U nedelju možda jedno od poslednjih pomeranja časovnika

Letnje računanje vremena završava se u nedelju 28. oktobra u tri sata pomerenjam časovnika za jedan sat unazad, saopštila je juče Direkcija za mere i dragocene metale.

To znači da ćemo časovnike sa tri da vratimo na dva sata.

Inače, ovo bi mogli biti jedno od poslednjih pomeranja časovnika zbog letnjeg i zimskog računanja vremena, jer je Evropska komisija predložila 12. septembra da se takvo polugodišnje pomerenje sata ukine, a ukoliko taj predlog izglasaju Evropski parlament i Savet Evrope, sat će poslednji put biti pomeren najkasnije 31. marta 2019, odnosno 27. oktobra naredne godine.

To će važiti i za Srbiju, ukoliko Narodna skupština usvoji Zakon o računanju vremena koji je krajem avgusta predložila Vlada.

Prema predlogu EK, svaka članica EU bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili letnjem režimu računanju vremena.

Tako će poslednje obavezno pomeranje sata na letnje računanje biće u nedelju 31. marta 2019. godine, a članice koje žele da se vrate na zimsko računanje vremena poslednji put će časovnike pomerati u nedelju 27. oktobra 2019. godine.

Nakon tog datuma, polugodišnje promene više neće biti moguće.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o računanju vremena zbog potrebe da se obezbedi jedinstveno računanje vremena u Srbiji usklađeno sa vremenom koje koriste evropske zemlje.

U Ministarstvu privrede je ranije rečeno da se usklađuju propisi sa zakonodavstvom EU, a u konkretnom slučaju u okviru Pregovaračkog poglavlja 1 u koje spada i važeća Direktiva EU o letnjem računanju vremena.

Od 4,6 milona Evropljana iz 28 zemalja članica EU, čak 84 odsto podržava ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena, pokazalo je istraživanje EK.KOMENTARI

 1. Istina... kaže:

  “Prema predlogu EK, svaka članica EU bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili letnjem režimu računanju vremena.”

  “Ujedinjena” Evropa, ona u koju nas na silu guraju.

 2. Istina kaže:

  Preporučam svima da pogledaju serijal “Rat prije rata” koji se već par nedelja emituje na HRT (ako isti uopšte i sme da se gleda u Subotici), mnoge stvari su objašnjene. I na jutube ga ima.

 3. Indijanac kaže:

  Baš fino, nećemo više pomerati kazaljke satova, ali ćemo zato promeniti početak i kraj radnog vremena.
  Ponovo će zimi biti aktuelno radno vreme od 9:00-17:00.
  A petla sad svakako mogu mirne duše da zakoljem i napravim od njega paprikaš, em što je previše mator, em što je svakako kukurikao u pogrešno vreme.
  I naporno je bilo ustajati u tri ujutro da bi pomerio kazaljku na ručnom satu i vekerici.

 4. Alle kaže:

  @indijanac

  Indijanac briši suzu s lica, nađena je tvoja stara švapska vekerica, stara švapska vekerica

 5. STeve kaže:

  Ja moj casovnik pomeram svaku put kada pravim GSP 😉

 6. Ivan kaže:

  @Istina Istina je da se ovde sve sme gledati što se Vama očigledno ne dopada

OSTAVITE KOMENTAR