U Istorijski arhiv po austrougarsko državljanstvo

Iako nema gužve ispred mađarskog konzulata, svi termini do leta su zauzeti. Zakazivanje se obavlja telefonom. Sa sobom treba poneti znanje mađarskog jezika i dokaz da je neko od predaka bio državljanin Austrougarske. Kako je to carstvo propalo pre bezmalo sto godina a kod matičara su krštenice od 1910. godine, na raspolaganju je Istorijski arhiv u kom građani mogu da pronađu željeni papir. Ako neko ne govori mađarski a oženjen-udat je za onog ko ima državljanstvo, i taj ima pravo ali je procedura komplikovanija i obavlja se u Budimpešti.

Slika

Slika

Da se podsetimo, šta je to bila Ugarska. Imperija od Jadrana do današnje prikarpatske Ukrajine i od Krakova (Poljska) do Zemuna. Posle vojnog poraza novembra 1918. godine rasparčana, što je potvrđeno Trijanonskim mirovnim ugovorom 1920. g. Danas je na groblju velikodržavnih ideja, zajedno sa velikom Hrvatskom, velikom Srbijom, san Stefanskom Bugarskom, megali Grčkom, velikom Rumunijom…
Dodeljivanje državljanstva je podgrejalo polemike oko te teme ali ne previše, jer niko nije prepoznao preveliki problem u tom pravcu. Sasvim druge prilike su u Slovačkoj gde je, onima koji prihvate Mađarsko državljanstvo, zaprećeno gubitkom slovačkog. Ako se pogleda na mapu, vidi se da je cela Slovačka deo nekadašnje Ugarske. Prestonica Bratislava, jedno vreme je bila Požun – mađarska prestonica. Stoga mala Slovačka strepi da bi cela mogla biti deo neke restaurirane monarhije. Realniji problem je to što u Slovačkoj postoji brojna mađarska manjina koja živi koncentrisana na jednoj homogenoj teritoriji, te se neki pribojavaju kosovskog scenarija.
Kako god, u modi je deljenje pasoša. Juče bugarskih i srpskih, danas mađarskih a sutra , možda turskih (do Beča) !

K und K
SlikaKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Nikad mi na pamet ne bi palo da taj papir trazim u Gradskom arhivu. Dobra smernica za sve koji to zele.

 2. bata granata kaže:
  djomla napisao:Nikad mi na pamet ne bi palo da taj papir trazim u Gradskom arhivu. Dobra smernica za sve koji to zele.

  Da, mladjo, zato sluzi gradski arhiv ili istorijski arhiv, a ne politicke stranke, i sekretarice (koje ni ne znaju da rukuju racunarima) i omladina (koja 6 puta poziva na sastanak). Sta je sada, ljudi? je l’ su nam ovu mogucnost nametnuli nasi politicari ili oni preko grane? Kao sto je i Djindjic rekao, treba svet da dovedemo kod nas. A ovi nazovi politicari su taj svet itekako udaljili. srecom da ima neko iz tog sveta koji gleda i na nas smrtnike pa nam dao i legalnu mogucnost BEZANJA!!!!!

 3. Sreta raketa kaže:

  Dobro si Bato granato objasnio mlađi čemu služi arhiv.! ajde da dodam još nešto kao doprinos edukaciji: bilo je nekada normalno da gazde koje su želele da se osiguraju, odnesu dokumente o svojoj imovini u instituciju koja je pandan današnjem arhivu. nek se nađe jedan primerak tamo jer arhivi to umeju da čuvaju pa ako dođe do nevolje , možda, povećavaju se šanse da to bude krunski dokaz o posedu.
  Da ne grešim dušu ali nisam siguran koliko ovih novih fabus intelektualaca zna šta je to istorijski arhiv, i da li se jede iz čaše ili tanjira.

OSTAVITE KOMENTAR

53 + = 60

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: