U Palićko jezero upumpano 400.000 kubika vode

Iz Tise je u Palićko jezero do sada upumpano između 350.000 i 400.000 kubika vode, a upumpavanje će se, u zavisnosti od vremenskih prilika, nastaviti i ubuduće, izjavio za Tanjug direktor preduzeća “Park Palić” Goran Gabrić.

On je podsetio da su visoke temperature ovog leta, slab vetar i niska količina padavina uzrokovale su da je nivo vode u Palićkom jezeru znatno ispod proseka.

 

“I pored visokih temperatura i isparavanja vode iz jezera, kroz upumpavanje smo uspeli da održimo planirani nivo vode i zaštitimo floru i faunu u jezeru”, rekao je Gabrić.

 

On je napomenuo da je deo vode plasiran i u Ludaško jezero, specijalni rezervat prirode, gde je takođe bio nizak vodostaj. Gabrić napominje da u letnjim mesecima iz Palića ispari oko milion kubika vode, a na osnovu toga očekuje do kraja leta još ovakvih akcija.

 

“Sve zavisi od vremenskih prilika. Ukoliko bude kiše, to će donekle popraviti situaciju, a ako se nastave visoke temperature nastavićemo sa upumpavanjem jer postoje obezbeđena sredstva od strane Grada Subotica i Vlade Vojvodine”, rekao je Gabrić Tanjugu.

 

Prvo ovogodišnje upumpavanje vode počelo je 3. avgusta, a za 500.000 kubika vode subotička lokalna samouprava obezbedila je tri miliona dinara iz Fonda za zaštitu životne sredine. Posao obavlja preduzeće “Vode Vojvodine” koje iz Tise kod Adorjana upumpava vodu u podsistem “Velebit”, koja nakon toga stiže kanalom do Palića.

 

Nakon decenija nekorišćenja, kanalski sistem “Tisa – Palić” osposobljen je 2010. godine.

 

Tada je sklopljen ugovor između preduzeća “Park Palić” i “Vode Vojvodine”, i omogućeno upumpavanje vode iz Tise u jezero u sklopu urgentnih mera za očuvanje ekosistema jezera.

 

RTVKOMENTARI

 1. Prirodnjak kaže:

  ” kubika litara”

  A koja je to jedinica ?

 2. djomla kaže:

  Prirodnjak:

  “ kubika litara“

  A koja je to jedinica ?

  Hm, da. korigovano, ali je komentar zaista dobar.

 3. Xmen kaže:

  😥 nemogu da verujem ! Više puta ponavljana laž, da ljudi poveruju ! Otiđite i slikajte kanal koji dolazi od Velebita ljudi, suv je kao barut ! Oni makoše pare kozna gde, ali vodu nisu upumpavali !!!

 4. samo mišljenje kaže:

  “On je podsetio da su visoke temperature ovog leta, slab vetar i niska količina padavina uzrokovale su da je nivo vode u Palićkom jezeru znatno ispod proseka.”

  Vetra ima mnogo više nego ikada. Tzv. pustinjski vetar zbog kojeg je suša još veća usled visokih temperatura i jakog vetra. Ako nije tako neka me demantuje meterološki institut.

  Svaka veća vodena površina (reka, jezera) moraju imati na vidnom mestu za merenje vodostaja. Treba slikati pre ovakve najave i posle završetka upumpavanja vode ove merne stanice, isto tako neko treba da se obiđe kanal od Velebita do Palićkog jezera i da se slika dali ima vode u  kanalu, tek onda ima ovaj tekst vrednost. Bez dokaza je sve kao u bajci … 

OSTAVITE KOMENTAR