Trgovine: Sumnje u rok trajanja

KUPCI u žurbi, najčešće, nalete na razne supe, čajeve, začine, pivo, kore, namaze, konzerve, margarine, kojima je i po nedelju, dve, pa i mesec dana istekao rok upotrebe. Ipak, u odnosu na prethodne godine, sada je za petinu manje bajatih namirnica.

 

U pojedinim radnjama prelepljuje se rok upotrebe, čime se svesno prikriva opasnost za zdravlje kupca. Pojedini trgovci pomešaju proizvode sa isteklim rokom upotrebe sa novim i ispravnim namirnicama. Kada se bira više pakovanja iste namirnice, datum trajanja često nije isti.

 

– Naše kontrole pokazuju da je sada za petinu manje namirnica kojima je istekao rok – ističu inspektori. – Nova zakonska rešenja predviđaju ogromne kazne, tako da niko ne želi da se „igra“ sa novim propisima. Za takvu nepravilnost preduzetnik plaća kaznu od 250.000 do 500.000 dinara, dok je kod preduzeća ta suma i do četiri puta veća i kreće se do tri miliona dinara.

 

Inače, kada potrošač kupi takav proizvod, ima pravo da vrati i od trgovca zahteva novac nazad, ali i da prijavi inspekciji.

 

 

– Svaki proizvod koji je pred istekom roka je ispravan, ali je obaveza, nas kao trgovaca, da potrošača vidno obavestimo o isteku roka trajanja – naglašava Olivera Ćirković, pi-ar menedžer „Univereksporta“. – Na osnovu vidnog obaveštenja kupcu se ostavlja pravo izbora pri kupovini artikala koji su pred istekom roka i za koje se obavezno nude znatno snižene cene.

Prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta za zaštitu potrošača, prema zakonu proizvod kome rok upotrebe ističe istog dana kada je kupljen, smatra se ispravnim.

 

– Ako je ostao još jedan dan do isteka roka upotrebe proizvoda, smatra se da je proizvod bezbedan i kvalitetan i može se nalaziti u prodaji – kaže Bogosavljević. – Broj žalbi potrošača zbog isteklog roka upotrebe znatno je manji nego ranijih godina. Dakle, trgovci imaju pravo da prodaju kačkavalj, namaze i napolitanke dan uoči isteka roka upotrebe, iako se ti proizvodi neće potrošiti u danu kupovine.

 

Krajnji rok upotrebe određuje se tako da se potrošaču garantuje da će proizvod kupljen na dan isteka roka trajanja imati propisana i deklarisana svojstva u pogledu zdravstvene bezbednosti i kvaliteta. Takav proizvod može da se iskoristi za ishranu u narednim danima u zavisnosti od vrste proizvoda, vrste pakovanja i uslova čuvanja.

 

AKCIJSKA SNIŽENJA

 

 SVUDA u svetu je roba kojoj će kroz mesec ili dva isteći rok prodaje na akcijskim sniženjima, ali to kod nas nije slučaj. Trgovci ističu da takva praksa jednostavno kod nas još nije zaživela.
 – Nije praksa u Srbiji da se snižavaju cene robe mesec dana pre isteka roka upotrebe, kako se to radi u zemljama sa većom i fer konkurencijom na slobodnom tržištu – napominje Bogosavljević.

 
– Snižavanje cena namirnica, u zavisnosti od vrste proizvoda i roka upotrebe, postupno se probija i na tržište u Srbiji. Postoje prodavnice u kojim se po sniženim cenama, posle određenog vremena, prodaju peciva, hleb, sezonsko voće i povrće…

 

NOVOSTIKOMENTARI

  1. Loš Đak kaže:

    Nema razloga za sumnju. Budite sigurni da je rok trajanja istekao.

  2. lala kaže:

    pa naravno kad imamo takvog ministra od poljoprivrede pa do trgovine sve moj do mojeg…banda

OSTAVITE KOMENTAR