U domu bračnog para Kirbus iz Subotice ukrašavaju uskršnja jaja – slamom

Kao i sve drugo u životu Mirjana i Edvard Kirbus dele i interesovanje za slamarsku umetnost, a sve je počelo slučajno. Radovi od slame našu sagovornicu zaintrigirali su još 70-ih godina, iako priznaje da je oduvek volela umetnost.

“Moja majka se bavila umetnošću, slikarstvom, moja tetka je vajar, Eržebet Vajl, koja je radila Danila Kiša, Artura Munka. Ja sam odrasla u jednoj sredini gde se negovala umetnost “, kaže Mirjana.

Odlaskom u penziju Mirjana Kirbus započinje druženje sa slamom, znanje je krala sedeći satima pored iskusnih slamarki, da bi joj se strpljenje na kraju isplatilo.

“Ako želite neke dobre, kvalitetne radove da uradite to obično iziskuje strpljenje vaše, poniznost prema slami. Ne možete siliti ništa, već samo kako slama dozvoljavava, ona ima svoju čvrstoću, svoj inat. I sad, ako ste strpljivi, onda uspete nešto od toga izvesti.”

Želja da i ona bude deo čuvene Međunarodne izložbe rukotvorina i kolekcionarstva, zahvaljujući predanosti u radu sa slamom bila je brzo ostvarena. Usledio je posle toga niz uspeha na izložbama, a prateći rad svoje supruge preko fotografije, Edvard Kirbus se i sam oprobao u slamarstvu. Ono što ih najviše razlikuje od drugih slamara jeste i jedna tehnika koju su primenili na slami, iako je osmišljena za papir.

“Kvajling tehnika nije sama sebi cilj, već je uklapamo u elemente, kompozicije, gde to pripada.”

Svoje slobodno vreme u potpunosti su posvetili slamarstvu. Za njih je ono više od naivne umetnosti, čini ih ispunjenima i zadovoljnima, zato i jesu dokaz da je treće doba prilika da se čovek posveti sebi. Tako danas ovaj bračni par u svom zajedničkom životu uživa još više, deleći i interesovanje za zlato ravnice.

RTVKOMENTARI

  1. Margita kaže:

    Prekrasno

  2. Verica Vidaković kaže:

    Ja imam tu čast da sam od Mirjane i Edvarda dobila na poklon jedno slamom oslikano jaje .predivno je .

  3. Zx kaže:

    Bravo!

OSTAVITE KOMENTAR