Trudnicama zaštita od otkaza

Ukoliko poslanici Skupštine Srbije prihvate predlog predsednika Nebojše Stefanovića o izmenama i dopunama Zakona o radu, trudnice i porodilje u Srbiji dobiće ne samo bolju zaštitu, već i sigurnost dok su trudne ili neguju dete jer će im novčana naknada stizati svakog meseca.

 

 

Stefanović je predložio izmene koje podrazumevaju da trudnicama i porodiljama, kao i roditeljima koji koriste odsustvo radi nege ili posebne nege deteta, ne može biti raskinut radni odnos, a da će oni kojima u tom periodu ističe ugovor imati zakonsku zaštitu. To znači da će njima ugovor morati da bude produžen po sili zakona i to sve dok traje porodiljsko, trudničko ili odsustvo zbog nege deteta ili posebne nege deta.

 

Javna je tajna da mnoge trudnice i porodilje u Srbiji dobijaju otkaz upravo zbog toga što su odlučile da postanu majke. Mada i sadašnji Zakon o radu predviđa da u tom periodu ne mogu dobiti otkaz, praksa je sasvim drugačija i potrebno je zakonom precizirati u kojem slučaju je i pod kojim uslovima poslodavcima dozvoljeno da otpuste trudnicu ili porodilju. Naime, u postojećem Zakonu o radu je moguće trudnicu otpustiti kada joj istekne ugovor o radu na taj način što se on ne produžava, pa samim tim ona automatski ostaje bez posla. S druge strane, zakon predviđa da poslodavac isplaćuje novčanu nadoknadu porodilji za vreme porodiljskog odustva, ali da mu taj novac, nakon što on podnese potrebnu dokumentaciju, država vraća. Dakle, njega radnica na porodiljskom odsustvu ništa ne košta jer svu brigu oko nje u pogledu novčane nadoknade preuzima država. Deo poslodavaca uzima novac od države ali ga neredovno isplaćuje porodiljama, a ima i onih koji ne daju novac zbog toga što nisu ni podneli zahtev da im se ono što treba da  isplaćuju porodiljama refundira, pa njihov nemar plaćaju porodilje koje mesecima ne dobijaju ni dinara.

 

Za zaštitu nužna pismena prijava

 

Inspekcija za rad Srbije štiti trudnice i porodilje samo pod uslovom da one podnesu pismenu prijavu protiv poslodavca i to je razlog što se samo u retkim slučajevima one zaštite jer je mnogo više žena koje dobijaju otkaz i ćute jer ili ne znaju kako da zaštite svoja prava ili veruju da bi država sama to trebala da učini.  Kada trudnica ili porodilja koja je u stalnom radnom odnosu dobije otkaz od poslodavca, inspekcija rada može odložiti rešenje o otkazu i vratiti je na rad. Na rešenje inspekcije rada gazda nema pravo žalba jer je ono izvršno.

 

 

DNEVNIKKOMENTARI

  1. snex kaže:

    bas da vidim sta ce biti od ove price…
    a bela kuga u srbiji…

  2. danijela kaže:

    A sta se desava sa zenama,  koje rade na odredjeno i ostanu trudne ,dobiju otkaz? Nisu zasticene od strane drzave,dobiju otkaz jer moraju da biraju izmedju deteta i posla i naravno izaberu posao jer situacija je takva kakva jeste u nasoj zemlji.Umesto da se bave sprecavanjem bele kuge nasi vladajuci se bave drugim nebitnim stvarima.Ocigledno da zenama  koje su na odredjeno vreme  zapošljene ,crno se pise…..zalbu predsedniku nase Republike cemo naknadno dostaviti

OSTAVITE KOMENTAR