Trg Žrtava fašizma (Ćirila i Metoda, St Terez ter)

Nekada trg Svete Tereze, između dva rata trg Ćirila i Metodija a od 1950. trg Žrtava fašizma. Mesto za spomenik je za vreme rata bilo namenjeno žrtvama iz redova okupatora ali dok je postavljen postament, rat je bio završen. Tako su Toma Rosandić i njegovi učenici na njemu napravili spomenik i kosturnicu subotičkim partizanima.
Slika

 

Slika

Šezdesetih
Slika

 

Slika

Slika

Biskupski dom 1977. godine

Nedavno je prostor ispred Katedrale dobio novi izgled koji je tamo trebao da unese više života ali do danas nije sasvim završen . Betonska školjka treba sa spoljne strane da obraste u bršljan i tako skrivena puzavicom i zelenilom okolo (takođe nezasađeno u potpunosti), predstavlja jedno romantično gnezdo. Okolo su predviđena 4 spomenika sa religioznim motivima a sa unutrašnje starne „gnezda“ su note.KOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Radna akcija neposredno posle oslobođenja
  Slika

 2. Lansky kaže:

  1944. na trgu je zatečen prazan postament, za koga je za vreme okupacije izrađena skulptura koja nikad nije stigla. Izrađena u bronzi, u maniru tada aktuelnog "nazi kunst" stila, predstavljala je simbiozu ratara i ratnika, utemeljitelja i branioca domovine.
  Prvim posleratnim konkursom, dobijeno je rešenje koje nije realizovano.

  Slika

  Početkom pedesetih je posao dobio čuveni vajar Toma Rosandić ("Igrali se konji vrani" pred Narodnom skupštinom u Beogradu).
  Spomenik koji je otkriven 1952. god. izbegao je socrealističku simboliku i dočarao univerzalnu vrednost: trijumf dobra nad zlom.

 3. Lansky kaže:

  14. April 1964. godine, ispred spomenika
  Slika

  Slika

 4. darko.subotica kaže:

  Nikada necu zaboraviti sitno belo kamenje sto je bilo svuda oko spomenika … To je bilo pocetkom devedesetih, barem se ja tako secam kao klinac!

 5. knjiski_moljac kaže:

  Da li je prodavnica Franje Kovača na mestu današnje apoteke i jednog ugostiteljskog objekta kod biskopa Lifka?

 6. ... kaže:

  Tako je.

OSTAVITE KOMENTAR

66 + = 75

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: