U potrazi za Gezom Šetetom

Srednjovekovna utvrda u stepi a oko nje zemunice, goveda, čobani…To je predeo na kome će par vekova kasnije nastati grad Subotica.

Ovaj zanimljivi “pogled u prošlost” potpisuje Geza Šetet u monografiji Lacike Mađara – Ilustrovana istorija Subotice. Šta je bilo na ovom prostoru, piše u monografiji a gde je danas Geza Šetet ? Da li je živ, koliko ima godina ?

Pronašli smo ga u Tavankutu.

geza setet 11

geza setet 22

geza setet 3

Istoga dana kada i čuveni državnik Mahatma Gandi, doduše dosta godina kasnije,  2. oktobra 1953. godine, u Kikindi je,  u siromašnoj radničkoj porodici rođen slikar i umetnik – Geza Šetet.

Odrastajući bez oca, selio se svuda sa svojom pokojnom majkom Katalin. Živeli su u Bočaru, Pivnicama, Kikindi. Od svoje treće godine počinje da se bavi crtanjem , doduše onim dečijim ali ne običnim švrljanjem po papiru nego, nekako drugačije, slobodno rečeno, zrelije. Po dolasku u Suboticu sredinom osamdesetih, radio je u nekoliko firmi čak i kao portir što mu je omogućavalo da se još više usavršava u tehnikama slikarstva.

P1010693

1980-e godine dolazi u Tavankut gde se uskoro ženi Matilkom svojom sadašnjom suprugom.  Sa njom 1985. godine dobija sina Borisa koji sada živi u gradu sa svojom porodicom.

Uvek skroman i posvećen umetnosti Geza je godinama usavršavao svoje tehnike , koje su narasle do mere da je, inače duboko pobožan,  Geza izdao i knjigu „ISUS REČ BOŽJA“. Teme kojima se posvetio su religija, etno, murali, freske.. Crta  na raznim podlogama te su njegovi crteži ukras mnogih stambenih objekata, ali i soba i kancelarija. Do sada je imao tri samostalne izložbe.

U prošlosti je sarađivao sa renomiranim medijskim imenima toga vremena poput: Het nap, Jo pajtaš, Sarajevski zabavnik i dr.

Sada je Geza najviše vremena u svom malom ateljeu, gde se duhovno opušta uz slikarstvo, usput slušajući tihu muziku ili duhovne propovedi sa svojih mnogobrojnih dobro očuvanih LP ploča i kaseta, okružen velikim brojem knjiga raznih žanrova, iz kojih Geza crpi svoje zavidno znanje, ponajviše iz duhovnosti.

U planu su mu je, kako reče – ako BOG dadne, i knjiga o Jovu i niz drugih projekata, no za sada se za to nema nužnoga zla zvanog novac.

P1010690

P1010691

geza setet 2KOMENTARI

 1. Geza Šetet kaže:

  Zahvalan sam piscu ove ,,kratke monografije,, i smatram da u njemu ,,čuči,,novinar, reporter a možda i književnik. Puno uspeha daljnjem radu i saradnji.

 2. Gornjak kaže:

  Hvala ti brate i prijatelju na lepim željama. Tebi i tvojoj porodici želim obilje Božijeg blagoslova.

 3. Marinko Mikovic kaže:

  Veliki pozdrav za Gezu Sotet-a!
  Jos uvek imam sliku koju mi je nacrtao(moj portret u Severu)
  Sve najbolje Geza!!!!!

 4. Anonimni kaže:

  Pozdrav za Gezu

 5. stormwatch kaže:

  Svaka cast!

 6. Belka kaže:

  Poz za Gezu svaka cast za dobar tekst

 7. Anonimni kaže:

  Gezo, zovite me 065 615 7884 Pera. Kupio bih neku sliku

 8. milan kaže:

  pozdrav za gezu dok je živeo u bočaru bili smo drugari i onda je crtao lepo živeo je u partizanskoj ulici a to je bilo pre jedno 55 godina pozdrav generaciji živ bio

 9. Anonimni kaže:

  POZDRAV SVIMA-posebno Milanu

 10. Jovan Bikar kaže:

  Pozdrav za školskog parnjaka iz Pivnica! Molim te javi se

 11. GEZA ŠETET kaže:

  pozdrav SVIM školskim drugovima i prijateljima-JOVANU BIKARU I MILANU iz Bočara ovde su mi brojevi tl 024/ 4766 551 mob 063/78 31 422

OSTAVITE KOMENTAR