U Srbiji 83 odsto građana protiv GMO

U Srbiji se gotovo 83 odsto građana izjasnilo za zabranu prisustva genetski modifikovanih organizama (GMO) na njenoj teritoriji, pokazala je anketa koju je sproveo portal 021.rs, a saopštila je danas grupa "Građani imaju moć", koja se zalaže da Srbija ostane zemlja bez GMO proizvoda.

GMO

Za zabranu se, od 1.827 anketiranih gradjana, izjasnilo 82,9 odsto, 10,9 odsto je protiv zabrane, dok je 6,1 procenat neopredeljenih, navedeno je u saopštenju.

 

Iz grupe "Građani imaju moć" ocenili su da je anketa pokazatelj da je "većina građana protiv najavljene izmene Zakona o GMO, kojom bi bio dozvoljen promet GMO na teritoriji Srbije". Podseća se i da je do sada više od 80 opština u Srbiji, na čijoj teritoriji živi više od cetiri miliona ljudi, donelo "deklaraciju protiv GMO", kojom su te lokalne samouprave proglasile svoje teritorije za zone bez GMO, uključujući gajenje, uvoz i promet.

 

"Ukoliko bi Ministarstvo poljoprivrede ili Vlada Srbije odlučili da i pored tih činjenica promene Zakon, oni bi pogazili volju gradjana, čiji su izabrani predstavnici i u čijem interesu moraju da rade", navodi se u saopštenju i ističe da bi promena Zakona o GMO predstavljala i kršenje Ustava.

 

Grupa "Građani imaju moć" zamera Ministarstvu poljoprivrede i zbog toga što je, kako navede, pripremilo marketinšku strategiju koja ima za cilj da građane, političke partije i sve organizacije koje su protiv GMO, ubedi u opravdanost svog postupka da izmeni Zakon, a u tu svrhu će se, istaknuto je, poslužiti upravo novcem građana, koji ne odobravaju GMO na teritoriji Srbije.

 

izvor BetaKOMENTARI

  1. Građanin Subotice, Srbije, Evrope kaže:

    U bezakonju je tesko funkcionisati a takvo je stanje sada. Bez pravih zakonskih normi, prodor GMO ce biti sve veci i nekontrolisan. 

  2. stormwatch kaže:

    Ljudi, u Srbiji se GMO jede vec nekih 11 godina a o tome naravno vi nista ne znate, sada se kao dize glas protiv GMO…kada je vec mutirano ukorenjen maltene ceo lanac ishrane.

OSTAVITE KOMENTAR