Danas se održava ponovna inauguracija subotičke Sinagoge

Danas će se sa početkom u 18 časova održati ceremonija ponovne inauguracije subotičke Sinagoge. Pripreme već uveliko teku, mada još i u nedelju manje i veće grupe dolaze da posete i pogledaju ovaj čudesan objekat i spolja i iznutra.

Kada se u ponedeljak svečano postavi jevrejska sveta knjiga Tora na svoje mesto, objekat će opet postati molitveno mesto. Obnova je trajala gotovo četiri decenije. Za to vreme je zgrada više puta došla u kritično stanje, između ostalog kada su istrunule drvene ograde i kada je postojala opasnost da se kupola uruši. Zapravo su se radovi ubrzali 2005. godine, ali je tek ove godine završena kompletna obnova sinagoge u Subotici.

U nedelju pre podne je došla jedna grupa iz Mađarske da se divi objektu koji opet sija starim sjajem. Univerzitetski profesor Šandor Balog kaže da treći put posećuje subotičku sinagogu i da se raduje što je konačno vidi u svojoj punoj pompeznosti. Dodao je da prozori oduševljuju, kao i cela zgrada, i spolja i iznutra. “Već me je kod ograde iznenadilo da su Komor i Jakab tako hrabro koristili mađarske narodne motive za ukrašavanje ove sinagoge. Dakle srce, tulipan, i druge slične motive jako iskoristili jako spretno i kreativno” – kaže Šandor Balog.

Danas će se sa početkom u 18 časova održati svečanost u sinagogi u unutrašnjem krugu. Uneće se Tora i postaviti na svoje mesto, izjavio je predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš za Pannon RTV. Od tog trenutka će ovo mesto ponovo postati molitveni dom.

“Suštinski je sinagoga povratila svoju izvornu funkciju koju je imala. Dakle, da bude svetište Jevreja i tu ćemo da se molimo. U suštini subotički Jevreji imaju jednu manju sinagogu u okviru prostora verske zajednice, a veliku sinagogu ćemo da koristimo sa vremena na vreme, kada imamo velike svečanosti, i nadamo se, misleći na okolne jevrejske zajednice u Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, da će biti ovde sa nama jer ni oni nemaju svoje svetište i zajedno ćemo da slavimo velike jevrejske praznike” – objasnio je Robert Sabadoš. Nakon četiri decenije će sinagoga sutra u ponedeljak da povrati svoju izvornu funkciju i time osnažiti osećaj identiteta prestalih Jevreja – dodao je Sabadoš.

 

RTV Pannon

 KOMENTARI

 1. Rax kaže:

  Drzava vodjena nepismenim koruptnim kriminalnim bandama.

 2. Hrvoje Macanović kaže:

  Rax, Nije tebi lako… 24 sata biti s budalom

 3. AndroidUser kaže:

  Kada mi obicni smrtnici mozemo doci da se divimo?

 4. luak kaže:

  Prelepo uradjena sinagoga sa prelepim parkom ispred .Ono sto mi smeta je zasto je zatvoreno da se proseta makar oko sinagoge, da se sedne na klupe i uziva? Pa kakva je korist napraviti ovako lepu sinagogu a da ne mozes da uzivas izbliza i da udjes u nju? Ako stvarno bude zatvorena za obican naroda, turiste…pa onda u cemu je poenta obnove?

 5. Dva u jedan kaže:

  Srce, tulipan – “mađarski narodni motivi”!? Alooooooooooo! Nigde ih više nema, ni kod jednog naroda? Niko nije znao za srce i tulipan? Ma hajde, pričaj mi još malo o tome. Razumem da je ovo zapišavanje teritorije od strane Mađarske – i obnova Sv,Trojstva (“mađarski spomenik” iz 1815. kada je ovde vladala Austrija i naručila gradnju a podizanje platio pl.Vojnić od Bajše!), i spasavanje crkve Sv:Terezije – gradila je Austrija 1779. Jeste, sinagoga je podignuta 1902. u vreme Austrougarske – a uvažena gospoda Jevreji su od tamo negde 1977. kada je postala aktuelna njena obnova, `ladno mogli da je isfinansiraju bar deset puta a ne da kurvanjski čekaju da Srbija i pogotovo Mađarska iz svojih para to urade!

 6. Art Lover kaže:

  @ Dva u jedan,
  sramotan komentar. Kada već ne poznajete istoriju secesije i njenih graditelja, bar ne lupajte gluposti u vezi renoviranja sinagoge. Davne 1977. u doba socijalizma nije bilo više Jevreja nego danas u Subotici, država je odlučivala o svemu, pa i o restauracijama, a Jevrejima povratnicima iz logora oduzimana je imovina “u ime naroda”. Epitet “kurvanjski” bi više pristajao onima koji ovaj grad na silu hoće da liše istorijskog trajanja i da ga prilagode svojoj ograničenoj, šovinističkoj slici sveta.

 7. chapric kaže:

  Ipak su to vise Madjari a manje Jevreji !! Ili po potrebi!!

 8. Roots kaže:

  @ chapric,
  Logicni zakljucak iz tvoje tvrdnje je da su njihovi preci zavrsili u gasnim komorama i konclogorima zato sto su bili vise Madjari nego Jevreji. Ja nisam Jevrej, ja nisam Madjar, ali sa oba naroda imam vise kulturnih, jezickih, istorijskih, i svih drugih elemenata i zajednickih pogleda na svet, nego sa bilo kime iz regija juzno od Save i Dunava.

 9. chapric kaže:

  .@Roots …ti si ( obracam ti se sa TI, mada kultura nalaze da se nepoznatoj osobi obracete sa VI, no dobro tako si poceo ) po svemu sudeci Hrvat .i SVE tvoje veze sa Jevrejima su samo preko jasenovca , gradiske i ostalih stratista !!!Nikakve TI veze nemas sa pomenutim narodima .Kad sam rekao da su Suboticki Jevreji vise Madjari nego sto su Jevreji , mislio sam (poznavajuci neke licno) na njihovo ponasanje i komunikaciju unutar Subotice !! Vrlo retko se druze sa Srbima i ostalima !Oduvek je suboticka Jevrejska populacija bila protiv Srba i Srbije Istina nikada glasno ali ipak uocljivo.Njihovo pravo i njihov izbor. Licno znam jednog lekara ( danas je i unosio toru, ima ga na slici ) koji je uvek sedeo na 3 stolice !I Isplatilo mu se!!

 10. Dva u jedan kaže:

  @Art Lover, šta nije jasno? Sinagoga je u to vreme stavljena pod zaštitu kao spomenik kulture a da li je 30 godina pre toga, navodno, oduzimana imovina Jevrejima-povratnicima iz logora ili svima koji su nazivani “buržoazijom”, kakve to ima veze sa očuvanjem Sinagoge? Kupola Sinagoge tada se (da li 1977-8. ili tu negde, nemoj me hvatati za godinu) nakrivila i pretila je opasnost da se sve sruši (jer stoji na četiri stuba od rabic-konstrukcije dok su zidovi samo dodatni “paneli”) a ta država, koja je “odlučivala o restauracijama” je spasila. Preduzeti su, naime, hitni radovi da do urušavanja ne dođe. Iako je bio socijalizam. Kao spomenik kulture građevina je onda bila u nadležnosti opštine, ali to međunarodnu jevrejsku zajednicu (ne samo subotičke Jevreje, niko to od njih nije ni očekivao) ni tada ni sada nije sprečavalo da izdvoji novac i svoj značajan verski objekat obnovi o svom trošku (nemoj reći da su siromašni!) a ne da, kao što sam rekao, kurvanjski čeka još skoro pola veka da to neko drugi uradi umesto njih. To nema veze sa šovinizmom, takav postupak je kurvanjski (izvinjavam se ali ne znam lepši izraz da upotrebim a da ne uvijam kao mlada pred prvu bračnu noć!) bez obzira da li dolazi od Jevreja, Srba, Mađara ili bilo koga drugog. Žalim slučaj što su ovog puta u pitanju Jevreji i ne vidim zašto bi oni bili “svete krave” kojima ne sme ništa da se zameri? Eto, zameram što nisu pre 30 godina ili više skupili pare i sami to napravili a ne da nam se sada mađarska država ovde kurči i što rekoh i ponavljam – “zapišava teritoriju”! A vi, Art Loveru, protumačite to kako hoćete. Meni se takav paternalizam ne sviđa.

 11. Roots kaže:

  @ chapric,
  Ja nisam Hrvat. sa Madjarima i Jevrejima, barem onim Subotickim imam utoliko zajednickog sto smo se rodili i odrasli u istom gradu, pohadjali iste skole, druzili se, zaljubljivali, tukli i svadjali oko devojaka, igrali fudbal, provodili raspuste na Palicu, odlazili u Jadran na klizanje, ucili da plivamo u Fekete bazenu, zajedno se setali po istom Korzu, gledali iste filmove, pozajmljivali iste knjige u biblioteci, a nase familije su se poznavale vec generacijama. Eto to je otprilike sva moja veza sa doticnim narodima.

 12. Art Lover kaže:

  @ Dva u jedan,
  kao prvo, nije imovina “navodno” oduzimana, nego su neke od najuspešnijih predratnih fabrika pripadala Jevrejima (29 novembar, Pionir itd.). “Buržoazija” je iseljavana iz sopstvenih stanova ili su im useljavani sustanari doseljeni iz “pasivnih krajeva”. Da li ste vi svesni koliko je napuštenih, razrušenih sinagoga ostalo po Evropi nakon Drugog svetskog rata koje čak ni međunarodna jevrejska zajednica ne bi mogla da isfinansira? Uostalom, sinagoga je postala značajna više kao izuzetna građevina secesije, nego kao jevrejski hram, te je u tom smislu značajna za turistički potencijal grada. “Zapišavanje teritorije” je, ako ćemo pravo, u Subotici odavno počelo, a dobilo na zamahu nedoličnim “posrbljavanjem” grada tokom vladavine novokomponovanih bogataša SNS-ovske provenijencije. Zadrtim srpskim nacionalistima će Subotica uvek biti trn u oku upravo zbog istorije i kulture ovoga grada koja se decenijama bezuspešno briše.

 13. chapric kaže:

  ..@ roots..ccccc neuverljiv odgovor … cccc!!!

 14. Dva u jedan kaže:

  @Art Lover, ne hvatajte se kao utopljenik za slamku za reč “navodno” – navodno je da je imovina oduzimana samo Jevrejima a lepo dalje piše da je oduzimana svima koji su smatrani “buržoazijom” a ne samo Jevrejima, prema tome ne izvrćite ono što je jasno. Nadalje – znate li vi gospodine koliko je razrušenih sinagoga nakon Drugog svetskog rata po Evropi obnovljeno naporima jevrejske zajednice – svaka im čast – a zašto je subotička morala da bude izuzetak (da im je baš za ovu ponestalo para)? Ili nije, da li su i druge obnavljane po istom principu kao subotička? Nemojte mi to reći. Treće, ne znam sad kakve veze sa svim ovim ima tobožnje nedolično “posrbljavanje” Subotice od strane SNS-ovskih bogataša, nešto vas je zanelo u stranu, verovatno emocije nadahnute kroz tabloide i “neslobodne” medije koji svakodnevno pišu o “diktatoru”.Vašu izraženu srbo-netrpeljivost pripisujem vašoj neukosti i preporučujem da se malo bolje upoznate sa istorijom i kulturom ovog grada, ali bez predubeđenja o “posrbljavanju” i “zadrtim srpskim nacionalistima”, pa ćete se poprilično iznenaditi onim što ćete otkriti. Svako dobro i vama i svima koji su obnovili Sinagogu na sreću i radost svih dobronamernih Subotičana – ali ostaje pitanje koje sam prethodno postavio kao i zaključak o paternalističkom odnosu mađarske države prema ovom delu Srbije, što mi se, kako rekoh, ne sviđa jer ne vodi ničemu dobrom u krajnjem ishodu koji, kako mi se čini – daj Bože da grešim, žele time da postignu.

 15. Art Lover kaže:

  @ Dva u jedan,
  zašto brigu za svoje sunarodnike van granica države smatrate paternalizmom? Po istom principu i Srbija se paternalistički postavlja prema Republici Srpskoj (da sada ne pominjemo problem Kosova). Ne znam na kojim istorijskim izvorima ste se vi napajali, ali arhitektura grada i nacionalnost graditelja, postojeće statistike o broju različitih nacija u gradu govore u prilog tome da ovde značajan broj Srba do raspada SFRJ nije živeo, osim ako u međuvremenu i Bunjevce niste avanzovali u Srbe. Drugo, da li ste sigurni da novac koji je iz Mađarske stigao za renoviranje sinagoge nije novac tamošnje velike i finansijski jake jevrejske zajednice? I vama i meni iz verovatno različitih razloga smeta što će sinagogom, koja će tako renovirana i predviđena za razne kulturne događaje donositi profit, do daljnjeg upravljati Mađarski nacionalni savet. O načinu bogaćenja ovdašnje “elite” ne bih trošio reči, tu su svi isti, ali obratite pažnju na minuse koje vaši komentari dobijaju i razmislite šta ovdašnja, autohtona “raja” misli o načinu na koji SNS vodi grad.

 16. Dva u jedan kaže:

  @Art Lover, pa da, nije bilo Srba u Subotici, sve te palate Manojlovića, Radića, Popovića, Petrovića itd. da ne ređam, su u 19. veku u vreme Austrougarske podizali Marsovci! Samo vi i dalje jašite na uličnoj istoriji po kojoj je ovo “hiljadu godina bila Mađarska” i ne verujete da u popisu stanovništva iz 1751. godine ima mađarskih imena da se na prste nabroje i da Marija Terezija nije počela naseljavanje Mađara 1762-63. godine (sve istorijski podaci koji mogu da se provere). Paternalizam o kojem govorim prema ovoj teritoriji ne odnosi se na etničke Mađare, boli njih dupe za njih – pitajte Mađare koji su 90-ih odlazili u Mađarsku kako su ih dočekivali i zašto su se mnogi brže-bolje vraćali! To je paternalizam prema teritoriji (“zapišavanje”) na taj način što se spomenici kao što je crkva Sv.Terezije koju je gradila Austrija, Sv.Trojstvo podignuto onako kako sam naveo pa i JEVREJSKA (pazi: jevrejska!) Sinagoga proglašavaju MAĐARSKIM NACIONALNIM SPOMENICIMA – ILI SPOMENICIMA MAĐARSKE NACIONALNE KULTURE kako vam se više sviđa i na taj način se, kroz novčanu pomoć i tobož “veliku brigu” za njih FALSIFIKUJE ISTORIJA. Inače, koliko znam, nije novac “neke finansijski jake jevrejske zajednice” iz Mađarske, već je obezbeđen, ako se dobro sećam, od mađarske države u vidu nekakve odštete prema Jevrejima koje su u ratu progonili. Što se tiče “minusa”, baš mi je drago za njih, svi potiču od eksperata za uličnu istoriju u koje i vi spadate.

 17. Art Lover kaže:

  @ Dva u jedan,
  možete vi da izdvajate nekoliko znamenitih srpskih imena iz celokupne istorije grada i da time da legitimizujete pretvaranje Subotice u balkansku kasabu, da navodite fakte da je doseljeno stanovništvo tokom istorije, dok je ovaj predeo bio deo imperije i vojna krajina, bio slovenskog porekla, ipak ostaje nepobitna činjenica da je ovaj grad stvaran u okrilju druge države i da je većina znamenitih ljudi Subotice ipak nesrpskog porekla. Graditeljski pečat dali su arhitekte Marcel Komor, Deže Jakab, Titus Mačković, Geza Kocka, Janoš Škulteti, Ferenc Rajhl, Alfred Hajoš, sve ljudi koji sa Srbima i Srbijom nikakve veze nisu imali. Ne mogu kompleksi da se leče falsifikovanjem istorije, izvlačenjem imena nekoliko bogatih srpskih trgovaca kao dokaza da je Subotica bila srpski grad, dovoljno je da prošetate subotičkim grobljima i biće vam jasan brojčani odnos stanovništva kroz istoriju. Vaš rečnik dokazuje vašu frustraciju i deo mađarskih povratnika nikako ne potvrđuje da se mnogi naši sugrađani nisu snašli u Mađarskoj, to bar mi starosedeoci dobro znamo. Vaše nerazumevanje stvarnosti proizilazi iz brkanja pojmova šta je nacionalno (državno), a šta etničko, pa vas valjda vređa što je jezgro grada, građeno pod patronatom Austrougarske ili Mađarske, proglašeno spomenikom mađarske kulture, što samo po sebi ne ugrožava nikoga osim iskompleksirane srpske poluintelektualce.

OSTAVITE KOMENTAR