U ATB Severu preduzimaju mere zbog korona virusa

Korona virus potiče iz Vuhana u Kini, a prvi slučaj oboljevanja u Srbiji zabeležen je u Subotici. Zajedničko za Vuhan i Suboticu jeste preduzeće ATB Sever koje posluje u sastavu kineske Volong grupacije, čiji pogoni se nalaze i u ovom kineskom gradu.

Što se njih tiče, sve mere prevencije koje važe u Kini, važe i u Srbiji. Svim zaposlenima, ali i posetiocima koji dolaze u preduzeće pre ulaska meri se temperatura. Vozači koji dovoze repromaterijal dužni su da nose maske, a po celom preduzeću dostupna su dezinfekciona sredstva. Sva putovanja zaposlenih van zemlje su odložena, sastanci se vode putem video-konferencija, a ukoliko je putovanje u inostranstvo neodložno onda se zaposleni moraju pridržavati svih propisanih mera, a ukoliko se vraćaju iz rizičnih zemalja dužni su da ostanu u kućnom karantinu dve nedelje.

“Dva moja najbliža saradnika su iz Kine i oni su pri povratku sa novogodišnjih praznika proveli ovde u Subotici četrnaest dana u svojim domovima, tako da nisu bili u kontaktu sa bilo kim od građana Subotice. Mogu da kažem da Volong u ovom momentu ima oko trinaest hiljada zaposlenih u Kini i do sada nismo imali ni jedan slučaj zaraženih Korona virusom i nadam se da će tako i ostati”, kaže direktor Wolong-Sever Subotica Mile Todorović.

 

RTVKOMENTARI

 1. Marjan kaže:

  Brez panike al’ sa mozgom…

  Planeta je zajednička i eto sve rečeno. Posle I Sv. Rata je bila španska gripa i pobila cca 50 miliona ljudi …a nije svetska privreda bila umrežena avio saobraćajem.

  Evo da se brižni zabrinu: subotica ima više zajedničkih stvari sa Wuhanom .. tu je i Ekonomski fakultet Subotica .

  http://www.ef.uns.ac.rs/info/2006-05-22.htm

  To nije problem koliko panika i bezumlje. Mudro i odgovorno

 2. Umro od Spanjolske kaže:

  Spanska gripa nema nikakve veze sa Spanijom. Naziv “Spanska” dobila je po tome sto su Spanski mediji prvi o njenoj pojavi informisali i to bez cenzura jer je Spanija u Velikom ratu bila neutralna. Zaraza je dosla iz USA i donele su je US trupe prilikom dolaska na Evropsko ratiste. Tamo se je sirila medju svim zaracenim stranama a vec prema godisnjem dobu. Leti, za vreme visokih temperatura virus nestaje ili je samo u latentnoj formi i budi se dolaskom hladnog i vlaznog vremenskog perioda. Isto ce biti najverovatnije i sa Corona-virusom. Pandemija nakon 1. Sv rata nastaje njegovim zavrsetkom i odlaskom vojnika kucama. Engleska demobilise svoje Indijske, Australijske i Novozelandske trupe koje u svoju domovinu donose virus Spanske gripe. Francuska demobilise svoje kolonijalne trupe (Zuave) sastavljene uglavnom od Arapa i Afrikanaca koji takodje u svoje domovine donose virus. Raspadom Austrougarske virus se siri po citavoj srednjoji juznoj Evropi. Americki vojnici donose virus nazad u USA odakle se siri dalje po celoj Juznoj Americi. Dakle pandemija odlicno funcionise i bez avio-saobracaja. Smatra se da je gripa odnela izmedju 25 i 50 miliona zivota (zavisi kako ko racuna) dakle vise nego broj poginulih na svim zaracenim stranama u ratnim dejstvima.

 3. ŠIME JURIĆ kaže:

  NIJE ISTINA KINEZ DOLAZI AVIONOM IZ KINE PO NJEGA IDE SEVEROV VOZAČ VOZI GA U STAN,A TI IDI U SEVER PA ZARAZI OSTALE

OSTAVITE KOMENTAR