U pelenama u pozorište

Subotički "Teatar u pelenama" prvo je pozorište za bebe u Srbiji. Predstave su namenjene deci od 0 do 36 meseci a izvode se na srpskom i mađarskom jeziku.

 

Scena za bebe potiče iz Norveške i Švedske, a kako su program preuzela pozorišta u Mađarskoj, direktorka Dečjeg pozorišta Marta Aroksalaši Stamenković kaže da je prisustvovala ovakvim predstavama u Budimpešti i Kečkemetu koje su je oduševile. Otud ideja da se i u Subotici organizuju iste. 

 

Teatar u pelenama počeo je predstavom Šarena priča a sada su predstave za najmlađe uvek pune dece.

 

Kako publici, tako je i glumcima najzanimljiviji deo kada posle predstave mališani mogu da dođu na scenu i igraju se sa glumcima, zavire u kućice i trče po sceni. Glumica Elvira Gal rekla je za Blic da nije očekivala da će deci u pelenama koja puze ili su tek prohodala biti zanimljivo. Međutim, kaže da se desilo suprotno i da još nije nastupala pred tako zainteresovanom publikom.

 

Današnja predstava Probudilica izazvala je osmehe i aplauze najmlađih. Najvernija publika dobija i poklone a ovaj put je i jedna glumica dobila cvet od mladog obožavaoca.

Decje pozoriste - Probudilica (5)

Decje pozoriste - Probudilica (6)

Decje pozoriste - Probudilica (15)

Decje pozoriste - Probudilica (28)

Decje pozoriste - Probudilica (29)

Decje pozoriste - Probudilica (34)

       Više fotografija pogledajte u GalerijiKOMENTARI

 1. kids kaže:

  kada su predstave?

 2. Ispravka kaže:

  Prve predstave za decu ranog uzrasta pojavile su se u Italiji sredinom osamdesetih
  godina prošlog veka (tj. pre oko 30 godina). Pozorišta Tam iz Padove, Giallo Mare Minimal
  Teatro iz Empolija, Stilema i Teatro dell’Angolo iz Torina, Drammatico Vegetale iz
  Ravene, Baracca iz Monce, Kismet iz Barija, Teatro Mangiafuoco iz Milana, Il
  Melarancio iz Berneca i La Baracca – Testoni Ragazzi iz Bolonje smatraju se pionirima u ovoj oblasti pozorišnog stvaralaštva. Zahvaljujući njima nastao je novi pokret koji se relativno brzo proširio na brojne evropske zemlje, ali i dalje, sve do SAD i Australije. U Srbiji je predstave za bebe prvo počelo da radi Pozorište Duško Radović (Beograd) 2008. godine. Subotičko Dečje pozorište, koje predstave za bebe izvodi od 2010, izdvojilo se po broju produkcija za najmlađe.

 3. Dreamgirl kaže:

  Čekamo repertoar za mart pa ćemo objaviti. Pratite našu rubriku Dešavanja

OSTAVITE KOMENTAR