U 2013. pokrivanje gradskog klizališta

Pet svakako najbitnijih projekata koji će se raditi iduće godine su Narodno pozorište, Zelena fontana, fasada Muzičke škole, Sinagoga i rušenje skeleta kod Otvorenog univerziteta.

 

Međutim spisak se tu ne završava. Kada je u pitanju sportska infrastruktura, Nemanja Simović za GradSuboticu otkriva da će ove godine u centru pažnje pored Gradskog stadiona biti i otvoreno klizalište kod Jadrana.

 

Gradski stadion

 

Započeti radovi jesenas, će biti nastavljeni. Na Gradskom stadionu se očekuje nastavak betoniranja tribina i to spajanje zapadne sa severnom i južnom. Pored toga, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za sport, izdvojeno je 22 miliona dinara za kompletnu rekonstrukciju atletske staze (svih 8 traka). To će uz pomenute tribine u mnogome osvežiti izgleda najvećeg sportskog zdanja u gradu.

Pored toga, izdvojena su sredstva i za sanaciju klupskih prostorija i svlačionica u okviru stadiona.

 

Što se tiče reflektora, koji privlače najviše pažnje,  dogovor sa FSS postoji, te se trenutno traže ponude od proizvođača istih. Ukoliko FSS izdvoji sredstva za jedan komplet, grad će u svojoj režiji morati da finansira četiri stuba u vrednosti od 6 miliona dinara. Ali, iako se radi na tome, priča sa reflektorima još uvek nije završena.

 

Gradsko klizalište

 

Potisnut u drugi plan prethodnih godina, otvoreno Gradsko klizalište će iduće godine biti u žiži javnosti. Naime, iz gradskog budžeta je izdvojeno 15 miliona dinara za njegovo pokrivanje. U pitanju je laka konstrukcija koja će trajno biti montirana na klizalište što znači da se neće skidati leti. Ta konstrukcija neće biti u stanju da održi led tokom letnjeg perioda, ali će se period klizanja u prelaznom periodu produžiti za nekih 1,5 do 2 meseca, s obzirom da će led biti zaštićen od diretknog izlaganja suncu.

 

Buduci izgledKOMENTARI

 1. PSEUDONIM kaže:

  HOCEMO STADION , SVE PARE ULOZITE U NJEGA LAKO CEMO ZA KLIZALISTE , I TAKO JE SR… !!!

 2. Limun kaže:

  Super baš nam treba još ne završenih projekata…
  Uradite jednu po jednu stavku,nemojte sve odjednom,tako neće biti nikada gotovo ! 

 3. deki1985 kaže:

  Slazem se sa limunom. Dovrsite stadion kada ste zapoceli…. a kada se to privede kraju sredite klizaliste. Najgora opcija bi bila da zapocnu pa ne dovrse to sa klizalistem i ono ostane tako devastirano par godina…..

 4. Lansky kaže:

  Posebno mi je drago što će klizalište ostati u centru grada. Jedno vreme je bilo gotovo izvesno da će da se seli iza Dudove šume i bazena. Znajući da su deca najveći uživaoci klizališta, za većinu bi to bilo predaleko i nezgodno (zimi je mrak rano). Ovako klizanje ostaje deo izlaska u grad, svima podjednako blizu i bezbedno.
  Centar grada mora imati što više zabavnih sadržaja i prijatnih mesta za boravak, jer on pripada svim građanima i gostima. 

 5. tutke kaže:

  ajde da vidimo i to cuda na nam pokriju led vec

 6. Klempur kaže:

  Naravno da je Lansky u pravu što kaže da opustošeni centar grada mora imati što više zabavnih sadržaja, naročito za klince i mlade…

  Odavno postoji tehnologija da se za jedan dan napravi klizalište, ako treba i na „sunčanom satu“ ispred Gradske kuće. Moglo je to i onda kada su „eksperti“ nabavljali polovnu i razdrndanu opremu za sadašnje klizalište, ali nije bilo pametnog čoveka da se toga seti i da to sprovede…

  Sudeći po tekstu vidim da „eksperti“ u Subotici i dalje uspevaju k’o zubača. Ne mož’ to iskoreniti ni motkom ni motikom….

  Stadion malih sportova NIKADA nije bio zamišljen da bude SAMO klizalište. Umesto da se sadržaj i ponuda na stadionu oplemeni i proširi, eksperti će izgleda da mu pokrivanjem **bu mamicu za sva vremena…

  Zašto se na Malom stadionu van klizačke sezone ne bi igrao tenis, mali fudbal, rukomet, odbojka ili da se organizuju koncerti, bioskopske i pozorišne predstave..?!? 

  Zar  u ovom gradu među našim vladarima nema niko dovoljno PAMETAN da oplemeni sadržaj na stadionu. Zar će stadion zvrndati prazan celo **beno LETO – a na stadionu postoje reflektori?!?!?!?!

 7. Lansky kaže:

  I ja imam utisak da je stadion leti neiskorišten. Nekad je bila nekakva letnja liga ili turnir u fudbalu, rukomet…
  Treba ga makar izdati rekreativcima. Ono što je poslednjih godina bilo ružno, to je bezbroj nekih ograda i žica, da slučajno neko ne bi ušao preko a ako i pokuša, taj će ostaviti jaja na toj ogradi.

  Nekada se na tribine ulazilo sa ulice (iz parka) pa je masa naroda i klinaca svraćalo da vidi koga ima na klizanju, da gleda treninge hokejaša i utakmice. To je bio deo gradskog đira u zimskom periodu.

  Pokrivanjem će se dobiti na raspolaganje jedna hala koja može da se dobro iskoristi ako ima volje i interesa. 

 8. tarantula kaže:

  jos jedan projekat koji je obecan nije ispunjen do kraja.Da vas podsetim kosarkaski teren u dudovoj sumi nije presvucen tartanom a obecan  je !+ wc -i u sumi i reflektori na terenu mislite o tome !Daj ljudi radite ili redovno ili nikako ne pocinjite 10 projekata

 9. Klempur kaže:

  E, baš tako. Bila je prava uživancija za nas klizačke antitalente da se malo smrznemo na tribinama dok slušamo muziku sa razglasa i gladamo drago nam biće koje se sličuga…

  Evo, sad sam se setio kako je šteta što NEMA NIKOGA da se seti i da iskoristi neiskorišćene potencijale Gradskog bazena. Moglo bi lepo da se zaradi koji dinarčić za troškove i za platice…

  Onomad, bilo vrelo leto, upekla zvezda, gori beton. Ni posle ponoći nema svežine, pa se dosetismo da preskočimo ogradu Gradskog bazena i odemo na noćno kupanje. Bilo s početka malo natezanja sa noćnim čuvarima, ali smo se nekako nagodili…

  E, sad zamislite da je sve legalno, od ulaska i naplate ulaznice, pa do organizovane zabave. Recimo, muzika uživo. Naravno, da bude i drugih pratećih sadržaja i da ima nešto da se gricne i nešto da se srkne… Ko bi onda bio lud da sedi među vrelim betonskim zidovima.  🙂

  Sve bi to moglo i na Malom stadionu, ali nema ko. Teško Bogu s nama takvima kakvi smo…

 10. janko kaže:

  sta ce vam stadion kad neznate da navijate!!!ulatras!!!
  bravo za klizaliste!!! 

 11. gorki kaže:

  Stolice obavezno na sve četiri strane stadiona,reflektori plus semafor i atletska staza pa posle mali stadion i ostalo.Slažem se da je stadion malih sportova apsolutno neiskorišćen preko leta,idealno mesto za neke manifestacije,pokrivanje će dobro doći za koncerte tamo može stati i do 7,8 hiljada ljudi

 12. krass1 kaže:

  Nadam se da nameravaju pokriti klizaliste zajedno sa tribinama. Inace bolje da ostane ovako. Da ne bude kao balon na bazenu.

 13. freelancer kaže:

  Potpuno je suluda ideja da se pokrije mali stadion. Zašto? Čemu? Mali stadion neće zvrjati leti prazan OTVOREN, već će to isto, ali ZATVOREN. Još jedan „Černobil-sarkofag“ u centru grada?

   OSTAVITI ga otvorenog, UREDITI, otvoriti za posetioce, gledaoce, DOZVOLITI da se organizuju aktivnosti…

  NIJE tačno da nije bilo interesenata. Medjutim, logika vlasnika, odnosno upravljača je bila „bolje da zvrji prazan nego da ne bude kako mi hoćemo“. 

  Još jednom: M O Ž E se organizovati tamo MNOGO toga (i u večernjim satima, postoje reflektori), ali dajte da se to DOZVOLI. Čije je to? Perino, Djokino ili GRADJANA??? A sezona klizanja neka traje onoliko koliko to KLIMA dozvoljava. Kome ne odgovara, hajd lepo na Island, Norvešku, Severni pol…

 14. kole kaže:

  Ovako bi trebalo da izgleda pokriven stadion malih sportova :


   Razlozi za pokrivanje stadiona malih sportova lakom čeličnom konstukcijom su veoma jednostavni i racionalni :
  – produžetak sezone leda sa sadašnjih 3.5 meseca (kraj novembra do početka marta) na 7 meseci leda (oktobar – april)
  – maksimalna iskorišćenost termina na ledu (u trenutnih 3.5 meseca više od 30% termina se ne mogu iskoristiti zbog snega, kiše, toplog vremena, …)
  – ogromna ušteda električne energije (više od 50% uštede – zamenom prastarih neefikasnih reflektora koji troše više desetina kW i optimalno korišćenje čilera koji će držati led na normalnih 5-6 cm debljine a ne na 15-20 cm koji se nagomilaju usled kiše i snega)
  –  u letnjem periodu se dobija ogroman multifunkcionalni objekat u samom centru grada (mali fudbal, teniski tereni, sajmovi, koncerti)
  – imajući u vidu da je u pitanju laka čelična konstrukcija, u slučaju da dođe do promene namene predmetne lokacije, konstrukcija se može lako i brzo demontirati i montirati na nekoj drugoj lokaciji.
  – pokrivanjem kompletnog stadiona (sa tribinama na tri strane) grad Subotica postaje jedino mesto u Srbiji u kojem se mogu igrati zvanične utakmice po IIHF standardu (ni jedna hala u Srbiji nema toliko kapacita niti toliko tribina)
  – sa krovom nad „glavom“ se čuva postojeća betonska konstrukcija i svi lokali koji se nalaze ispod tribina (sprečava se prokišnjavanje)

  Ovo su samo neki od benefita koji se dobijaju pokrivanjem stadiona malih sportova. Ne treba spominjati da Subotica ima dugu i uspešnu tradiciju u sportovima na ledu (prve ledene ploče u bivšoj SFRJ su bile u Jesenicama i u Subotici). Pogledajte samo šta naša deca rade sa 3.5 meseca leda u nogama … (www.hkspartak.com)
  Kamo sreće da je ovo bilo odrađeno pre 30-tak godina … 

 15. Limun kaže:

  Kole
  Ova vaša prezentacija je trebala da bude umesto djomla uz dužno poštovanje prema njemu…nije da je on loše išta uredio nego samo ste vi jasno saopštili planove i šta nudi,bravo !
  Ako sam dobro shvatio,ovo bi bila neka vrsta Hala Sportova 2 ? 

 16. Vojislav kaže:

  Bice zajedno sa tribinama pokriveno, i ujedno ce se postaviti novi reflektori, tako da ce se stadion i leti moci koristiti za razne manifestacije.

 17. dada kaže:

  Napokon ce uraditi ova vlast jednu od pametnih i jeftinih investicija u gradu. Dosta je bilo bacanje para na megalomanske projekte. Sa 150.000 eura napravice nesto sto ce da sluzi svim gradjanima Subotice koji vole klizanje i hokej. Samo da ne zaboravim da su na primer bacili 500.000 eura na onu malu fontanicu na korzou i bas se pitam cemu ona sluzi?

  Ovih 150.000 eura je stvarno mizerno kad znamo koliko ce da donese sportskoj Subotici i njenim gradjanima.E sad samo jos da naprave…

 18. djomla kaže:

  kole,

  projekat bar na papiru deluje više nego dobro. Nadam se da će podjednako lepo da izgleda i u realnosti.

 19. stormwatch kaže:

  Lepo lepo!

 20. emanuel kaže:

  Bravooo !!!!

 21. Aleksa kaže:

  @Lansky

  Nekada se rukomet,odbojka i košarka igrala na otvorenom, kvalitet je naglo skočio kada su se ovi sportovi preselili u dvorane. Iluzorno je očekivati da će na otvorenim terenima ikada da se igra kvalitetan sport.

   

OSTAVITE KOMENTAR