Sove na Radijalcu

U petak u naselju Radijalac će se postaviti informativna tabla, na kojoj će pisati sve o zaštićenim vrstama sova, koje žive u gradskom jezgru. Akcija u Subotici deo je projekta koji se odvija u celoj Vojvodini, sa posebnim osvrtom na Banat.

– U Vojvodini zimuje oko 30.000 utina koje tokom 5 meseci boravka u naseljima ulove do 18 miliona primeraka mišolikih glodara! Ove izuzetno korisne noćne ptice na neškodljiv i efikasan način svake godine doprinose poljoprivredi u Vojvodini ostvarujuću uštede i dobiti od više desetina miliona evra – rekao je stručni saradnik za ekologiju u lokalnoj samoupravi Žika Reh.

 

Inače, gnezda ne grade, već koriste ili preotimaju gotova od svraka, sivih vrana ili drugih ptica. Preferiraju gnezda smeštena na četinarima, posebno na stablima sa gustom krošnjom (smrča, tuja). Ženka polaže prosečno 3-5 jaja u razmacima od po 2 dana u periodu od polovine marta do kraja aprila. U godinama sa izvanrednom ponudom hrane (povećanje brojnosti voluharica i ostalih glodara) imaju veći broj mladunaca ili se gnezde 2 puta. Mladi izlaze iz jaja nakon 28 dana, a iz gnezda posle 25 dana od izleganja. Sa 7 nedelja su potpuno sposobni da lete, ali ostaju sa roditeljima još oko 2 meseca dok se potpuno ne osamostale. Utine su ugrožene proganjanjem i ubijanjem usled predrasuda i neznanja, krivolovom, sečom stabala na kojima se gnezde i zimuju, stradanjem na putevima, pesticidima, kaže Milan Ružić Centara za zaštitu sova Srbije.KOMENTARI

  1. adkersu kaže:

    Radijalac nije naselje. Za akciju samo plusevi.

OSTAVITE KOMENTAR