Testiranje na HIV: Ove godine inficirano četvoro

U Subotici je organizovano za građane besplatno testiranje na HIV, a testirani su i zatvorenici u Okružnom zatvoru u Subotici, uz podršku Ministarstva pravde Srbije, gde decembarsko testiranje ukazuje, da nema novih slučajeva osoba inficiranih HIV-om.

“Međutim, u Severnobačkom okrugu, tokom ove godine, registrovane su četiri novootkrivene HIV pozitivne osobe, pa je od početka praćenja infekcije, u SBO ukupno 69 HIV inficiranih. Trenutno, oko 50 osoba živi sa HIV-om, a procenjuje se da još oko 15 osoba ima infekciju, a da to ne znaju, jer se nisu testirali”, kaže za Kurir Vladimir Antić, izvršni direktor USOP-a (Krovnog saveza koji se bavi prevencijom HIV-a).

“Sada su testirane 22 osobe u Subotici i 27 zatvorenika, koji su se dobrovoljno javili da provere svoje zdravlje u subotičkom zatvoru, a testirane osobe su negativne na HIV infekciju. Iako je testiranje i u Subotici besplatno, anonimno i kratko traje, zabrinjava činjenica da se veoma mali broj građana odlučuje na testiranje”, kaže Antić.

Dodaje, da se sa HIV-om danas živi, ukoliko se otkrije na vreme, te osobe mogu da prožive ljudski vek, da uz pomoć terapije podignu svoje zdravlje i postanu neinfektivni. Antić ističe, da su stigma i diskriminacije osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om u Srbiji veće u manjim sredinama.

“Nakon 10 godina rada na prevenciji i pomoći oniima koji žive sa HIV-om i AIDS-om, udruženju građana “Stav +” iz Subotice preti gašenje, iako je država zvanično preporučila lokalnim samoupravama, da ulažu u te programe, jer je globalni cilj, da se do 2030. godine zaustavi AIDS. Za “Stav +” 2018. godine opredeljeno je svega 60.000 dinara, po čemu je Subotica na poslednjem mestu u Srbiji, dok recimo, Pančevo i manji gradovi odvajaju desetostruko više sredstava” kaže Antić.

On navodi primer, da je „Stav plus” imao slučaj, da je pomagao u brizi o obolelom detetu sa HIV-om, smeštenom u jednoj subotičkoj ustanovi.„To dete nije napredovalo u razvoju koliko je moglo, jer je zbog bolesti, bez potrebe bilo izolovano, približavali su mu se u „skafanderima”, zbog straha i neznanja kako se bolest prenosi”, kaže Antić.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” navodi da „od početka epidemije, 1985. godine, do novembra 2018. godine u Srbiji je registrovano 3797 osoba inficiranih HIV-om, od kojih su 1943 osobe obolele od AIDS-a (51 posto svih registrovanih HIV pozitivnih osoba), dok je 1235 osoba inficiranih HIV-om umrlo (1122 od AIDS-a, a 113 od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa HIV infekcijom).

U periodu januar–novembar 2018. godine u Srbiji je 130 osoba novoinficiranih HIV-om, što je više nego u istom periodu prošle godine (105 osoba), kada je kod 41 osobe novodijagnostikovan AIDS (sida), dok je 12 osoba umrlo od  AIDS-a”.

“Prema zvanično dostupnim podacima, u Srbiji trenutno žive 2562 osobe kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, a procenjuje se da još oko 800 do 1000 osoba ne zna da ima tu infekciju”, kaže Antić.

 

(Kurir.rs/N. H.)KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR