U dvorištu A.L. iz Subotice otkrivene strogo zaštićene vrste ptica

Po prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbija, Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i policija su u dvorištu A.L. iz Subotice su 6. jula pronašli osam ptica strogo zaštićenih vrsta. U zarobljeništvu je nađeno šest češljugara i dva čiška.


Budući da je po Zakonu o zaštiti prirode zabranjeno hvatati i u zatočeništvu držati strogo zaštićene vrste divljih životinja, gde spadaju i ove ptice, protiv A.L. biće podnete ogovarajuće prijave. Ptice su oduzete i smeštene na rehabilitaciju u prostranu volijeru Prihvatilišta za divlje životinje u Zoo vrtu na Paliću. Posle veterinarske procene da su sposobne za samostalan život, biće puštene u prirodu.

Osim što su bile smeštebe u vrlo malim kavezima, navodno više meseci, kako navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, ove ptice su bile bez ornitološkog prstena koji bi bio zakonski dokaz da su izležene i othranjene u zarobljeništvu. Po iskazu A.L. ove ptice je dobio na poklon na subotičkoj Golupčijoj pijaci proletos, i od tada ih je držao kod sebe.

– Hvatanje divljih strogo zaštićenih životinja u prirodi je odavno zabranjeno. Ako to ne zna onaj ko vam ih prodaje ili poklanja, molimo vas da odbijete takav poklom i takvu kupovinu, a da osobe koje ih poklanjaju ili trgovca prijavite policiji, inspekciji zaštite životne sredine ili zavodima za zaštitu prirode – kaže Marko Tucakov, biolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

– Bez obzira na motiv, hvatanje i držanje divljih životinja u zarobljeništvu je težak prekršaj, a može da ima i elemenata krivičnog dela.

Tucakov precizira da je držanje strogo zaštićenih životinja u zarobljeništvu dozvoljeno jedino ako vlasnik poseduje dokaze da su one u zarobljeništvu i izležene. Takve se životinje obeležavaju i evidentiraju, a njihov uzgajivači strogo kontrolišu.

 

Večernje novosti/FOTO: PZZPKOMENTARI

 1. Indijanac kaže:

  Verovatno su se ove ptice preglasno derale (cvrkutale), pa su ometale komšiju da spava u tišini.
  Ne branim ja dotičnog, samo mi je interesantno kako su u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbija saznali da dotični drži ptice sa zabranjene liste.

 2. Pera kaže:

  Dobre vrednosti izumiru zbog njihovih zvaničnih “branilaca”, borci za očuvanje njihovi su neprijatelji.

 3. Šojić kaže:

  Cak 8 ptica

 4. Trovach kaže:

  Cesljugar (Carduelis carduelis) i cizak (Spinus spinus) nisu ugrozene vrste, ali sam ja protiv njihovog drzanja u kavezima, pogotovo ovako malim. Uostalom, ne volim u kavezu videti ni kanarinca, ili papagaja. Cak sam i za humanije gajenje kokosaka.

 5. Indijanac kaže:

  Kina je onomad zbog velikog broja stanovnika i velikog nataliteta u tim godinama sve dok nisu zakonski regulisali natalitet, dozvolila, pa čak i stimulisala da se njihovi stanovnici bave uzgojem raznih divljih, egzotičnih životinja, gmizavaca, zmija, šišmišova, buba itd… i
  da koriste to meso u svrhe ljudske isrhrane.
  Ta navika im je i dan danas ostala, neki od njih tamo u Kini i dalje jedu sve što se mrda, mačke, pse, pacove, miševe, svejedno.
  Tek je tamo nehumano kako se životinje drže i kakav im je kraj, pa nije ni čudo što postoje teorije o širenju raznih bolesti upravo iz tih krajeva.

  @Trovach
  Kokoškama bi bilo najhumanije da trče po dvorištu, duže bi živele i zdravije bi bile, ali im pod tim uslovima hiperaktivnog života treba puno više vremena da dostignu željenu težinu za klanje.
  Kraj života im je isti, jer su to životinje namenjene za ishranu.
  Nisam još čuo da neko ima kokošku-kućnog ljubimca, jer su kokoške glupave i samo jedu i seru gde god stignu.
  Mada ko zna, u ovom izopačenom društvu se ne bih čudio da jednom pročitam članak o tome da neko zajedno živi u stanu i spava u krevetu sa nekom kokoškom.

 6. Imri. kaže:

  @ Indijanac : Nemoj tako bre protiv ‘srpskih braća’ ,jer ako ovo pročita A.V obrao si bostan…

 7. Inspektor.. kaže:

  @ @Trovach : Misliš na onog koji je živeo i spavao sa kozom…i nikom ništa. A o svinji koji je bio odhranjen u kadi kupatila u jednoj spratnoj kući…?

 8. Trovach kaže:

  @Indijanac…Po struci sam poljoprivredni tehnicar. Ipak, hvala. 90-ih nas je spasio tov pilica kao dopunski izvor prihoda, a u bivsem omanjem svinjcu smo uvek imali 15-20 koka i 1-2 petla (zbog ukrasa i kukurikanja). U periodu kada nisu mogle napraviti stetu u basti bile su pustene popodne (inace bi zelenis dobijale svakodnevno), a ponekad smo imali i curke, patke, kunice i obavezno kredlike (petlic i par kokica). Uvek sam se trudio da i u improvizovanim uslovima zivini pruzim sto veci komfor, a uz maksimalno moguce postovanje struke.
  P.S. Domaca kokoska uz pravilan odgoj moze biti rentabilna. Moji petlovi su uvek bili oko 4 kg, a salasarski 2-2,5 kg. Kada zimi stavis foliju na zicu bude toplije nosiljama, a uz dopunsko osvetljenje nose i cele zime.

 9. Trovach kaže:

  @Indijanac…Prevideo sam tvoju konstataciju da su kokoske glupave. Izuzetno su glupave. Kada sam im davao hranu pokusavale su uci kroz zicu umesto kroz vrata pola metra udaljena. Ipak meni su lepe i uvek sam najradije drzao domace kokoske i uzivao u razlicitosti boja. Pogotovo petlovi umeju biti jako lepi. Steta je sto niko ne vrsi selekciju domace kokosi. Samo jedna, ili dve generacije da se selekcionise na nosivost, pa petlovi potomci da se podele boljim uzgajivacima.

OSTAVITE KOMENTAR