Tribina o značaju šuma

"Gde god nađeš zgodno mesto ti drvo posadi" naziv je kampanje koja se realizuje u Vojvodini. Organizatori kampanje su Vojvođanska zelena inicijativa iz Novog Sada i Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada. Udruženje Protego iz Subotice pomogao im je pri organizovanju tribine, kojoj su prisustvovali predstavnici škola i nevladinog sektora. Tribina je održana u sali Saveza strukovnih društava i udruženja iz Subotice u ulici Matije Korvina broj 9. Kampanja ima za cilj da podigne svest građana o značaju šuma.
Da podsetimo, Autonomna pokrajina Vojvodina predstavlja područje sa najmanje šuma u Evropi. Procenat šumovitosti u Vojvodini iznosi 6,5% dok je Evropski prosek 33%!
Površine pod šumama možemo povećati osnivanjem poljozaštitnih pojaseva,eko koridora, zasada za pčelinju pašu i lovnih remiza.

Slika
U Novom Sadu

U Vojvodini na površini od 140.379 hektara proizvede se preko 600.000 kubnih metara drveta. Pošumljenost Vojvodine iznosi nešto više od 6 osto s tim da se planira da se poveća na 12 odsto osnivanjem preko 100.000 novih šuma.
Tribine će se održati pored Subotice u Somboru, Pančevu, Vršcu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Kikindi i Zrenjaninu.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

16 + = 21