Turnir Moot Court održan u Subotici

U finalnom turniru Moot Court takmičenja, koji predstavlja simulaciju suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava ekipa sa Pravnog fakulteta u Nišu “Justicija” je pobedila ekipu iz Zagreba “Vladimir Baer”.

sud1

Usmeni turnir je održan u nedelju u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici kada su budući pravnici, advokati i sudije imali priliku da pokažu svoje znanje i poznavanje zakona iz oblasti ljudskih prava.

 

Grad Subotica je u periodu od 26 do 27. aprila bila domaćin osmog finala prestižnog Moot Court takmičenja pred Evropskim sudom za ljudska prava, koje se održava u organizaciji Civil Rights Defenders. Događaj će biti održan u zgradi Višeg suda u Subotici.

 

Moot Court je takmičenje u kojem studenti pravnih fakulteta iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske učestvuju u simulacijama suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava. Regionalni Moot Court se održava od 2007. godine, a svoje korene vuče iz tradicije nordijskog Moot Courta koji se održava od 1984. godine. Po prvi put od osnivanja regionalnog takmičenja, Civil Rights Defenders je 2013. godine organizovao Trans – evropsko finale u kom su se sastali pobednici iz našeg regiona – tim „Henrik Steska“ (Ljubljana, Slovenija) i tim „Schjødt“ (Oslo, Norveška), pobednik nordijskog takmičenja.

 

Trans – evropsko finale je održano u zgradi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (Francuska). Do sada, naš regionalni Moot Court je okupio više od 600 učesnika.

 

„Izuzetno nam je zadovoljstvo da ugostimo studentkinje i studente iz regiona, mlade ljude koji će u budućnosti braniti ljudska prava, ali su već sada motivisani da profesionalno napreduju i upoznaju se sa praksama Evropskog suda za ljudska prava – jedne od najprestižnijih evropskih institucija. Moot Court je tim pre važniji ako znamo da je upravo naš region jedna od crnih tačaka Evrope po broju žalbi pred Evropskim sudom za ljudska prava“, rekao je Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defenders za Zapadni Balkan.

 

„Iako ima takmičarski model, Moot Court je pre svega motivisan željom da se stvori mreža regionalnih branilaca ljudskih prava. Ovo je, verovatno, jedino takmičenje sa kog svi učesnici, a ne samo pobednici, izlaze više motivisani nego što su bili“, dodao je on. Moot court takmičenje predstavlja simulaciju suđenje gde studenti dobijaju slučaj sa izmišljenim činjeničnim stanjem koje je vezano za oružani sukob i njihov zadatak je da primenom međunarodnog humanitarnog prava reše taj slučaj. Ekipe na takmičenju ocenjuje stručni žiri sastavljen od eksperata iz oblasti međunarodnog humanitarnog prava.



KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR