U kredit zbog prečistača

Odlukom Gradskog veća Subotice nedavno je Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ odobreno da se zaduži kod komercijalnih banaka za oko 30 miliona dinara kako bi se finansiralo tekuće poslovanje i ne bi dovela u pitanje likvidnost firme, pišu Večernje novosti.

 

Poslovanje preduzeća najviše otežava rata za otplatu prečistača, koja će stići sredinom juna i iznosi oko 49 miliona dinara, što je za oko deset odsto više od jednomesečnog prihoda iz osnovne delatnosti. Tu je i isplata zarade za 232 zaposlena, za koju je potrebno oko 14 miliona dinara.

 

– U ranijim slučajevima, pre dve-tri godine, problem otplate rate za prečistač rešavao bi se prolongiranjem rokova, a priskakao je u pomoć i gradski budžet, ali sada „Vodovod“ mora da pozajmi novac na tržištu da bi servisirao svoje obaveze – rečeno je na sednici Gradskog veća.

 

U kriznim vremenima ulazak u dozvoljeni minus i kreditne aranžmane ne bi bio sporan da građani Subotice ne plaćaju visoku cenu vode, među najskupljima u Srbiji – 94,20 dinara – a u račun je uračunata otplata prečistača.

 

– Važimo za uredne platiše računa upravo zato što smatramo da treba da pomognemo da se otplati investicija koja je gradu potrebna, ali to izgleda nije dovoljno, pa se još više zadužuju – smatra Subotičanin Viktor Sabo. – Gde ćemo biti ako javna preduzeća počnu redom da podižu kredite, i pored toga što poslednji dinar odvajamo za njihove skupe usluge.

 

Prečistač otpadnih voda, najveća gradska komunalna investicija, bez kojeg nema čiste vode, ni čistog Palićkog jezera, od samog početka gradnje na meti je kritika građana. Projekat je vredan oko 17 miliona evra, a za njegovu realizaciju uzet je kredit od devet miliona evra kod EBRD banke, a njegova otplata, kako od početka upozoravaju, uticaće na likvidnost preduzeća.

 

NovostiKOMENTARI

 1. vvv kaže:

  Sto me reprogramiraju kredit umesto sto idu u nova zaduzivanja?? Ovo je nabijanje kamate na kamatu.

 2. von Minhauzen kaže:

  vvv:

  Sto me reprogramiraju kredit umesto sto idu u nova zaduzivanja?? Ovo je nabijanje kamate na kamatu.

  Da samo ovde se radi o EBRD banci koji je u Nemačkom vlasništvu ,tamo se ne može tako lako „reprogramirati“ kredite i kamate kao što je to rađeno u „Agrobanci“ sa poznatim „subotičaninom“-bankarom.

 3. Diskriminisani kaže:

   Eto ti ga sad , moj  komsija u upravnom   odboru   vodovoda ,mislim da  je neki  dal predsednik il  zamenik njegov ,taman pozaposljavao   familiju po  opstinskim organima a  firma propade ….e ..bem ti srecu , poturi se narode     , plati kredit , pa nasi su ljudi u pitanju, ne cicijaj.

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: