U lošem stanju toranj Senćanske crkve

Župnik crkve Svetog Jurja Ištvan Palatinuš kaže da je zadovoljan kako su urađeni radovi na prvoj fazi. Prilikom izvođenja radova primećeni su problemi, jer su drvene grede na tornju izuzetno oštećene.

 

 

– Kada su počeli radovi primetilo se su grede skroz oštećene i treba da se pravi novi krov. Tako da sada tražimo rešenje. Zadovoljan sam dosadašnjim radovima, a u narednom periodu ćemo da vidimo kako ćemo da zamenimo drvene grede tornja koje moraju hitno da se zamene. Želimo da napravimo kompletnu rekonstrukciju kako ne bi morali ponovo za deset godina da popravljamo. Poslednji put smo obavljali radove na crkvi 1983.godine – objašnjava Ištvan Palatinuš.

 

Urađeni su radovi na gornjem delu tornja i sledeća faza će da obuhvati radove na donjem delu tornja. Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojio pet miliona dinara i to za prvu fazu radova.

 

Crkva Sv. Jurja, poznatija kao Senćanska, stara je skoro 120 godina. Iako veoma značajna i u verskom i u arhitektonskom smislu, jer je građena u neo-gotičkom stilu, po čemu je jedinstvena u Srbiji, za vreme svog postojanja samo je jednom rekonstruisana.

 

Nakon prošlogodišnje oluje u kojoj je stradao krov crkve, Grad je obezbedio sredstva u iznosu od 150 000 dinara za najneophodniju sanaciju.KOMENTARI

  1. Double P kaže:

    Nije fazon samo da se zameni drvena konstrukcija. Ceo toranj mora da se uradi tako da golubovi ne ulaze unutra, jer je njihov izmet razlog zasto trunu grede. 

  2. Melhior kaže:

    A koliko je Crkva izdvojila za sanaciju !?

  3. EagleX kaže:

    Ja sam se nadao da ce zajedno sa rekonstrukcijom krova da urade i vitraze koji su unisteni tokom Drugog svetskog rata, medjutim nista od tih vitraza jos jedan period…

OSTAVITE KOMENTAR