Turističke šetnje sve popularnije i u Subotici

Turističke šetnje sa kvalitetnim i iskusnim vodičima sve su popularnije i u Subotici. Pored stranaca u tim obilascima veoma često učestvuju i sami Subotičani, koji žele da saznaju nešto novo o svom gradu i njegovoj istoriji.

Izvor: RTV

Subotica je proteklih dana obeležila Dan grada, a u okviru te proslave se već tradicionalno održavaju i besplatne turističke šetnje u organizaciji Fondacije „Danilo Kiš”. Obilazak grada je ovoga puta pre svega privukao meštane, odnosno Subotičane, koji, kako kažu svaki dan prolaze pored velelepnih objekata u centru grada, a o nekim objektima ne znaju skoro ništa.

Izvor: RTV

„Očekujem da upoznam delove Subotice, pošto imamo puno znamenitosti, da upoznam nešto novo i da saznam nešto novo”, kaže jedna Subotičanka.

„Pa uvek neke skrivene tajne grada, neke ličnosti koje su možda nedovoljno poznate, ljudima, neke anegdote koje se kriju iza svake zgrade koja je možda nedovoljno istražena za nas obične građane, pored koje svaki dan prođemo”, dodaje jedna druga učesnica turističke šetnje.

Izvor: RTV

Zainteresovane Subotičane ovoga puta vodio je turistički vodič Boris Tot, vrsni poznavalac istorije grada na severu Vojvodine. Pored zanimljivih i neispričanih priča o objektima koji krase centar Subotice, on je govorio i o ljudima koji su u njima živeli, posebno vodeći računa o segmentu multietničnosti.

„Gledao sam da bude koncept multietničan, odnosno da damo naglasak na sve nacionalnosti, na sve životne priče vezane ljude tih nacionalnosti, koji grade naš grad. Dakle, da to ne bude jednolično, kako ni Subotica nije jednolična, nego višeslojna i zaista mislim da će biti interesantno čuti ko su bili ti advokati, trgovci, zanatlije koji su živeli u ovim raskošnim zdanjima, palatama. Samu turu ćemo završiti u zdanju Gimnazije koja je ujedno i simbol znanja oduvek bila u našem gradu, tako da će prisutni danas moći da čuju priču ne samo o Gimnaziji, nego i da obiđu objekat iznutra, a turu završavamo u svečanoj sali Gimnazije”, objšanjav Boris Tot, turistički vodič.

Izvor: RTV

Turističke šetnje organizuju se naravno i za strance, i to takođe predstavlja jedan, i to veoma važan segment turističke ponude u Subotici.

 

RTVKOMENTARI

 1. B. O. kaže:

  odlično… trening za skore protestne šetnje da se promeni anti-subotičko rukovodstvo u lokalu… ako se to ne desi imaćemo pompeju od grada – gde su bile nekada neke zgrade itd…

  Cenim prekipeće i u snsvm saučešništvu i u respektivnim sektama, pardon strankama, pa će biti lakše.

  Živela Subotica, živeće vekov’ma…

 2. Komšija kaže:

  Ne piše nigde kad se organizuju i odakle se kreće?

 3. Verocell kaže:

  Izuzetno dobro smišljen obilazak i uopšte ovakav način prezentacije istorije i događaja iz prošlih vremena grada. Imate osećaj kao da ste bliže tom vremenu, posebno kada vam to predstavi neko ko je stručan i upoznat sa istorijom grada u svakom smislu (arhitekturom, događajima itd.) do najsitnijih detalja. Treba više ovakvih „tura“ sa različitim „trasama“ i temama.

 4. loshMi kaže:

  @B.O. Od.ebi sa politikom. Nisi dobrodosao na ovakve vesti kad ne znas da se ponasas. Idi za Bg ili u Gradsku kucu pa palamudi. Lako je ovde imati mu.a,probaj LIVE.

 5. IvanVuleković kaže:

  Odlicno! Svaka cast Borisu Totu koji to fantasticno radi. Dupruga i ja idemo i kada bude sledeca takva setnja.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 54 = 56

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: