U ovom gradu se prodaje najviše kuća

Većina porodica sa decom radije bi odabrala život u kući nego u stanu, prvenstveno zbog mira, bez komšija koje prave buku iza tankih zidova, a već godinama, jedan od najpopularnijih gradova u Srbiji za kupovinu ovih nekretnina je Subotica, u kojoj se samo tokom prošle godine prodalo više od 1.000 kuća. Razlog za to su prvenstveno cene, ali su na ovoliko interesovanje uticali i Rusi, i to prvenstveno porodice iz Rusije, koje su umesto stanova u centru Beograda ipak odabrali kuće u Vojvodini.

U najsevernijem gradu u Srbiji, Subotici, tokom 2023. godine prodato je 1.098 kuća, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ). To je ujedno i mesto sa najvećim brojem prodatih kuća u čitavoj zemlji tokom prošle godine, a na ovoj vodećoj poziciji Subotica se našla i 2022, a i 2021. godine. Koliko je Subotica tražena lokacija dokazuje i činjenica da je u drugom najtraženijem gradu, Zrenjaninu, tokom 2023. godine prodato 788 kuća, što je za 310 manje.

Stoga je sasvim logično postaviti pitanje – šta to ima Subotica, a nemaju drugi gradovi?

Cene nekretnina u Subotici

Cene kuća u Subotici drastično su niže nego u Beogradu, što utiče na interesovanje investicionih kupaca, a lokalni agenti kažu da su zainteresovani i meštani okolnih vojvođanskih mesta.

Što se tiče cena, pronašli smo dvoetažnu kuću u naselju Makova sedmica, površine 127 kvadrata, na placu od gotovo pet ari. Ova kuća ima i garažno mesto i podrum, kao i malo veštačko jezero u dvorištu. Kuća je oglašena po ceni od 60.000 evra, što je 472 evra po kvadratu, ali problem za potencijalne kupce može da bude činjenica da je prodavac zainteresovan samo za keš kupce.

Sledeća kuća koju smo pronašli u Subotici nalazi se u gradskoj četvrti Aleksandrovo. U pitanju je petosobna nekretnina od 156 kvadrata, na placu od oko devet ari, a cena je 65.000 evra, dakle 417 po kvadratu.

Na kraju, pronašli smo i kuću od gotovo 280 kvadrata sa velikim dvorištem i uređenim vrtom, a u oglasu se navodi da se uz kuću prodaje i plac od skoro 7.500 kvadrata, na kojem su izgrađene i legalizovane dve farme. Cena kuće koja se navodi u oglasu je 185.000 evra, dakle 749 evra po kvadratu.

U Subotici se skućili i Rusi

Pored kvadrata koji su jeftiniji, na najveći broj sklopljenih kupoporodajnih ugovora uticao je i veliki priliv državljana Rusije u ovaj vojvođanski grad. Neki od njih odlučili su da kupe upravo kuće.

Ovaj grad je, otkako je krajem februara 2022. godine počeo rat u Ukrajini, postao primamljiv i za Ruse i za Ukrajince. Iako su oni pretežno birali Beograd, a agenti za nekretnine su pričali kako ih interesuju stanovi u strogom centru prestonice, “pravila” su se promenila. Prema procenama iz maja 2023. godine, u Subotici, dotad se u ovom gradu skućilo više od 2.000 Rusa i nešto manje Ukrajinaca, a neki od njih odlučili se i na kupovinu kuća.

Na kupovinu kuća najčešće se odlučuju ruske porodice sa decom, koje žele da se trajno nastane u Srbiji.

 

Autor: Dunja Marić/Nova.rsKOMENTARI

 1. Co21 kaže:

  Sta je tacno problem kada prodavac nece kupca koji kupuje kucu na kredit?

 2. H2O kaže:

  @Co21
  Ona banka koja daje kredit traži kompletnu i detaljnu dokumentaciju, da je sve legalizirani, itd..
  Nekim prodavcima to ne odgovara.

 3. Obi kaže:

  Ja sam Suboticanin i zelim da predjem iz stana u kucu (nisam Rus :D)
  Ono sto se nudi po sajtovima je blagi uzas! :/
  Ovo sto se nabraja u tekstu su nabijance od 60, 70 hiljada evra, kuce bez grejanja, bez trofazne struje, nelegalizovane, u nekim slepim ulicama izmedju siprazja i necijih svinjaca…
  A ako pogledate slike unutrasnjosti kuce, a posebno kupatila, kao da ste u srcu Bangladesa. Cudi me da ne vlada kolera ovim gradom!
  Ono sto iole vredi je procenjeno na oko 150.000 evra – ko jos ima tolike pare za kucu u zemlji gde je plata (realni prosek oko 500, 600 evra)?

 4. zorica kaže:

  A tek ce porasti prodaja dolaskom brze pruge….
  Obi ,,,sve si upravu

 5. Arh 2 kaže:

  Nije baš tako jednostavno koja nekretnina koliko vredi : Naime ako na mestu te nekretenine se predviđa višespratna stambena izgradnja po GUP -u onda ta nekretnina ( zgrada + zemljište ) drugačije se procenuje za prodaju. Ako na tom zemljištu se n.p predviđa izgradnja zgrade primera sa do 12-20 stanova sa parking prostorima eventualno poslovnim prostorima bez obzira o stanju same zgrada cena treba da se drastično povećava jer budući investitor želi na tom mestu zaraditi i samim tim treba da i plati za 1 M2 CENU 1 M2 PROSEĆNE CENE STAMBENE POVŠINE BUDUĆIH STANOVA.Primer ako je plac 900 M2 množi se naprimer 1000,00 eur cenom izgrađene stambene površine.A to u konačnici znači da ta nekretnina kada se prodaje kuća + parcela treba da vredi između 900,000,00 -1.100.000,000 eura, pa i naviše.Te priće o kupovine kuće ili placeva za rušenje za 30,000,00 i manje eura samo su dogme za naivne jer na tom placu će budući investitor izgraditi kolektivnu stambenu zgradu sa stnovima i sadržajima višemilionske vrednosti a onda to tako i treba da plati prodavcu.

 6. Kveker kaže:

  @ Obi , Plata je jedno a vrednost kuća je nešto drugo. Ako imaš malo platu to ne mora da znaći i da nekretnine moraju biti jeftine i da se prodavaju u bezcenje:

 7. Tramp kaže:

  Verujem da većina onih koji prodaju kuću odlaze iz zemlje .Naravno ima i mešetara koji su napravili biznis.

OSTAVITE KOMENTAR

69 + = 71

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: