izgleda kao i ranije osim u jednom sektoru gde je ocigledno puno cistija. Zasto se voda toliko peni ?

 3. Gligorije kaže:

  Kao i sam naslov “obećava”….

 4. Dr. Vojvodjanin kaže:

  Samo posteni,transparentni izbori na svim nivoima bi mogli naći rešenje ovoga problema. Izbori na kojima bi gradjani Subotice i ostali ,dobili osobu koja bi kao gradonačelnik bila u stanju da ovu problematiku realno shvati i odradi je u korist gradjana .Ova sprdnja već je teška sramota i za onoga ko je promoviše.

 5. Milos kaže:

  znaci sledecih 10 godina opet nista……

 6. bac Vranje kaže:

  Da li se sme znati koliko je do sada utuceno miliona evra u Palic preko ovog projekta? Cisto da se vidi da se za te pare do sada moga izmuljiti i ocistiti Palic kako 4. tako i 3. sektor

 7. Gligorije kaže:

  Bac vranje
  Eeee da se sme znati objavili bi oni to, ali se ne sme znati. Palić=koka nosilja za neke….

 8. ivan kaže:

  Dok je pokojni Dr Futo Arpad vodio brigu o jezeru bilo je puno ribe i na palicu i u Ludasu i voda je bila cista precistaci radili svoj posao a industrija je radila sve sto ovi novi rade je samo prane para i bratsrki deljeno po principu starijeg brata navilki su na to i nevidim kraj tih pljacki i prevodjenja zednog preko vode

 9. Razum kaže:

  Voda je takva kakva je i bila u cetvrtom sektoru, prljava i zelena a taj sektor je najbitniji za turizam. Posto se nema novca za ispustanje jezera i ciscenje treba biti malo pametan i praktican. Cetvrti sektor treba podeliti na dva dela i stvoriti peti sektor. Peti sektor zatim ispustiti i ocistiti temeljno. Izmedju cetvrtog i petog sektora postaviti precistac sa filterima koji ce konstantno preciscavati vodu kako bi se ljudi mogli kupati u petom sektoru. Napraviti sistem slicno kao u bazenima, postaviti jednu ili dve cevi na dno koje ce konstantno uvlaciti vodu, preciscavati je i izbacivati kao vodoskok negde u sredisnjem delu. I eto nam ogromno kupaliste za sport i rekreaciju nadomak grada. A da ima i malo pametnih u nasem gradu treci i novi cetvrti sektor bi se mogli izdati nekom da se koriste kao ribnjaci. Jezero je moguce resiti za godinu dana samo da ima i malo volje gradskih vlasti. Sta vredi sto Nemacka finansira kad taj novac ide ko zna gde umesto da se iskoristi pametnije. Biciklisticku stazu bolje da ne spominjem od kakvog loseg materijala je uradjena.

 10. Croat kaže:

  Razum, ne svidja mi se tvoja ideja

 11. Trovach kaže:

  @Razum…Neefikasno i skupo.
  Pogledajte svi satelitske snimke palickog jezera. Voda u 3. sektoru deluje mnogo cistije spram one mutne bare u 4. sektoru. Zakljucak; spreciti ulivanje kanalizacije u turisticki deo i izvrsiti izmuljavanje (nije obavezno praznjenje jezera).

 12. Razum kaže:

  @Croat – predlozi nesto bolje. Svi samo pricaju kako je voda prljava
  @Trovach – zbog cega mislis da je neefikasno da imamo manji turisticki sektor u kom bi se voda konstantno filtrilara? Svako resenje je skupo i to ce se ovako i onako morati platiti samo da to posle bude odrzivo. Samo izmuljavanje ne vredi nista. Voda jeste cistija u prva 3 sektora a u 4 nece biti nikad jer je poslednji. Zato sam dao ideju jer je 4 sektor najveci. Cak i da voda deluje cistije u 4 sektoru ja se u njoj ne bih kupao a mislim ni mnogi drugi.

 13. Sinisa kaže:

  Jos davno sam predlago da bi bilo lepo da imamo ribolovacke novine da bi mogli biti informisani sta se dogadja sa nasim palicemi okolinom s tim bi bilo vise komentara i sugestija bistro

 14. Dr. Vojvodjanin kaže:

  Kako god da se okrene dolazi se do toga da je rukovodstvo, grada nesposobno.Cisto sumnjam da će od čist vode na, Paliću biti nesto narednih dvadeset godina.Mislim da ništa nije skupo ako vredi a Palić vredi. Po meni je za gradjane, koncesija najbolje resenje

OSTAVITE KOMENTAR

36 + = 40