U Subotici će se graditi prva gigafabrika litijum-jonskih baterija u Evropi

ElevenEs i EIT InnoEnergy najavili su strateško partnerstvo za izgradnju prve velike fabrike LFP litijum-jonskih baterija u Evropi. Kao lokacija izgradnju fabrike predviđena je Subotica, a iz kompanije najavljuju posao za do 2.000 radnika, saopšteno je iz kompanije.

(Foto: ElevenEs)


ElevenEs, razvojni industrijski projekat multinacionalne kompanije Al Pack Group, koja je specijalizovana u preradi aluminijuma i posluje na tržištu ambalaže 25 godina, razvio je sopstvenu tehnologiju za proizvodnju litijum-gvožđe-fosfatnih baterija koje su održivije i efikasnije.

Kompanija, koja se od oktobra 2019. bavi istraživanjem i razvojem LFP litijum-jonskih baterija, nedavno je otvorila istraživačko-razvojni centar u Subotici, gde zapošljava međunarodni tim inženjera i naučnika.

– LFP ćelije traju više od dva puta duže od konkurentskih, mogu se puniti do 6.000 puta, brže se pune, mogu se više puta puniti do 100% napunjenosti i praktično ne izazivaju požare u električnim vozilima. Povrh toga, koštaju znatno manje. To je danas najpopularniji izbor u Kini, koja je i dalje svetski lider u tehnologiji baterija – kaže Nemanja Mikać, osnivač i izvršni direktor ElevenEs.

Strateško partnerstvo za gigafabriku

ElevenEs je potpisao sporazum sa EIT InnoEnergy, koji agencija Pitchbook svrstava u najaktivnije globalne investitore u oblasti održive energije. Partneri su najavili strateško partnerstvo za izgradnju prve velike fabrike LFP litijum-jonskih baterija u Evropi.

Do 2023. ElevenEs postrojenje će biti u mogućnosti da proizvodi LFP baterije sa ukupnim procenjenim godišnjim kapacitetom od 300 MWh. Izgradnja druge faze postrojenja u Subotici, kapaciteta 8 GWh koje će u potpunosti koristiti energiju iz obnovljivih izvora, počeće 2024. godine. Kasnije će se kapacitet proizvodnje povećati na 16 GWh – što je, kako se procenjuje, dovoljno za opremanje baterijama više od 300.000 električnih vozila svake godine. Kompanija je izjavila da namerava da zaposli do 2.000 radnika.

Još jedna ključna prednost, kako ističu iz kompanije, je činjenica da će se postrojenje nalaziti „u neposrednoj blizini doline Jadar, najvećeg nalazišta litijuma u Evropi“.

– LFP tehnologija postaje sledeća velika stvar u masovnoj upotrebi baterija. Iako baterije na bazi nikla nadmašuju LFP po gustoći energije i verovatno će ostati najbolja opcija za automobile visokih performansi, LFP je daleko bolji u smislu cene, sigurnosti i veka trajanja, što ga čini savršenim izborom za industrijska vozila, ESS i gradska EVvozila – kaže Jakub Miler, izvršni direktor EIT InnoEnergy Central Europe.


eKapijaKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Ovo je odlicna vest za nas! Konacno moderne tehnologije.

 2. Croat kaže:

  Ok o ovom pisu i svetske novine tako da mozda i budne nesto.Eit je zaista veliki ulagac u zelene tehnologije i izgleda da su potpisali nesto.
  Neki su preneli da je Eleven es srpska firma, ima samo srpski sajt za njih gde pise da su iz Subotice.

 3. Skydive SU kaže:

  Bravo Nemanja, bravo Rajko !
  Podrška za Al Pack grupu koja ulaže u svom gradu.
  Ovakva investicija bi bila dobro došla bilo gde,
  ipak ste odabrali da to bude u vašem gradu.
  Neka bude uspešno i dugovečno !

 4. S&S kaže:

  Nemojmo zaboraviti da gradjani Srbije neće dozvoliti da se u dolini Jadra otvara rudnik litijuma

 5. uzas kaže:

  Zar Al Pack nije Suboticka firma?

 6. Pera Prvi kaže:

  Trovanje prirode se nastavlja.

 7. avet kaže:

  Subotica je jedan od retkih gradova koji ne leži ni na jednoj reci i ima samo jedno, već sada prezagađeno jezero pored grada.
  Posle da ne bude, jao, nismo znali da je to industrija koja koristi hemijska jedinjenja, komponente, da bi napravila svoj finalan proizvod.

 8. Ana kaže:

  Gde se planira ova fabrika??

 9. EU kaže:

  Treba da se grade fabrike, ali u Subotici treba poljoprivreda da se podstiče. Stočarstvo i voćarstvo. Fabrika hrane od njive do trpeze. Tako školovati i obučavati mlade u tom smeru.Manja bi bila zagadjenost, a i mnogi bi ostajali u svom rodnom mestu.

 10. Misa kaže:

  Petar Prvi, pa nece se kopati ruda u Subotici!

  Na kraju ako svaku upotrebu litijuma smatrate kao zagadjenje onda smo odavno zagadjen grad je svi koristimo baterije u mobilnim telefonima. I to 20 godina unazad.

 11. Zoltan Palic kaže:

  Ovo je hrabra odluka investitora u momentu kada se lome koplja oko Jadra. Samo mogu jos dodatno da zbune gradjane koji odma zamisljaju u najmanju ruku novu Zorku na teritoriji grada. Ili brdo sumporne kiseline. Danas kada kazes Litijum odma je apokalipsa u glavi iako je jasno da je to komponenta buducnosti koja ce ustvari pomoci da se ocisti okolina. I za Suboticu je ovo 7. na lotou.

  Ne znam samo zasto su sa ovim informacijama izasli tako rano. Mislim da su mogli malo da se strpe.

 12. Majstor kaže:

  @Ana
  Na Prozivki 😉

 13. uzas kaže:

  Gradice se na mestu nekadasnje fabrike 29 Novembar. Tu lokaciju je pre par godina otkupio Al pack pa je i logicno da se tamo gradi jer je Al pack u celoj prici.

 14. Vlada kaže:

  2000 radnih mesta je znacajno za Suboticu, ako bude i pola od toga, i to je dobro. Slazem se za Jadar, bice veliko zagadjenje, ali ne verujem da kao zemlja u razvoju imamo mnogo pametnijeg izbora. Zapravo nisam siguran, ali mi se cini da treba da se dozvoli, uz stroge mere zastite i kontrole zagadjenja. Jednostavno se zrtvuje nesto zarad napretka, pa sve tako dok se ne razvijes dovoljno da mozes da biras. Jer tu gde smo, imamo jaku konkurenciju siromasnih zemalja (ima litijuma i na dugim mestima).

 15. Šojić kaže:

  2000 mucenika

 16. geotermija + litjum dupla korist kaže:

  @ Vlada

  (ima litijuma i na dugim mestima).

  Najvece rezerve litijuma u Evropi se nalaze u Nemackoj u gornjem slivu reke Rajne. Eksploatacija pocinje cim se potrose ili drasticno smanje zalihe litijuma po siromasnim i tehnoloski nerazvijenim zemljama gde je i cena rude tome odgovarajuca.

 17. Za nasu celjad kaže:

  spremte se deco, spremte se Suboticani za Onkologiju, naprednjaci vas mrze koliko i Ekologiju!

 18. Pecaros kaže:

  A plata minimalac, kao i sto sada daje

 19. Sasa kaže:

  Gledajuci prilozenu sliku, ovo je na mestu bivseg 29- tog novembra

 20. Tramp kaže:

  Narode ,ok.napredak ali po kojoj ceni.Da je Srbija zemlja sa demokratskim vrednostima na prvom mestu ekologija, covek bi rekao pa nek prave sta hoce ako im se isplati ALI.?!?!.Ljudi božiji pa ova (spram rio tinta i ostalih drugih kineskih firmi)naša domaća, Subotička muljaska preduzeća zagadila su zemljište , u ataru grada za narednih petsto godina.Sta ce nam tek ovi uraditi.Nemozemo ni zamisliti..

 21. Vlada kaže:

  @geotermina+
  Tako je, Nemacka je razvijena i moze da kaze da nece dok ne mora. A litijum kao sto je nedavno pronadjen kod nas, bice pronadjen i negde drugde. Onda cemo jos dobiti i konkurenciju, pa u zavisnosti od naseg razvoja i trenutnih prilika, mozemo biti prinudjeni da prihvatimo eksploataciju i po losijim uslovima. Znas kako ide, ko prvi otvori biznis u selu, mozda i zaradi. Ovo je prilika, odluka je teska i ima posledice, kako god da bude odluceno. Zato kazem da nisam siguran sta je najpametnije, ali mi se cini da ne treba samo da se nadamo u bolje sutra, nego kad imamo priliku da stisnemo zube i uradimo dok jos mozemo nesto da uslovljavamo. Svet tako funkcioniae, nema milostinje, samo interesi vladaju.

 22. Miki kaže:

  Nista od svega toga nece biti posto se NECE DOZVOLITI EKOLOSKO UNISTAVANJE SRBIJE.

 23. avet kaže:

  Vojvodina treba da proizvodi poljoprivredne proizvode na nezagađenom, zdravom tlu i zdravu hranu koliko god je to moguće. U tom pravcu treba da se ide u budućnost, a ne da se dozvoli neka prljava tehnologija i sve živo zagadi.
  Jednog dana kada nađu nešto profitabilnije, ulagači će da pokupe svoje torbe, a nama će figurativno da kažem ostaviti svoje prnje, prljav veš i đubre za sobom.

 24. Peđja kaže:

  Zamolio bih nekog od eksperata za sve, a ovde ostavljaju komentare, da nam objasne tehnologiju izrade litijumskih baterija. Da i nama niskostručnima otvore oči.

 25. ekonomska strategija kaže:

  @ Pedja

  Ja pojma nemam o tehnologiji izrade LI-Lon baterija. Ja samo imam malo pojma o geostrateskim i ekonomskim interesima i tokovima u svetu koji prate tu tehnologiju.

OSTAVITE KOMENTAR