U slučaju gasne krize Subotičane će grejati mazut

Ukoliko dođe do problema za snabdevanjem ruskim gasom, zbog zategnutih rusko-ukrajinskih odnosa, Subotička toplana će za zagrevanje stanova koristiti mazut, izjavio je pomoćnik direktora JKP “Subotička toplana” Božidar Krstić.

 

On je pred panel diskusiju “Strategija daljinskog grejanja Subotice”, u organizaciji Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR), rekao da su u toku remonti sistema koji se odvijaju u pravcu da svi delovi sistema budu spremni za prelazak sa gasa na rezervno gorivo – mazut.

 

 

“Ovo je rezervno, a to rezervno je za nas dosta skuplje rešenje, odnosno mazut u odnosu na gas” – rekao je Krstić, dodajući da toplana ima i “plan C”, ali nije želeo da govori o konkretnim rešenjima.

gas

Na pitanje iz CEKOR-a da li je Subotička toplana odustala od uvođenja postrojenja koje će kao energent koristiti bio-masu, Krstić je odgovorio odrično, dodavši kako toplana u dugoročnom planu ima obnovljive izvore energije.

 

Ipak, kogenerativno postrojenje na biomasu, po njegovim rečima, sada nije aktuelno, pošto bi za njegovu instalaciju bilo potrebno 27 do 30 miliona evra, dok studija izvodljivosti ima puno otvorenih pitanja.

“Toplana nije odustala i u svojoj strategiji ima obnovljive izvore energije, a jedan od tih je i obnovljivi izvor iz žetvenih ostataka ili od biomase, kao što je i komunalni otpad i još neki” – rekao je Krstić novinarima.

 

On je dodao da je u toku zamena toplovodnih cevi i podstanica na više lokacija u gradu, a da je krajnji rok za okončanje ovog velikog posla kraj avgusta, kako bi sistem bio spreman i funkcionalan do 15 septembra, a kako bi grejna sezona počela na vreme -1. oktobra.

Zvezdan Kalmar iz CEKOR-a istakao je pred panel diskusiju da Subotica još nije ispunila svoje obaveze na osnovu Zakona o energetici koje se tiču energetskih bilansa, a na osnovu kojih bi se mogli izvući zaključci o tome da li Subotičani “rasipaju” energiju, odnosno preduzele mere da se poveća energetska efikasnost.

 

“Građani Srbije treba da budu svesni da mi trošimo tri dopet puta više za zagrevanje istih površina, nego što je to u drugim zemljama i u tom kontekstu je za nas potpuno ne prihvatljivo da mi olako ulazimo u projekte bilo kakve gasifikacije i mi smo za to da se ide u alternativne pristupe, odnosno uštede energije i lokalizovane izvore energije koliko je to moguće” – rekao je Kalmar.

 

On je još dodao da dugoročni problem Srbije u energetskom smislu predstavlja zavisnost od Termoelektrane Kolubara, iz koje zemlja dobija 70 odsto električne energije, a čija su polja potopljena nakon poplava.KOMENTARI

 1. Cummiball kaže:

  "Plan C" će verovatno biti loženje na čutke, a u krajnjem slučaju na kukuruze, svakako će kukuruz ove godine rekordno da rodi u Vojvodini.

  Kad nam Beograd ne da voz za Bar, njima više treba nego nama, neka idu beograđani zimi na more da se malo ogreju, tamo je svakako puno toplije.

  A mi ćemo da se grejemo sa vojvođanskim kukuruzom. 

 2. Loš Đak kaže:

  E, a onak ko nekas kukuruza, grejaće se na cigle!

 3. stormwatch kaže:

   

  Cummiball:

  "Plan C" će verovatno biti loženje na čutke, a u krajnjem slučaju na kukuruze, svakako će kukuruz ove godine rekordno da rodi u Vojvodini.

  Kad nam Beograd ne da voz za Bar, njima više treba nego nama, neka idu beograđani zimi na more da se malo ogreju, tamo je svakako puno toplije.

  A mi ćemo da se grejemo sa vojvođanskim kukuruzom. 

   

   

  Znaci doslo vrime da se opet brise dupe chutkom!!!!

 4. Nebitno kaže:

  Wow! Plan "C"! Kakav strateško-taktički rečnik!

  Plan "A", plan "B", plan "C"… koliko god planova da imaju javna i javna komunalna preduzeća svaki od njih pravi gubitke! Čak im ne nezakonito poslovanje ne pomaže da rade pozitivno.

  Ovih dana JKP Dimničar šalje opomene pred tužbu i od građana neosnovano i protivpravno potražuju naknadu za troškove čišćenja i održavanja odžaka pod pretnjom prinudnog izvršenja i plaćanja advokatskih i sudskih troškova a da mnogim građanima odžačari nisu ni čistili ni kontrolisali odžake. 

  Dakle, za uslugu koja NIJE izvršena JKP Dimničar zadužuje naknadu za tako neizvršenu uslugu, NE DOSTAVLJA račun a što je dužna, građanin NIJE upoznat da postoji ikakvo zaduženje te nije u mogužnosti da reaguje na vreme. Na kraju dobija OPOMENU pred utuženje koja nije dostavljena u skladu sa propisom te ona NIJE VALIDNA. Sud će na osnovu tih PROTIVPRAVNIH radnji doneti rešenje i uračunati sve tražene troškove i na taj način biti SAUČESNIK u protivpravnim radnjama nezakonite naplate od građana koji nisu u obavezi ništa da plate.

  Mogu javna preduzeća to da nazivaju planovima A, B, C ili kako god žele. Reč je o POLITIKANSTVU, JAVAŠLUKU I LOPOVLUKU.

OSTAVITE KOMENTAR