U Prihvatilištu za pse i mačke u Subotici imaju sve što požele, ali…

U Prihvatilištu za napuštene pse i mačke u Subotici imaju sve što požele, ali im nedostaje više pažnje i ljubavi

U subotičkom Prihvatilištu za napuštene pse i mačke, koje radi u okviru JKP “Čistoća i zelenilo”, trenutno boravi 265 pasa. Sve životinje su čipovane, vakcinisane, sterilisane, većina je prošla program socijalizacije i jedino što još može da ih usreći je udomljenje.

Svi psi u subotičkom Prihvatilišti su čipovani, sterilisani i socijalizovani.

O ovim životinjama se brine na domaćinski način, ali po evropskim standardima. Prihvatilište se nalazi u naselju Zorka, u kraju gde nema puno komšija, ali čak i da ih ima stanari ne bi remetili njihov kućni red pošto su vaspitani i jedino kada može da se čuje lavež je u vreme podele obroka ili kada dođu gosti.

– Do sada smo ove godine udomili 70 pasa, a koliko ih udomimo toliko možemo da primimo pošto su nam kapaciteti ograničeni. Puno smo radili i na edukaciji građana, ali želimo još više da im priđemo da bi se oni i dalje otvarali prema nama. Inače je svest ljudi, kada su životinje u pitanju, porasla. Ljudima je postalo prihvatljivo da kućni ljubimac ne mora da bude rasan pas i uviđaju značaj toga da dobiju životinju koja je u potpunosti “obrađena”, tačnije čipovana, vakcinisana, sterilisana i socijalizovana – kaže Aleksandra Bukvić, rukovodilac Radne jedinice Zoo higijena, Prihvatilište za napuštene pse i mačke u Subotici.

Nažalost, u prihvatlištu ne mogu da prime psa čiji vlasnik više nije u mogućnosti da se brine o njemu, jer su im kapaciteti ograničeni i prioritet je dat uličnim psima jer se moraju starati i o dobrobiti građana. Međutim, deo pasa koji pronađu na ulici se ipak vrati vlasnicima, ali to je u slučaju samo kada je životinja čipovana.

– Mnogi vlasnici ne čipuju kućne ljubimce i oni su izvor velikog broja pasa na ulicama. Dešava se kada nađemo psa da uspemo da pronađem i vlasnika putem društvenih mreža ili na dojavu, ali naša poruka je da je čipovanje izuzetno bitno – kaže Aleksandra Bukvić.

Prihvatilište se finansira iz gradskog budžeta putem javnih nabavki, a u slučaju da se jave donatori rukovodioci ih upućuju na udruženja građana koja brinu o životinjama i imaju problema sa finansiranjem.

Informacije o udomljenju pasa dobro su prezentovane na njihovom sajtu, pa potencijalni udomitelji mogu “iz fotelje izabrati kućnog ljubimca”.

– Naša vrata su otvorena za građane svaki dan, ali udomljenje se vrši radnim danima od devet do 15 časova. Može se doći u posetu i vikendom i tada ćemo uraditi rezervaciju. Kada budući vlasnik dođe kod nas prvo razgovaram sa njim, obavezno moramo znati da li ima kuću ili stan, da li ima decu, da li možda već ima kućnog ljubimca. To je neophodno da bi uskladili temperament psa prema budućem vlasnikom. Često se dešava da neko ko je zamislio da ima određenu rasu psa na kraju izađe iz prihvatilišta sa potpuno drugom rasom i zaljubi se u nešto sasvim drugo nego što je prvobitno želeo – kaže Aleksandra Bukvić.

Ukoliko i prvi direktan kontakt psa i vlasnika bude u redu pristupa se udomljenju, a procedura je jednostavna i besplatna. Potpisuje se ugovor kojim se obaveze i ovlašćenja prenose na novog vlasnika.

– Pas mora uvek da ima svežu vodu, da ima hranu, da ne bude na lancu, da ima prostor za istrčavanje, kada su visoke temperature da ima hladovinu, kada je hladno da ima prostirku ispod sebe, ali najbitnije je uzajamna ljubav i maženje što psi višestruko uzvraćaju i zauzvrat čuvaju svoju teritoriju i svoje nove vlasnike. Posle nekoliko meseci odlazimo u posetu kod novih vlasnika da vidimo kako su se novi vlasnici snašli i da li su sve odredbe iz ugovora ispoštovane. Ako neko već ima jednog kućnog ljubimca pružamo uslugu usklađivanja dva psa. Osim saveta rado izlazimo i na adresu i pomažemo. Nije nam cilj samo da udomimo pse, već i da oni završe u dobrim rukama i da postoji uzajamna ljubav sa novim vlasnicima – poručuje Bukvić i dodaje da jedino što psima nedostaje u ovom prihvatilištu jeste više ljubavi.

– Nismo u mogućnosti da se svakom psu posebno posvetimo toliko koliko njima to treba. Ne možemo im svima pružiti dovoljno ljubavi koju oni višestruko vraćaju – zaključuje.

Ukoliko želite da udomite životinju iz ovog prihvatilišta za pse i mačke možete ih posetiti na adresi Deveta Nova 249 ili pozvati broj 024/620-450.

Parkovi za pse

– Ispred Prihvatilišta smo predali zahtev i sa proleća očekujemo da u gradski budžet uđe izradnja četiri parka za pse na teritoriji Subotice. Parkovi bi se nalazili u Dudovoj šumi, u Teslinom naselju, Prozivka i Palić – kaže Aleksandra Bukvić.

 

zena.blic.rs

 KOMENTARI

 1. Pravdoljub kaže:

  Zoohigijena obuhvata samo grad ili i prigradska naselja?

 2. Kum kaže:

  Zašto zdravstvenu zaštitu pasa u gradskom azilu obavlja privatna veterinarska stanica VS Veterinar, a ne Veterinarska stanica Subotica, koja je u vlasništvu grada Subotice?

 3. Senka Šijak kaže:

  Molim vas, vašu tačnu adresu, hvala unapred

 4. Toth jozsef kaže:

  Postovani,ja zivim u cantavir vec tri meseca jedan ker mali rastom zuta boja vrsta je TACSKO posto dolazi zima ona jer zenska hranu dajem ja i jos radnici trg.BERÉNYI nema niko da prihvati ja bih njega prihvatio i brinuo o njemu,problem je to sto nemozemo da uhvatimo,ja bih vas molio da uhvatite ja cu da prhvatim imam cetri prostorija ispod cardaka, pozdrav

OSTAVITE KOMENTAR