Unos soli u ishrani 2,6 odsto veći od dozvoljenog

Prezentovani su rezultati projekta “Unos soli i uticaj na zdravlje štićenika Gerontološkog centra Subotica”.

 

Projekat je pripremio Zavod za javno zdravlje Subotica, Centar za higijenu i humanu ekologiju, u okviru saradnje sa Gerontološkim centrom Subotica,  a odobren je od strane  Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju. Projekat je realizovan sa ciljem unаpređenja zdrаvljа i kvаlitetа životа korisnika Gerontološkog centrа putem smаnjenja negаtivnog uticаjа unosa soli nа zdrаvlje ciljne grupe.

 

– Labaratorijskim ispitivanjima je utvrđen prosečan dnevni unos kuhinjske soli od 14,6 grama, što je 2,6 puta veća vrednost u odnosu na prepuruke Svetske zdravstvene organizacije. U gotovim obrocima i pojedinačnim namirnicama najviše su se konzumirale namirnice sa visokim sadržajem soli poput: suhomesnatih proizvoda, slanih peciva, hleb, tvrdi i topljeni sirevi, feta sit i konzervisano voće. Tokom trajanja projekta registrovano je ukupno smanjenje sadržaja soli na 100 grama obroka za 6,4 odsto – rekla je prilikom prezentacije projekta Karolina Berenji iz ZZJZ.

 

Najveći prosečni doprinos unosu soli putem obroka nosi ručak, pa su aktivnosti  u smeru redukcije unosa najviše bile fokusirane na taj obrok, što se vidi iz realizacije druge faze analize obroka. Broj korisnika kod kojih je smanjen krvni pritisak u odnosu na prvo merenje iznosi 6,5 odsto. Projekat se realizovao od 14.maja do 23.decembra prošle godine. Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje ukoliko bi se smanjio unos soli putem ishrane omogućilo bi se smanjenje troškova za bolničko lečenje u budućnosti.

 

Projekat je realizovan pod sloganom: “Ko presoljava,zdravlje zaboravlja”. Prosečan dnevni unos soli u zemljama Evropske unije iznosi od 9 do 12 grama, a Svetska zdravstvena organizacija ne prepučuje više od 5 grama unosa soli dnevno.Povišeni krvni pritisak predstavlja glavni faktor nastanka oboljenja srca i krvnih sudova.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR