Trg pesnika

Posle rušenja stare Gradske kuće i izgradnje nove, uređeni su i okolni trgovi.

 

Iza stare Gradske kuće
Slika

Poslednji je na red došao trgić iza Muzičke škole. Nekada je bio manji i sa svih strana okružen kućama. U prošlosti se zvao Hal ter (Riblji trg), pa se pretpostavlja da je tada (18. vek), ovde bila riblja pijaca. Taj stari zatvoreni trg je prestao da postoji kada je sagrađena sadašnja Gradska kuća i kada je srušen blok kuća koji je činio njegovu istočnu stranu.

Polovinom tridesetih, Sokolskom akcijom, uređen je park. Ukrstile su ga dve dijagonalne staze što je ostalo do danas. Vremenom su postavljene biste subotičkih pisaca : Geze Čata, Danila Kiša i Artura Munka – lekara na brodu Karpatia, koji je spasavao brodolomnike sa Titanika 1912. godine.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

SlikaKOMENTARI

 1. djomla kaže:
  Lansky napisao:Slika

  Ajd’ što nedostaje zgrada Socijalnog nego što Trg potpuno drugačije izgleda bez drveća.

 2. knjiski_moljac kaže:

  Razgledajuci renderinge za pozoriste na proslogodisnjoj "Noci muzeja", razmisljala sam o tome kako bi izgledao trg bez pozorista. Na trgu bi bio parkic, neka vrsta mini oaze usred centra grada. S obzirom na to da se pozoriste nece zavrsiti jos minimum 3 godine, a zelenu fontanu nameravaju zatrpati, mogli bi da posade park na mestu fontane. Mada, vidim ja pravi razlog uklanjanja fontane. Koliko se secam, suskalo se o nekoj podzemnoj garazi u tom delu grada, ako se ne varam.

 3. Grafičar kaže:
  knjiski_moljac napisao:Razgledajuci renderinge za pozoriste na proslogodisnjoj "Noci muzeja", razmisljala sam o tome kako bi izgledao trg bez pozorista. Na trgu bi bio parkic, neka vrsta mini oaze usred centra grada. S obzirom na to da se pozoriste nece zavrsiti jos minimum 3 godine, a zelenu fontanu nameravaju zatrpati, mogli bi da posade park na mestu fontane. Mada, vidim ja pravi razlog uklanjanja fontane. Koliko se secam, suskalo se o nekoj podzemnoj garazi u tom delu grada, ako se ne varam.

  Lep je park makar zgrada Socijalnog se ne uklapa u ovaj ambijent. Na ovom mestu nalazio se prvi i pravi Špartak, kasnije je premešten u zgradu koju vidimi na slici Arhiva Dietrich. Namerno pišem sa veliko Š i NE Spartak, sećam se tamburaša Veliki i Mali MILOŠ. Storija da se nastavi do sledećeg ugla Ravela u Gradskoj štampariji prelamali su novine Subotičke – bio je praznik a iz Špartaka su došli tamburaši da uveličaju izradu lokalnog lista. Novinari tog kova više ih nema bili su to Obrad Suvajdžić i Toza Mirolović. U to vreme bio sam mali šegrt u velikoj ručnoj slagačnici GZ Panonija.

 4. Palić kaže:

  Lansky, imaš li možda podatak ili neki članak iz subotičkih novina o vandalizmu u tom parku 90-tih godina. Čuo sam da su bile porušene biste nekim pesnicima…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 43 = 53

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: