U Selevenjskoj pustari otkrivena nova vrsta leptira

Zahvaljujući Ludaškom eko-kampu NVO „Riparia“ u kome su rađena istraživanja različitih vrsta leptira, u Selevenjskoj pustari u Bačkoj kod Subotice, primećen je leptira Maculinea teleius koji se nalazi na crvenoj listi zaštićenih vrsta.

 

 

Ksenija Marton, direktorka „Palić Ludaša“, kaže da se dodatnim istraživanjima pristupilo odmah pošto su učesnici kampa iz više gradova Srbije uočili leptire.

 

Najzaslužniji za veliko otkriće jesu apsolvent bilogije Miloš Popović, biolog Filip Franeta, ekolog-biolog Aca Đurđević, dr Miloš Radaković, Geza Farkaš i Oto Sekereš.

 

Leptir vrste Maculinea je dnevni leptir i u Srbiji je 198. otkrivena vrsta. Njegovih nalazišta u Evropi je do pre desetak godina bilo više nego danas, ali zbog slabog gazdovanja prirodnim dobrima i lošeg ekonomskog razvoja broj se smanjio zbog čega je uvršten na sve zaštićene liste.
– Mnoge vladine i nevladine organizacije se bave zaštitom upravo ove vrste, jer je u neprestanom opadanju i jedina srodna vrsta je čak pre stotinak godina istrebljena. Tek pošto je otkriven komplikovan ciklus razvoja, ona je reprodukovana – objašnjava Filip Franeta.

 

Za opstanak Maculinea teleius leptira važno je pravilno gazdovanje prirodnim dobrima, kosidba livada, redovan monitoring vrste, a pošto je reč o novom otkriću i leptir nije registrovan nikada do sada u Srbiji, registracija mu tek predstoji.

 

– Važno je da ne odustajemo od očuvanja prirodnih dobara i da sačuvamo vlažne livade koje postoje u zaleđu Subotice, Ludaškom jezeru, Selevenjskoj pustari. Ova vrsta je jako osetljiva i zato ćemo biti maksimalno angažovani na revizalizaciji staništa – kaže Sandra Čokić Reh iz „Palić Ludaša“.

 

Biljana Vučković, BlicKOMENTARI

  1. Davil kaže:

    ko je ona budala koje stavio da mu se ova vest nesvidja 😛

OSTAVITE KOMENTAR