U ponedeljak počinje Jesenji festival jevrejske kulture u Subotici

Desetodnevni, raznovrsni program traje do 22. oktobra.

Prošle godine su, u okviru Jesenjeg festivala jevrejske kulture u Subotici, sva mesta u Sinagogi bila popunjena.

Ove godine festival će se održati u skladu sa epidemiološkim merama. To znači da će upotreba maski, držanje distance i dezinfekcija biti obavezni. Branka Banjanin, koordinatorka Jesenjeg festivala  jevrejske kulture: „I ove godine ćemo organizovati festival, posle velikog jevrejskog praznika na jesen, baš kao što to činimo svaki put od 2015. godine, kada smo održali prvi festival u ovom obliku. Nadamo se da ćemo jevrejsku kulturu i nasleđe približiti široj publici.”

U okviru desetodnevnog programa planirana su predavanja, koncerti i pozorišne produkcije. Robert Kovač, koordinator, Jevrejska opština Subotica: „Mnogo toga smo planirali početkom godine i većina tih planova će se, verujem, ako se pridržavamo propisa, i ostvariti, ako svi sačuvaju svoje zdravlje.”

Publika će 12. oktobra imati priliku da pogleda predstavu Lažljivica, u režiji Stefana Sablića. Svi zainteresovani, 14.oktobra, mogu poslušati predavanje o Matiji Bruku, hemičaru jevrejskog porekla iz Subotice.

Publika će moći da čuje i dva koncerta u subotičkoj Sinagogi. 18. oktobra nastupa Subotički sekstet, dok je 21. oktobra na programu koncert „Glasovi nade – jedan čovek, jedna žena”. Nastupaju Judit Klajn, glavni kantor Gergelj Nogradi, kao i Zoltan Nojmark.

Sinagoga će takođe biti mesto gde će se održati program pod nazivom Omaž Danilu Kišu. To se održava 20. oktobra. Pored toga će bti održano i predavanje na temu „Značaj dr Karolja Čilaga u istoriji novinarstva”. Pored Sinagoge, manifestacije će se održati i u Gradskom muzeju, Dečijem pozorištu i Jevrejskoj opštini. Jošua Štajnfeld, predsednik Jevrejske opštine Subotica: „Trudićemo se da podelimo to malo ulaznica koje su nam na raspolaganju, jer bez obzira na to koliko želimo da podelimo stanovnicima Subotice, mi takođe želimo da ulaznice dobiju i naši Jevreji, jer su i oni zainteresovani.”

Pannon RTV

Festival traje do 22. oktobra, a besplatne ulaznice se mogu podići na glavnom ulazu u Sinagogu danas i sutra.KOMENTARI

 1. Bunjevac kaže:

  Fala lipo ne triba mi korona,ni besplatno.Radije ću otić na Šebešić na salaš ranit kokoške.

 2. GORGONZALES kaže:

  Jevrejska kultura? Jel to ono kad zaključaš kapije oko sinagoge da nebi slučajno neko prošetao po šetalištu pored nje, ili nedaj bože da neko sedne na klupu i uživa u lepoj građevini, neee, to bila katastrofa… inače, nemam baš ništa protiv Jevreja, ali stvarno treba da razmisle o svojim predstavnicima u Subotici, jer ne rade baš dobar posao.

 3. Rax kaže:

  Ako znamo sta se radi po subotici sa grafitima, spomenicima, nadgrobnicama, klupama,itd. Onda je zakljucavanje sinagoge itekako opravdano.

 4. Hipp kaže:

  @gorgonzales

  Postoje debeli razlozi zbog kojih je takva situacija, zar je zaista i potrebno objasniti?!

OSTAVITE KOMENTAR