U Severnobačkom okrugu zaraženo 1.600 osoba, najviše u Subotici

U Severnobačkom okrugu je trenutno vurisom Kovid-19 zaraženo oko 1600 osoba, od toga najviše, oko 1400 u Subotici. Epidemiolozi ističu da na severu Vojvodine i dalje govorimo o izrazito nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, sa tendencijom daljeg i ubrzanog pogoršanja.

Od kraja prošle nedelje broj zaraženih u Severnobačkom okrugu povećao se za oko 500. Većina građana je Kovidom-19 zaraženo prvi put, ali oko 20 odsto obolelih ima takozvanu reinfekciju, odnosno oni jesu preležali infekciju, ali su ponovo zaraženi.

„Zanimljivo je da ovaj procenat neprestano raste, znači procenat reinfekcije, što govorio u prilog tome da prirodni imunitet kao takav gotovo da i ne postoji ili je veoma kratkotrajan. U isto vreme imamo i veliki broj vakcinisanih koji oboljevaju, ali svakako da oni imaju daleko blažu, povoljniju klinički sliku. Znači, i dalje treba da se vakcinišemo i ono što je najznačajnije, da koristimo zaštitne maske u zatvorenom prostoru“, ističe dr Nebojša Bohucki, epidemiolog.

Bohucki ističe da se pandemija može zaustaviti vakcinacijom, ali i prirodnim putem, ako se zarazi veliki broj građana.

„Ukoliko u kratkom periodu oboli najveći broj stanovnika Evrope, a da pri tome nemaju težu klinički sliku, možemo da govorimo o takozvanom kolektivnom imunitetu i zbog toga, prema procenama raznih stručnjaka, pre svega epidemiologa, očekuje se da će ove godine, možda na proleće ili eventualno na leto i doći do kraja svetske pandemije“, dodaje dr Bohucki.

On i dalje apeluje na građane da se vakcinišu, jer su, kada je omikron soj u pitanju, simptomi kod vakcinisanih mnogo blaži, i samo manjem broju slučajeva pacijenti završavaju na bolničkom lečenju.

 

RTVKOMENTARI

 1. smrad i kal kaže:

  „prirodni imunitet kao takav gotovo da i ne postoji ili je veoma kratkotrajan“

  ne postoji prošli, sadašnji ili budući segment pandemije u kom antivakseri tj. „mislioci svojom glavom“ neće ispasti glupi kao tocila.

 2. laki kaže:

  Bol u grlu i curenje nosa. Do nedavno se to zvalo virusna prehlada. Ako je to korona, onda ih ima bar 5x više obolelih nego što je navedeno u tekstu.

  Prihvatam da je ranije bilo ozbiljnih situacija, ali ovo sad, ovaj „omikron“……Nisu svi dokoni da zbog ovoga čekaju u redu u kovid ambulanti. Vitamini, lekovi za bolove i iskašljavanje i posle nedelju dana sam kao nov.

 3. Prijatelju.. kaže:

  Ljudi, molim Vas krenite sa mobilnim ekipama po prigradskim naseljima, veliki broj ljudi nema mogućnosti dolaska do grada radi kontrole na prisustvo korone.

 4. Borisz kaže:

  Bravo Nebo!

 5. Bunjevac kaže:

  Ovaj doktor je kontradiktoran sam sebi.Naime,ako kaže da broj reinfekcija raste,odnosno da prirodni imunitet ne postoji ili je veoma mali,onda kako može očekivati da će s velikim brojem zaraženih na proljeće biti postignut kolektivni imunitet i da će to značiti kraj pandemije?Jel on razumije sam sebe i što je rekao?

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: