U Noći muzeja : u bioskopu Lifka – Lifkini filmovi

Kako najavljuju u bioskopu Lifka, u Noći muzeja 14. maja, za posetioce će pripremiti projekciju Lifkinih filmova s početka XX veka. Radi se o "ostacima ostataka" (reliquiae reliquiarum), jer je najveći deo njegovih dela stradao na bizaran način tridesetih godina. Kako je tada donet propis o posebnom načinu skladištenja zapaljivog materijala, u šta je spadala i filmska traka, Lifka je svoje rolne poverio fabrici cipela Bata iz Borova, koja je imala propisane uslove. Iako su rolne bile u limenim kutijama i bezbedne, u Batinom skladištu im je pretio ljudski faktor. Mesto da ih čuvaju, od filmova su napravili – lepak. Pomešali su celuloidne trake sa acetonom i dobili odličan lepak za čizme. Bilo je to 1932. godine.
Slika
Samo pukim slučajem neke rolne su zaboravljene kod kuće i njih je sačuvala Lifkina supruga, te ih posle predala jugoslovenskoj Kinoteci.

Film sa Bačkinog igrališta 1926. godine
publika pristiže
Slika
Goste bioskopa 14. maja očekuje i izložba fotografija posvećenu Aleksu Lifki, a biće prikazani i filmovi Branislava Todorovića Klinića i Zoltana Šifliša posvećeni našem čuvenom sugrađaninu.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR