Tri varijante sanacije gradske deponije

Projekat sanacije i rekultivacije deponije „Aleksandrovačka bara“ od prošle nedelje nalazi se u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine i očekujemo ubrzo da za njega dobijemo saglasnost, što bi bio prvi korak u njegovoj realizaciji – izjavio je za „Subotičke novine“ Slobodan Milošev, direktor JKP „Čistoća i zelenilo“.

Sačinili smo ga tako što smo otišli i videli kako se to radilo u okruženju, na istim ili sličnim deponijama, ne moramo ići dalje od Mađarske, gde se na saniranim smetlištima voze motori ili bicikli preko brda, trči ili čak peca, sve zavisi od godišnjeg doba. Postoji najjednostavniji način, da se deponija prekrije i ozeleni, ali ponudili smo tri varijante, od kojih svaka iziskuje ulaganja koja ni Subotica kao grad ni preduzeće teško mogu da imaju – objašnjava Milošev.

Prva varijanta, sa pokrivanjem, međutim, ne znači samo nanošenje peska i zemlje i ozelenjavanje, jer ono podrazumeva i kanale, branu, sistem ocednih voda i niz drugih objekata, koji su u projektu izloženi veoma detaljno. Druga i treća mogućnost znače delimičnoi ili potpuno izmeštanje deponije sa sadašnjeg mesta.

Srednja varijanta je, da se sa sadašnje deponije povadi sve što se može upotrebiti i da se ono što ostane prekrije, sama deponija dislocira pored, a treća je povezana sa Regionalnom deponijom, odnosno da se smeće selektira i što preostane očisti i odnese na nju, a da ovde ostane jezero – kaže direktor „Čistoće i zelenila“.

Sredstva su najveći problem, jer se realizacija varijanti kreće od pet miliona evra najjeftinija, oko 12-13 miliona druga, odnosno 23 miliona treća i najskuplja. S obzirom na validan projekat, postojaće mogućnost da se konkuriše kod evropskih fondova i na taj način reši višedecenijski problem subotičke deponije smeća.

Subotičke novineKOMENTARI

 1. Petar G. kaže:

  Naravno, opredelićete se za treću, najskuplju varijantu. Baš kao i u slučaju pozorišta. Jer će realizacija najskuplje moći da traje u nedogled. I moći ćete decenijama preko kumovsko jaranskih firmi da crpite pare za njenu realizaciju.

 2. Anonimni kaže:

  petre koji si ti smor od coveka

 3. Zig zigi kaže:

  Petar je rekao samo istinu. Sta ti tu nije jasno covece? Taj vid posla i ulaganja smo vec videli sto puta sto bi sad bio drugacije?

 4. Anonimni kaže:

  Desetak miliona evra za ovako veliki projekat ne bi trebalo da bude velika suma za grad kao Subotica. Problem je što mi nemamo ni cvonjka. Samo sitninu za krpljenje ulica. Jedina nada su EU fondovi.
  Najrealnije je pokrivanje zemljom. Priča da bi mogli premestiti đubre koje svakodnevno tamo odnosimo preko 40 godina, to je zamajavanje. A pogotovo selektovati ga. Ni ovo najprostije neće biti još 10-15 godina.

 5. adkersu kaže:

  Odabraće najjeftinije rešenje, podeliti ga u faze I, II, II, itd. , a u međufazama će „doći do određenih novih saznanja po pitanju tehničko-tehnoloških rešenja po pitanju sanacije i rekultivacije, odnosno u cilju efikasnijeg završetka ovog za grad značajnog projekta ukazaće se objektivna potreba za neophodnu dopunu i uslađivanje sa novim, na početku još nepredvidivim ekološkim i drugim zahtevima, a to sa sobom povlači određena dodatna novčana sredstva koja će se obezbediti fazno…“ Poznato vam je? I meni. U prevodu: najjeftinije nije i najbolje, ali se posle na duži period može mnogo više zdipiti.

 6. Gile kaže:

  Samo papiri se vrte,a nista se ne desava…SNS

 7. Subotičanin kaže:

  Možete vi raditi sve i svašta . Naime zauvek ste zagadili milionima tona kućnog ,industrijskog i kancerogenog otpadom vodonosne slojeve blizu Paličkog jezera . Naime tamo gde je J.P Čistoća i Zelenilo zatrpavao taj otpad prije se nalazilo korito Paličkog jezera. Za one koji ne znaju i na mestu gde se nalazi današnje naselje ‘Prozivka’ u davnini je bio rukavac Paličkog jezera.
  Za vreme drugog svetskog rata 1942 godine Paličko jezero je poplavio te delove Subotic i narod je košarama hvatao ribe još malo dalje i kod Senčanske crkva u današnjoj ulici Braće Radića.

 8. Macan kaže:

  @ Anonimni Kakvi bre EU fondovi , Pa Srbija već sada ime veči BDP od europskih država. Upravo danas sam gledao obračanje našeg presednika Vučića. Ja mu verujem do sada je ispunio sva obečanja.
  Srbiji nije ništa da ulaže u sanaciji te deponiju ni stomilona eura ako treba.

 9. Djo kaže:

  Tu ce Gabor da vozi kros

OSTAVITE KOMENTAR

+ 74 = 80