“Tyrolian Real Estate” i zvanično na Palićkom putu

Ono o čemu se pisalo prethodnih nedelja potvrđeno je na jučerašnjem potpisivanju ugovora o otuđivanju neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Josef Strasser je ispred firme “Tyrolian Real Estate” najavio izgradnju retail parka u Subotici na Palićkom putu preko puta Rode. Na placu površine 40 000 kvm biće izgrađen centar, a izgradnja je najavljena u dve faze. U prvoj fazi koja sigurno neće krenuti pre proleća u planu je izgradnja oko 8 000 kvm poslovnog prostora, a u drugoj fazi koja bi usledila kasnije dodalo bi se još 8 000. Sa ukupnih 16 000 kvadrata u narednih nekoliko godina zaokružila bi se cela investicija.

 

Ukoliko se ova investicija uporedi sa već najavljenom Quinterrinom, mogu se zapaziti sličnosti pre svega u funkcionalnosti, ponudi i površini. Naime i Quinterra je svoj projekat zaokružila na nekih 13 500 kvm što je u ovom trenutku po svemu sudeći optimalno za grad veličine Subotice.

Koraci

 

Nakon kupovine, investitor će pristupiti izradi idejnog projekta na osnovu kojeg će poslovni prostor ponuditi klijentima, tačnije robnim i uslužnim markama koje su zainteresovane za ulazak na tržište. Nakon ugovaranja, sledi izrada celog projekta a kasnije i pribavljanje dozvole za izgradnju. Realan rok za obavljanje ovog posla je oko pola godine, što znači da će prvi bager ući na gradilište najranije na proleće. Izgradnja samog parka bi trajala nekoliko meseci.

 

Ideja

 

Idejno rešenje budućeg parka nije prezentovano, ali je gospodin Strasser istakao da se može očekivati nešto slično Aviv Parku u Pančevu , retail centrom koji se u potpunosti poklapa sa najavljenom koncepcijom izgradnje.KOMENTARI

 1. Ivica kaže:

  Ništa novo nismo saznali 🙁 …ostaje nam da sačekamo još par meseci…

  Inače, kamo sreće da je to ovako izgrađeno u Pančevu, ono što je stvarno tamo ni ne liči na idejno rešenje koje su predstavljali…nadam se da je Strasser ipak pričao samo o konceptu, ne i o izgledu centra 🙂

  Dakle, retail centar u Pančevu:

  Ali od izgleda je ipak možda bitnija sama ponuda centra…U Pančevu su većinom zastupljeni ili domaći, ili brendovi koje zastupaju “ovi naši”…Investitori su Izraelci, nadaleko poznati po svojom “kreativnošću”…Mislim da, barem gledajući Quinterru, Austrijanci imaju daleko bolji pristup i prostor će organizovati tako da se za svakoga tu nađe po nešto…

 2. djomla kaže:

  Quinterrin plac je 3,2 ha a ovaj 4. Stim da Quinterra ima neuporedivo bolji položaj jer se nalazi sa desne strane Palićkog puta kada se izglazi iz grada.

  Takođe, ono što je bitno je i to što za sada ne znamo koji će megamarket biti kod Strassera a to će biti takođe ključna stvar. Od konkuretnosti i ponude marketa robe široke potrošnje zavisiće u mnogome i život samog parka.

  Što se tiče ponude, ako povuku kao u Pančevu “domaće prodavnice” ili bolje rečeno domaće preprodavce onda su poprilično promašili sa investicijom. Jedini smisao izgradnje je preusmeravanje kupaca koji idu u Segedin. Ako ljudi i posle otvaranja nastave da putuju u Segedin ništa se nije uradilo. Roba i cene moraju da bude potpuno drugačiji u odnosu na Pančevo. Iskreno nadam se nekim manje poznatim markama koje se mogu videti u njihovm parkovima u Austriji. 

 3. balog kaže:

  Ko ce graditi petlju sa nadvoznjacima i prilaznicama ? Ili cemo to resiti sa pesackim prelazima ?

 4. Ivica kaže:

  djomla:

  …Iskreno nadam se nekim manje poznatim markama koje se mogu videti u njihovm parkovima u Austriji. 

  Isto i ja…ali i verujem da će to tako biti, čim se nisu “uplašili” konkurencije i povukli posle najave Quinterre…znači da imaju šta da dodatno ponude ovom tržištu, a to sigurno nisu samo prazni posl. kvadrati za izdavanje, kako to rade Izraelske “real estate” kompanije….Primera radi, Plaza nije dovela ni jedan novi brend pri otvaranju svoj šoping mola u KG-u, već samo ponudila prostor postojećima…već neki prostori zvrje prazni i to će tako biti dokle god oni imaju svoju računicu…O Delti i MPC-u ne vredi ni pričati, kod njih je već sve jasno…zato se ni ne šire van BG-a…

 5. djomla kaže:

  Mi za Deltu nismo uopšte interesantni kao grad. Oni se drže Beograda i investicija u njemu jer je on sam po sebi dovoljno velik i najviše isplativ.

  Moje mišljenje je da Plaza u KG nije promašaj iako se nekima u prvom mahu učinilo da je predimenzionisan za taj grad. Kragujevac je prethodnih godina bez premca u mnogim stvarima. Razvijaju se mnogo brže nego bilo koji drugi grad i kao takav nije promašaj za Plazu. Jedino što je ponuda katastrofalna zbog zatvorenosti tržišta, a oni nemaju tako dobrog komšiju u vidu Segedina kao mi. Da imaju, Plaza bi bila potpuno prazna. Pa da imaju buvljak kao mi i onda bi Plaza bila prazna, ali ovako nemaju gde nego tu ili u BG gde je sve skuplje.

 6. freelancer kaže:

  Hm… Zanimljivo. Izgleda interesantno, ali draga gospodo!!!

  Uprkos tome što zaista ŽELIM da razmišljam pozitivno, uprkos tome što očajnički potiskujem svaki pesimizam u sebi, opet… OVO mi se ne dopada.

  Upravo danas, u zagrebačkom Jutarnjem (www.jutarnjilist.hr), čitam o jednom zanimljivom centru (Cascade) U Tkalčićevoj (ko je bio u Zagrebu). Sve uradjeno vrhunski, solidna lokacija, brendovi !”boli glava” (Di Caprio, Shanel, Dior i blablabla…) i stvar pukla… Simptomatična je jedna rečenica, odnosno jedan njen deo, “zbog sve manjeg prometa….”

  E sada ja vas pitam gospodo… U uslovima, kada 3/4 naših sugradjana zaradjuje ISPOD republičkog proseka, u uslovima kada je sve više penzionera u našem gradu (pa, pobogu, zar ste slepi, ludi ili se pravite, grad nam je sve stariji), u uslovima kada se svetska ekonomska kriza razvija (ili stvarno ne vidite ili…, ali “svetska ekonomija” je kao luftbalon, čekamo da pukne), dakle u uslovima kada će na kraju biti samo jedan “izlaz” sa ovog “ringišpila”, kako je moguće radovati se ovakvoj jednoj investiciji?

  Raspitajte se malo. Pretpostavljam da imate neki izvor informacija. Promet u tzv. malim radnjama je KATASTROFALAN. I ono malo, što je preostalo, drži se o koncu da ne bankrotira. Uz to, zatvaraju se jedna po jedna u užem centru grada. Ok. Ako se sve te “trgovine” koncentrišu na jedno ili par mesta, koji će biti motiv da PROŠETAMO gradom? Pa one scene… kada se nekada šetalo od izloga do izloga. Bez da se nešto obavezno i kupi. “Hajmo malo u špacirung. Pa od izloga do izloga.” U šta ćemo UBUDUĆE gledati? U grad muzej? Starih gradjevina? I “izloga” poneke banke, kockarnice, kladionice…?

  NEMA NOVE VREDNOSTI! Nema ulaganja u proizvodnju, stvaranje, pravljenje NOVE VREDNOSTI. Ono tamo u Malom Bajmoku je kap u moru, a i vrlo diskutabilno. Koliko se stvarno ZARADJUJE? Na nivou cele države, manje je od 10% onih koji nešto STVARAJU, a preko 90% njih trguje, “uslužuje”, premeće iz jednog džepa u drugi, presipa iz šupljeg u prazno. Dokle to može da traje? Dok se ne proda i ovo malo “porodične srebrnine”, koja nam je preostala (EPS, Telekom, Železnica)? Šta posle toga?

  U selima okolo je na pomolu “genocid” stoke. Neisplativo je, a tek će biti. Super. Ma, rešiće to “uvoznički lobi”. Ono što se proizvede u ratarstvu, voćarstvu, popvrtarstvu, nema GDE da se preradi. Ne postoji više. ENDE! Uništeno, upropašteno.

  A mi ćemo i dalje da trošimo. ŠTA? Gde, šta i koliko ćemo zaraditi? Pa, hajdemo onda i da potrošimo.

  Ovako, svaka čast. Svima koji mogu, moćiće i imaće. Eto vam “retail”-ovi, mega-giga i ostala mesta… Do Tompe (ili Segedina, eventualno), treba mi manje od 10 litara gasa (TNG) u mom “jugiću”. To je manje od 700 dinara. Dva puta mesečno, otići ću u snabdevanje, za po 50 – 100 evra i… to je to. 

  Jer, Srbija NIKADA (ali DOBRO razumite ovu reč), nikada neće biti članica EU. Nikada. Shodno tome, ni cenovna politika, tržišni uslovi, ekonomija, NIKADA neće biti ono o čemu eventualno maštamo. Prema tome, OVAKVI centri, ovde ili samo 35 km dalje (u Segedinu), se razlikuju, UVEK će se i razlikovati, jer će tamo biti rentabilnije… Još dugo vremena. Živi bili pa videli…

 7. djomla kaže:

  freelancer:

  E sada ja vas pitam gospodo… U uslovima, kada 3/4 naših sugradjana zaradjuje ISPOD republičkog proseka,

  Za je Segedinu uvek pun SU tabli…

  Dobro bre freelancer šta ti tačno gubiš time što će doći Strasser? Hoće li tvoj Jugo zbog toga da stane, hoće te neko onemogućiti da ideš u Tompu, hoće ti oteti hleb iz usta, uzeti struju kojom se greješ, silom naterati da kupuješ kod njih? Šta ti tačno gubiš time što će neko otvoriti tržni centar u koji grad (i ti kao poreski obveznik) niste uložili dinara? 🙂

  P.S. I kakve veze ima genocid nad stočnim fondom sa ovim. Pa valjda postoje resorne institucije i ministarstva koja se bave tim problemom. Mislim, ako ćemo tako onda je i problem sa imigrantima lična stvar investitora. Dok se to ne reši, nema gradnje.

 8. Ivica kaže:

  @freelancer

  Mislim da smo djomla i ja otprilike rekli šta će tu (možda) biti dobro…

  Naravno da opada promet u maloprodajama, naravno da se zatvaraju butici sa preskupom robom…Ali je buvljak i dalje pun, kineske robne kuće su i dalje pune, Segedin je i dalje prepun subotičana…Znači, ponavljam, očekujem da dođu ti novi jeftiniji brendovi, ne da nam su tu usele oni sa “Kneza” (ne znam koji put već ponavljam ovu rečenicu)…I sa minimalnim primanjima ćeš, hteo ili ne, morati izdvojiti za nove patike ili jaknu…Zašto da kupuješ boflu kod Kineza kada možeš nemačku robu za iste te pare? 

  Znači, da zaključim, ako misle da tamo da usele ove naše deratore, NE MORAJU NIŠTA NI GRADITI, ili ako budu izgradili, NEKA PROPADNU, I TREBA!!! A ako budu doveli to što većina nas ovde priželjkuje, neka lepo kupci pređu sa buvljaka/Segedina/Kineza u ove centre…neka posebno Kinez oseti konkurenciju (neka i propadne), oni su sad već postali najveći deratori…

 9. freelancer kaže:

  🙂 

  @ djomla… prijatelju 🙂

  Ništa loše nisam mislio. Zaista. Pokušao sam, izgleda ili nedorečeno ili nejasno, da posmatram stvari malo šire i malo dalje (u budućnost). Nema veze….

  Sve što si napisao je tačno. Ne sporim. Voleo bih da za 5 – 10 godina bude sve tako. Lepo, korisno, DOBRO.

  Jer, pre mnogo godina, u vreme kada mi je plata bila 2.000 DM, razmišljao sam o privatnom, porodičnom biznisu. Za savetnika sam uzeo svog kuma Engleza (Ser Roy Jones, nekadašnji gen. direktor službe za zapošljavanje hendikepiranih za celu Britaniju) I, tokom pretresanja nekoliko važnih pitanja, visina ulaganja, režija, radna snaga, porezi i davanja državi, SVA ta pitanja smo razmatrali DVOSTRUKO. Prema trenutnom stanju i prema projekciji “a kroz 5 i 10 godina”. E, zbog te “projekcije”, prognoze, planiranja unapred, od biznisa sam odustao na vreme. Sreća. 

  Od celog “biznisa”, naučio sam dve strvari, da sve posmatram analitički (iz što više aspekata, i dobrih i loših) i da razmišljam UNAPRED.

  🙂

 10. freelancer kaže:

  Primer br. 2:

  Negde s proleća 2008., išao sam na neki službeni put sa mojim tadašnjim poslodavcem i direktorom. Gradj. inženjer, NEVEROVATNO staložen, odmeren i inteligentan tip, do tada je izgradio tri stambene zgrade u našem gradu. Nebitno koje. I, reč po reč, a čekao je upravo tada tehnički prijem trećeg objekta, ja pitam: “Nešto kasniš ovog proleća, još nije ni poznata lokacija gde ćeš sledeću zgradu.” Nema sledeće, reče mi. Ovo je kraj, samo da prodje tehnički. “Si lud? Pa tvoji su stanovi prodati unapred, PRE nego što radnici uopšte zabodu ašov za temelj! Da pustiš “buvu”, kako ćeš graditi PET zgrada, sve bi ti bilo prodato unapred! Ostali mogu samo da se “pate” sa neprodatim stanovima, već završenim!” Ne, sačekaj malo. Stvari će jako brzo da puknu.

  Da, podsetim, TADA niko od nas običnih smrtnika nije imao POJMA da će još te jeseni da tresne SEKA. I… stvar je stvarno pukla. Usput, još smo dobili “pošast” tzv. “Braće Dalton”.

  E to je poenta. Sagledavati stvari i za sutra. Ali realno… 🙂

 11. freelancer kaže:

  Ivica:

  @freelancer

  Znači, da zaključim, ako misle da tamo da usele ove naše deratore, NE MORAJU NIŠTA NI GRADITI, ili ako budu izgradili, NEKA PROPADNU, I TREBA!!! A ako budu doveli to što većina nas ovde priželjkuje, neka lepo kupci pređu sa buvljaka/Segedina/Kineza u ove centre…neka posebno Kinez oseti konkurenciju (neka i propadne), oni su sad već postali najveći deratori…

  SVAKA ČAST!!! To je to! “Svaka ti je k’a u Njegoša!”

 12. Nucky Thompson kaže:

  freelancer:

  Hm… Zanimljivo. Izgleda interesantno, ali draga gospodo!!!

   

  Uprkos tome što zaista ŽELIM da razmišljam pozitivno, uprkos tome što očajnički potiskujem svaki pesimizam u sebi, opet… OVO mi se ne dopada.

   

  Upravo danas, u zagrebačkom Jutarnjem (www.jutarnjilist.hr), čitam o jednom zanimljivom centru (Cascade) U Tkalčićevoj (ko je bio u Zagrebu). Sve uradjeno vrhunski, solidna lokacija, brendovi !“boli glava“ (Di Caprio, Shanel, Dior i blablabla…) i stvar pukla… Simptomatična je jedna rečenica, odnosno jedan njen deo, „zbog sve manjeg prometa….“

   

  E sada ja vas pitam gospodo… U uslovima, kada 3/4 naših sugradjana zaradjuje ISPOD republičkog proseka, u uslovima kada je sve više penzionera u našem gradu (pa, pobogu, zar ste slepi, ludi ili se pravite, grad nam je sve stariji), u uslovima kada se svetska ekonomska kriza razvija (ili stvarno ne vidite ili…, ali „svetska ekonomija“ je kao luftbalon, čekamo da pukne), dakle u uslovima kada će na kraju biti samo jedan „izlaz“ sa ovog „ringišpila“, kako je moguće radovati se ovakvoj jednoj investiciji?

   

  Raspitajte se malo. Pretpostavljam da imate neki izvor informacija. Promet u tzv. malim radnjama je KATASTROFALAN. I ono malo, što je preostalo, drži se o koncu da ne bankrotira. Uz to, zatvaraju se jedna po jedna u užem centru grada. Ok. Ako se sve te „trgovine“ koncentrišu na jedno ili par mesta, koji će biti motiv da PROŠETAMO gradom? Pa one scene… kada se nekada šetalo od izloga do izloga. Bez da se nešto obavezno i kupi. „Hajmo malo u špacirung. Pa od izloga do izloga.“ U šta ćemo UBUDUĆE gledati? U grad muzej? Starih gradjevina? I „izloga“ poneke banke, kockarnice, kladionice…?

   

  NEMA NOVE VREDNOSTI! Nema ulaganja u proizvodnju, stvaranje, pravljenje NOVE VREDNOSTI. Ono tamo u Malom Bajmoku je kap u moru, a i vrlo diskutabilno. Koliko se stvarno ZARADJUJE? Na nivou cele države, manje je od 10% onih koji nešto STVARAJU, a preko 90% njih trguje, „uslužuje“, premeće iz jednog džepa u drugi, presipa iz šupljeg u prazno. Dokle to može da traje? Dok se ne proda i ovo malo „porodične srebrnine“, koja nam je preostala (EPS, Telekom, Železnica)? Šta posle toga?

   

  U selima okolo je na pomolu „genocid“ stoke. Neisplativo je, a tek će biti. Super. Ma, rešiće to „uvoznički lobi“. Ono što se proizvede u ratarstvu, voćarstvu, popvrtarstvu, nema GDE da se preradi. Ne postoji više. ENDE! Uništeno, upropašteno.

   

  A mi ćemo i dalje da trošimo. ŠTA? Gde, šta i koliko ćemo zaraditi? Pa, hajdemo onda i da potrošimo.

   

  Ovako, svaka čast. Svima koji mogu, moćiće i imaće. Eto vam „retail“-ovi, mega-giga i ostala mesta… Do Tompe (ili Segedina, eventualno), treba mi manje od 10 litara gasa (TNG) u mom „jugiću“. To je manje od 700 dinara. Dva puta mesečno, otići ću u snabdevanje, za po 50 – 100 evra i… to je to. 

   

  Jer, Srbija NIKADA (ali DOBRO razumite ovu reč), nikada neće biti članica EU. Nikada. Shodno tome, ni cenovna politika, tržišni uslovi, ekonomija, NIKADA neće biti ono o čemu eventualno maštamo. Prema tome, OVAKVI centri, ovde ili samo 35 km dalje (u Segedinu), se razlikuju, UVEK će se i razlikovati, jer će tamo biti rentabilnije… Još dugo vremena. Živi bili pa videli…

  Amin…hvala ti sto ne moram da kucam na ovu temu jer si rekao isto sto bih i ja…(ali zamenicu te u datom oskudnom momentu,kada ne budes imao inspiracija,forme etc!)…Veeeliki pozzz!!!

 13. cupko kaže:

  djomla:

  freelancer:

  E sada ja vas pitam gospodo… U uslovima, kada 3/4 naših sugradjana zaradjuje ISPOD republičkog proseka,

   

  Za je Segedinu uvek pun SU tabli…

  Dobro bre freelancer šta ti tačno gubiš time što će doći Strasser? Hoće li tvoj Jugo zbog toga da stane, hoće te neko onemogućiti da ideš u Tompu, hoće ti oteti hleb iz usta, uzeti struju kojom se greješ, silom naterati da kupuješ kod njih? Šta ti tačno gubiš time što će neko otvoriti tržni centar u koji grad (i ti kao poreski obveznik) niste uložili dinara? :-)

  P.S. I kakve veze ima genocid nad stočnim fondom sa ovim. Pa valjda postoje resorne institucije i ministarstva koja se bave tim problemom. Mislim, ako ćemo tako onda je i problem sa imigrantima lična stvar investitora. Dok se to ne reši, nema gradnje.

  Mozda je mislio da je Subotica grad ogromnog i brzog prometa pa da i taj projekat ne prodje kao TUS na Prozivci, pusto i sablasno. Mislim da je rekao grad muzeja ….ili projekata.

 14. Boris kaže:

  Znaci po nekima , bolje zakorovljena livada nego shoping centar, eee….

 15. Andrea kaže:

  freelancer:

  Hm… Zanimljivo. Izgleda interesantno, ali draga gospodo!!!

   

  Uprkos tome što zaista ŽELIM da razmišljam pozitivno, uprkos tome što očajnički potiskujem svaki pesimizam u sebi, opet… OVO mi se ne dopada.

   

  Upravo danas, u zagrebačkom Jutarnjem (www.jutarnjilist.hr), čitam o jednom zanimljivom centru (Cascade) U Tkalčićevoj (ko je bio u Zagrebu). Sve uradjeno vrhunski, solidna lokacija, brendovi !“boli glava“ (Di Caprio, Shanel, Dior i blablabla…) i stvar pukla… Simptomatična je jedna rečenica, odnosno jedan njen deo, „zbog sve manjeg prometa….“

   

  E sada ja vas pitam gospodo… U uslovima, kada 3/4 naših sugradjana zaradjuje ISPOD republičkog proseka, u uslovima kada je sve više penzionera u našem gradu (pa, pobogu, zar ste slepi, ludi ili se pravite, grad nam je sve stariji), u uslovima kada se svetska ekonomska kriza razvija (ili stvarno ne vidite ili…, ali „svetska ekonomija“ je kao luftbalon, čekamo da pukne), dakle u uslovima kada će na kraju biti samo jedan „izlaz“ sa ovog „ringišpila“, kako je moguće radovati se ovakvoj jednoj investiciji?

   

  Raspitajte se malo. Pretpostavljam da imate neki izvor informacija. Promet u tzv. malim radnjama je KATASTROFALAN. I ono malo, što je preostalo, drži se o koncu da ne bankrotira. Uz to, zatvaraju se jedna po jedna u užem centru grada. Ok. Ako se sve te „trgovine“ koncentrišu na jedno ili par mesta, koji će biti motiv da PROŠETAMO gradom? Pa one scene… kada se nekada šetalo od izloga do izloga. Bez da se nešto obavezno i kupi. „Hajmo malo u špacirung. Pa od izloga do izloga.“ U šta ćemo UBUDUĆE gledati? U grad muzej? Starih gradjevina? I „izloga“ poneke banke, kockarnice, kladionice…?

   

  NEMA NOVE VREDNOSTI! Nema ulaganja u proizvodnju, stvaranje, pravljenje NOVE VREDNOSTI. Ono tamo u Malom Bajmoku je kap u moru, a i vrlo diskutabilno. Koliko se stvarno ZARADJUJE? Na nivou cele države, manje je od 10% onih koji nešto STVARAJU, a preko 90% njih trguje, „uslužuje“, premeće iz jednog džepa u drugi, presipa iz šupljeg u prazno. Dokle to može da traje? Dok se ne proda i ovo malo „porodične srebrnine“, koja nam je preostala (EPS, Telekom, Železnica)? Šta posle toga?

   

  U selima okolo je na pomolu „genocid“ stoke. Neisplativo je, a tek će biti. Super. Ma, rešiće to „uvoznički lobi“. Ono što se proizvede u ratarstvu, voćarstvu, popvrtarstvu, nema GDE da se preradi. Ne postoji više. ENDE! Uništeno, upropašteno.

   

  A mi ćemo i dalje da trošimo. ŠTA? Gde, šta i koliko ćemo zaraditi? Pa, hajdemo onda i da potrošimo.

   

  Ovako, svaka čast. Svima koji mogu, moćiće i imaće. Eto vam „retail“-ovi, mega-giga i ostala mesta… Do Tompe (ili Segedina, eventualno), treba mi manje od 10 litara gasa (TNG) u mom „jugiću“. To je manje od 700 dinara. Dva puta mesečno, otići ću u snabdevanje, za po 50 – 100 evra i… to je to. 

   

  Jer, Srbija NIKADA (ali DOBRO razumite ovu reč), nikada neće biti članica EU. Nikada. Shodno tome, ni cenovna politika, tržišni uslovi, ekonomija, NIKADA neće biti ono o čemu eventualno maštamo. Prema tome, OVAKVI centri, ovde ili samo 35 km dalje (u Segedinu), se razlikuju, UVEK će se i razlikovati, jer će tamo biti rentabilnije… Još dugo vremena. Živi bili pa videli…

  kao prvo, nije jutarnjilist.hr, vec jutarnji.hr, a drugo nije shanel, vec chanel 

 16. Stepanović kaže:

  Pominje se u tekstu @Freelancera i ” genocid stoke” pa kad je već tako evo taze slika sa lica mesta.

  …………………………..

  U poteri za hranom krupna stoka je stigla i na prijavnicu vojnog kompleksa na kojem već deset sezona propadaju kamare hrane. Lako je izračunati koliko hrane se baca i kolika bi korist bila kada bi se čekajući investitore koristili raspoloživi resursi.

  Ove sezone svaka travka je dragocena, krave su to ukapirale ali volovi još nisu.

  Ove Holanđanke  ne mogu da se načude šta se ovde dešava jer u njihovoj Friziji odakle su im babe stigle u Suboticu ovakvo zanemarivanje vitalnih poljoprivrednih  resursa spada u teži oblik sukoba i sa razumom i sa zakonom. 17. Stepanović Ljubiša kaže:

  A.

  Odlukom o prodaji gradskog zemljišta kao i tekstom oglasa o prodaji definisane su neke od obaveza ugovornih strana koje predstavljaju koridor u kojem posao mora da se obavi.

  Odstupanje nije dopušteno! Zbog interesovanja građana čija je obaveza izgradnja poveznih saobraćajnica uputno je pogledati deo Odluke o prodaji koji kaže:

  Obaveze JP “Privredno-tehnološki parkovi Subotica“ u opremanju komunalnom infrastrukturom:

  1- Izgradnja fekalne i atmosferske kanalizacije i vodovoda kao javnih objekata u ulici Vuka Mandušića.-

  2- Izgradnja javnih saobraćajnica sa uličnom rasvetom i trotoarom u ulici- Vuka Mandušića kao i izgradnja gradske saobraćajnice I reda (koja se graniči sa Zemljištem) kao povez sa državnim putem II reda br. 102 i ulicom Vuka Mandušića. Grad Subotica garantuje da će obezbediti levo skretanje iz smera Subotica-Palić i desno skretanje iz smera Palić-Subotica sa državnog puta II reda br. 102 na gradsku saobraćajnicu I reda, kao i skretanje na levu i na desnu stranu sa gradske saobraćajnice I reda na državni put II reda br. 102.

  3- JP “Privredno-tehnološki parkovi Subotica“ je u obavezi da napred navedene obaveze izvrši u celosti u roku od 7 meseci od dana izdavanja građevinske dozvole Kupcu, pri čemu se decembar, januar i februar ne računaju u ovaj rok.

  4- JP “Privredno-tehnološki parkovi Subotica“ je takođe u obavezi da Kupcu obezbedi mogućnost priključenja na vodu i struju za potrebe gradnje na Zemljištu za sve vreme dok gradnja traje.

  KUPAC:

  5- Kupac preuzima Zemljište u viđenom stanju, pri čemu JP “Privredno-tehnološki parkovi Subotica“ nije dužno da izvrši raščišćavanje i nasipanje terena.

  6- Kupac se obavezuje da Zemljište privede nameni tako što će od dana pravnosnažnosti Rešenja o otuđenju zemljišta ( ovaj rok je već počeo da teče, prim. Lj.St.) u roku koji ne može biti duži od 1 godine završiti izgradnju sporednih objekata (garaže i dr.), a za ostale investicione objekte zajedno sa ishodovanom upotrebnom dozvolom u roku koji ne može biti duži od 5 godina.

  B.

  Moglo bi se reći da je rasprava o prodaji gradske zemlje skrenuta na slepi kolosek .

  U prvom javnom istupanju prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora, kada su prodavac i kupac bili potencijalno izloženi i riziku da odgovaraju na pitanja koja dolaze od zainteresovane javnosti, umesto novih detalja, izjava o (konkretnim ) namerama, reciklirane su fraze i pretpostavke koje prodavac , a indirektno i kupac valjaju već danima pokušavajući da ubede ( zainteresovanu ) javnost da je napravljen dobar posao i za prodavca a ne samo za kupca.

  Kupac ima pravo da ćuti, mogao bi čak i na sudu (daleko bilo) da se brani ćutanjem ali prodavac je dužan da saopštava istinu i samo istinu i ništa osim istine, tako mi BOGA.

  Dakle, umesto činjenica i nabrajanja odredbi Ugovora koji je potpisan serviraju se bogougodne pretpostavke po kojima će , „nekako s proljeća“, investitor da smisli idejni projekat pa će posle da ga ponudi klijentima …. STOP ! STOP ! STOP !

  Dođosmo na pravu stvar : agent za nekretnine je kupio odličan komad zemlje ( pod fantastično povoljnim uslovima – prim. autora ) i sada traži kupce ( koji će avansirati gradnju ).

  Jedino domaćin, to jest Grad Subotica, u čijoj se kući sve dešava, ne zna šta će tamo biti.

  Možda će ličiti na ono u Pančevu, a možda i neće. Možda će biti kao u Kragujevcu, ko zna, a možda i neće.

  Sada najviše liči na ono u Azerbejdžanu i Mijamaru ali je sigurno: pripreme, dogovori, planiranje,procedura, potpisivanje , plaćanje i sve što ide uz to uopšte ne liče na postupak po kojem se javna svojina prodaje u pravno uredjenim i krivično odgovornim sredinama poput Austrije, Holandije, Švedske, Nemačke, Norveške ….

  C.

  Na potpisivanje Ugovora novinari su pozvani e-mailom, tek posle 15 sati na događaj koji je zakazan za 17 sati! Nije li prilično očigledna poruka jer u drugim prilikama „zvalo se i buklijom“ kao u svatove nedeljama ili danima unapred.

  Možda su nekim medijima specijalnim vezama signali datio na vreme !?

  D.

  Atmosfera na potpisivanju beše bez entuzijazma, bez novih činjenica i informacija uz objašn jenja koja su bila neubedljiva i loše opremljena argumentima .

  E.

  Navodi pod tačkom D. traže naravno da budu potkrepljeni i zbog toga je potrebno reći šta javnost nije saznala a moralo je biti rečeno prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora tim pre jer je cela seansa bila zakazana u gradskom press centru. Dakle, šta nije rečeno?

  1. Rešenje o prodaji zemlje je pravosnažno i kupac je mogao da se izjasni da li plaća u celosti ili na rate.

  Kada i kako će biti plaćena zemlja.

  2. Da li je kupac u propisanom roku od 15 dana od dana pravosnažnosti rešenja o prodaji zemlje podneo zahtev za tzv. obročno plaćanje kupljene zemlje?

  3. Bilo bi dobro da je neko u ime grada obavesti građane da li je preči interes grada da se zemlja naplati odjednom ili u više rata da bi se napravljeni pazar preneo delimično i u narednu budžetsku godinu jer- niko ne zna, niko ne zna, šta nas tamo čeka.

  Nisam primetio da je iko obavestio punioce budžeta ( tzv:građane) da li će se ovih sedam lanaca zemlje ptodatih Austrijancu pojesti i popiti ili plasirati u tzv. razvojne projekte.

  Možda će se dobar komad te zemlje unovčiti da bi bio isplaćen i šlager pevač koji stiže da „uveliča proslavu Dana grada“. Nema veze, nek ide lanac ipo livade samo : ruke gore, veselo, veselo, veselo ……

  4. Šta ono rekosmo oko procene poreske osnovice ? Visinu će utvrditi poreski službenici ali u svetlu hapšenja dvojice procenitelja koji su nerealno procenjivali vrednost hipotekarnog obezbeđivanja kod Agrobanke, sada rad privatnih procenitelja postaje mnogo delikatniji pa i podložan preispitivanju.

  Kao posledica pojavljuje se pitanje : da li će poreska uprava imati različitu procenu tržišne cene zemljišta prodatog Austrijancu ili će privatna procena biti klonirana ?

  5. Ko plaća porez? To je rešeno iako nisu ništa juče kazali. Mi, Grad Subotica plaća porez iako je prodavac mogao ugovorom da prebaci tu obavezu na kupca. Da li je u pregovorima bilo reči o tom trošku koji može biti i oko 50 -60.000 evra. To je gomila para velika kao kuća jer tom sumom (kad bi se uštedela ) Grad bi mogao na narodnom kazanu da obezbedi više od 40 hiljada porcija jer mnoga gladna usta sada čekaju da se skupe pare pa da narodna kuhinja krene.

  6.Da li je kupac pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora priložio:

  – založnu izjavu o upisu hipoteke u korist Grada Subotice na nekretnini koja nije opterećena i čija vrednost tržišno pokriva vrednost utvrđene cene, a koju vrednost utvrđuje veštak a sve na teret kupca, ili

  -menicu avaliranu od strane poslovne banke i koje, ili

  -bankarsku garanciju od poslovne banke i koje ?

  7. Pitanja pod tačkom 6. su važna jer jednom ću ispričati kako se pravi srpski investicioni perpetum mobile kada se novcem prodavca kupuje imovina tog prodavca i posao obezbeđuje hipotekom na imovini koja je predmet kupoprodaje.

  Od pre nekoliko nedelja i poreski propisi idu na ruku takvoj konstrukciji jer kuporodajni ugovor je dovoljan da se u katastru nepokretnosti upiše novi vlasnik, a onda već sve ide lakše. Novi vlasnik može da zalaže kupljenu nekretninu, da napravi novac kojim će je otplaćivati i to na rate …

  Šta je zaključak?

  Investitor može biti svako ko je preduzimljiv i ima jednu lepu početnu sumu da podmiri takozvane pregovaračke apetite a nakon toga “ kada uđe prodavcu u šesnaesterac “ kupac je taj koji vodi igru.

  8.

  Ima još!

 18. Dzedaj kaže:

  Nekako mi se cini da onaj koji je prodao svoje zemljiste Quinteri, nimalo nije zadovoljan ovom trgovinom sa Stasserom (mislim da znate ko je on), zato se i digla tolika halabuka!

 19. Beli kaže:

  Bravo Ljubiša !!! Pogledao sam sajt Austrijanaca-kupaca i video da su oni samo trgovci nekretninama po svetu , dakle mešetari . Nude nekretnine po svim meridijanima i paralelama.

  Izraz , otuđivanje gradskog zemljišta , kako se navodi u tekstu za obnarodovanje je , mislim, savim zgodan. Naime otuđivanje je značilo nekada krađu . Kada nešto otuđiš od nekoga , znači da si ukrao.Gledajući uslove realizovanja kupo-prodaje , tako i jeste. Možda im se samo omaklo . Stvar iskustva ! 

   

 20. Beli kaže:

  E moj profesore Radmiloviću , ne možeš ti da šutneš u loptu kada sportisti trguju. U teoretskom razmatranju ti i tebi slični su stručnjaci-eksperti a u praksi vam to ništa ne vredi .

 21. djomla kaže:

  Beli:

  Bravo Ljubiša !!! Pogledao sam sajt Austrijanaca-kupaca i video da su oni samo trgovci nekretninama po svetu , dakle mešetari . Nude nekretnine po svim meridijanima i paralelama.

  Izraz , otuđivanje gradskog zemljišta , kako se navodi u tekstu za obnarodovanje je , mislim, savim zgodan. Naime otuđivanje je značilo nekada krađu . Kada nešto otuđiš od nekoga , znači da si ukrao.Gledajući uslove realizovanja kupo-prodaje , tako i jeste. Možda im se samo omaklo . Stvar iskustva !

  Beli a da li i Plaza mešetari ili Quinterra, GTC ili bilo koja druga firma koja se bavi izgradnjom ovakvih prostora? Da li si se bunio kada je Verano Motors kupio RK Beograd na nivou države, pa ni oni ne prodaju donji veš a vid u njihovim robnim kućama ima i toga. Do duše ne u Subotici…

  Očiglednom bi trebali prodati zemlju nekom ko je i proizvođač sve robe koja bi se tu prodavala. Hm… Navedite mi takvog u svetu?  🙂

  Kao što kaže IvicaSu neke stvari je uzalud ponavljati. Verujem da vi znate kako funkcionišu tržni centri po svetu, ali ste vi (Ljubiša, Freelacer i Beli) protiv da bi bili protiv. Ništa više.

 22. djomla kaže:

  Dzedaj:

  Nekako mi se cini da onaj koji je prodao svoje zemljiste Quinteri, nimalo nije zadovoljan ovom trgovinom sa Stasserom (mislim da znate ko je on), zato se i digla tolika halabuka!

  Mislim da grešiš…

 23. djomla kaže:

  Ljubiša da ti ne bi odgovarao na sve, nevešću samo da je ono pod A jedino vredno u tvom postu sve ostalo, bolje da nisi ni pisao…

  C.

  Na potpisivanje Ugovora novinari su pozvani e-mailom, tek posle 15 sati na događaj koji je zakazan za 17 sati! Nije li prilično očigledna poruka jer u drugim prilikama „zvalo se i buklijom“ kao u svatove nedeljama ili danima unapred.

  Možda su nekim medijima specijalnim vezama signali datio na vreme !?

  Pravo da ti kažem ne znam da li sam bio pozvan na tu konferenciju jer nisam proveravao mail a i konferencije generalno ne posećujem. Ali sam svakako prisustvovao ovoj jer je to tema koja mene zanima.

  Pravom novinaru ne treba konferencija da bi saznali sve detalje, a posebno ne treba poziv jer je ona uvek otvorena. Znao si da je 29.8, a da si tog jutra poslao dva SMSa saznao bi kada je i nema te sile koja bi te sprečila da prisustvuješ. Ovako malo je sramota (za jednog novinara) pravdati se na to kada su ti kasno poslali mail. 😉

  Na žalost na konferenciji nije bilo onoga zbog čega sam došao…

  Takođe debata nije otišla u ćorsokak ali da ti ne odgovaram na sve… Kao što rekoh svima preporučujem tačku A, sve ostalo je gubljenje vremena. 😉

 24. Tako treba da se radi kaže:

  Nadam se da ce uskoro biti jos ovakvih i sl. investitora, neka ih neko zove i mesetarima, svima nama je od koristi, da stizu ljudi koji donose novac!

   

 25. Beli kaže:

  Djomlo ja sam protiv samo zbog toga što nesposobna lokalna uprava ne zna animirati investitore (a vala nema nikakav kredibilitet) pa za nju treba posao da obavi agencija tj. pomenuti mešetari. To je preskupo i ne zna se još šta će biti na  “otuđenom ” komadu gradske zemlje. To će odrediti novi vlasnici. Živi bili pa videli !!!

 26. Stepanović Ljubiša kaže:

  djomla:

  Ljubiša da ti ne bi odgovarao na sve, nevešću samo da je ono pod A jedino vredno u tvom postu sve ostalo, bolje da nisi ni pisao…
   

   

  Imaš li @ Djomla neku činjenicu  kojom pobijaš navode koje sam dao od tačke B) pa zaključno sa tačkom E) koja ima još 7 stavova?

  Za ozbiljnu raspravu potrebne su činjenice , potrebni su stavovi odnosno sudovi i potrebna su i pitanja koja tragaju za činjenicama.

  Ja sam postavljao i pitanja u vezi sa prodajom zemlje koja je vođena u u tišini, političjkoj diskreciji  bez nadzora formalnih institucija, uvida javnosti i bez realnih mogućnosti za animiranje šireg kruga kandidata za kupovinu, pa te pitam :

  imaš li možda odgovore na ta pitanja ?

  Umesto paušalnog nipodaštavanja svega što sam naveo pod tačkama B)  zaključno sa E) bio bih vrlo fer i čestitao bih ti da sam dobio  argumentovane odgovore. Umesto toga dobio sam odgovor koji zveči kao anatema.

  Navikao sam na tu vrstu agresije, lako je podnosim i mogu da reterniram sa zadovoljstvo ali ovoga puta sam prilično uzdržan jer ti si domaćin na ovom sajtu, a ja gost pa nije red da budem surov.

  Čak i tvoja konstatacija da je “.. ono pod A) jedino vredno” ima veliku manu jer nema nikakvih činjenica kojim potkrepljuješ taj svoj stav. 

  Neću da dužim ali red je da se osvrnem na tvoju jetku i veoma hrabru kvalifikaciju jer kažeš za mene i još dvojicu ljudi koji su se oglasili i koji u suštini ne kriju identitet jer svi znaju njihov identitet. Dakle, ti kažeš:

  ” ali ste vi (Ljubiša, Freelacer i Beli) protiv da bi bili protiv. Ništa više.”

  Previše hrabra kvalifikcija ali bez ikakve potpore. Kuća na pesku a bez temelja!

  Parafraziraću Viba: Nije dovoljno da pljuneš čoveka pa da mu zalepiš etiketu !

  Uzmimo da se ta etiketa još drži na mom čelu i ona što mi je ispisana na leđima ali i tako etiketiran ja imam pravo da pitam :

  Ko ima pravo da krčmi našu zemlju u tišini i daleko od očiju civilne, političke i građanske javnosti ? KO ? ZAŠTO? POŠTO ? POD KOJIM USLOVIMA?

  Kad to tražim ja nisam PROTIV prodaje nego sam ZA čist,efikasan,javno obavljen posao sa najboljim efektima koji otvaraju razvojnu perspektivu lokalnoj zajednici koja je do osovine zapala u kaljugu.

  P.S. Očekujem da se uskoro obnaroduje namera o prodaji jednog komada zemlje  koji bi mogao biti duplo veći od ovoga koji je pao u ruke Austrijancu. To može da dovede još jednog investitora čije će biznis namere biti  nedostupne i nedokučive za jevne delatnike koji su sebi dodelili licencu ekskluzivnih tapkaroša javne imovine. 

   

   

  Isto tako umesto

   

 27. djomla kaže:

  Kada smo već kod činjenica, sve ovo se svodi na jedno. Da li je sve urađeno po zakonu?

  1. Ako jeste o čemu onda pišemo
  2. Ako nije onda postoji sud kao mesto na kome se ovo rešava

  PS

  Ja mogu da napišem:

  “Verujem da vi znate kako funkcionišu tržni centri po svetu, ali ste vi (Ljubiša, Freelacer i Beli) protiv da bi bili protiv. Ništa više.”

  Ali nikog neću optužiti nekoga da je mešetar, a pogotovo neću koristiti fraze “Otac, Sin i Sveti duh” aludirajući pri tome na pojedine čelnike u gradu. Po meni je to neukusno.

 28. Insane In The Brain kaže:

  djomla:

  Kada smo već kod činjenica, sve ovo se svodi na jedno. Da li je sve urađeno po zakonu?

  1. Ako jeste o čemu onda pišemo

  2. Ako nije onda postoji sud kao mesto na kome se ovo rešava

  PS

  Ja mogu da napišem:

  „Verujem da vi znate kako funkcionišu tržni centri po svetu, ali ste vi (Ljubiša, Freelacer i Beli) protiv da bi bili protiv. Ništa više.“

  Ali nikog neću optužiti nekoga da je mešetar, a pogotovo neću koristiti fraze „Otac, Sin i Sveti duh“ aludirajući pri tome na pojedine čelnike u gradu. Po meni je to neukusno

  Ma nee! to moras obrnuto da tumacis:”sveti ego,alter ego i onda sledi,Kreresndo:SUPER EGO!!!!” Alllleeeellujjaa!

  PS.u transuu sammmm dok oooovoooo kucaaammmm!!!!

OSTAVITE KOMENTAR