Trovače će tražiti obučen pas tragač iz Mađarske

Orintološko društvo u Mađarskoj ima specijalno dresiranog psa koji traži otrove i otrovane ptice grabljice.

Četiri uginule ptice grabljivice nađene su u Specijalnom rezervatu prirode kod jezera Ludaš, a inspektori i stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode utvrdili su da su otrovane.

ptice eje

Pronađene su tri eje močvarice i jedan mišar, zaštićene vrste ptica.

– Uginule ptice su sada u Veterinarskom institutu u Novom Sadu na daljoj analizi, ali postoji velika sumnja da je neko namerno ostavio otrovane crkotine i da su se ptice od njih otrovale. Zbog toga smo potražili pomoć od Ornitološkog društva u Mađarskoj koje ima specijalno dresiranog psa koji traži otrove i otrovane ptice grabljice. Obavešteni smo da je u toku rešavanje dokumentacije i da će najverovatnije u sredu pas biti dopremljen na Ludaš – kaže Oto Sekereš, čuvar zaštićenog područja u JP „Palić Ludaš“.

ludas

Najnovije trovanje ptica nije jedinstven slučaj u Vojvodini, ali po prvi put se povodom toga radi angažuje dresirani pas i radi detaljna istraga. Sekereš podseća da najviše uginuća zaštićenih ptica ima pored Dunava.

– Nedavno je bio slučaj uginuća orlova kod Martonoša i Adorjana, a prošle godine je neko trovao ždralove kod Čoke. Verujemo da je reč o ilegalnim poslovima i da se pticama, ali i lisicama i drugim zaštićenim vrstama baca otrov – kaže Oto Sekereš.

U JP kažu da je Specijalni rezervat prirode Ludaško jezero veoma važno stanište za ptice i da se u okviru Subotičke peščare, Selevenjske pustare i Palićkog jezera nalazi oko 260 obeleženih zaštićenih vrsta. Zbog toga je 2012. godine na severu Bačke i otvoreno hranilište za ptice grabljivice sa osmatračnicom koja služi za naučno–istraživački rad i evidenciju podataka o vrstama ptica.

 

BLIC

 KOMENTARI

  1. Safet kaže:

    A lovce necete trazit? Tipa onu josipu i kompaniju sto ubijaju neduzne zivotinje i onda ih kolju skidaju perje i kozu i onda jedu? A sve u duhu sporta. Sport je ubijanje?

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: