U Subotici i Segedinu osnovane laboratorije za mehatroniku

Formirane su dve laboratorije za mehatroniku, jedna na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici i jedna u Segedinu, i to u okviru prekograničnog IPA projekta “Riliam”.

Pored toga, pripremljeni su i  edukativni materijali u interaktivnom i štampanom obliku, na srpskom i mađarskom jeziku. Danas je u Subotici održana završna konferencija.

Glavni cilj prekograničnog IPA projekta je bio podrška malim i srednjim preduzećima u pograničnoj regiji, koja se bave industrijskom automatizacijom i industrijskom robotikom. Pod nazivom Riliam.com, napravljen je i jedan internet portal.

Projekat, koji je trajao 20 meseci, sufinansirala je Evropska unija, sredstvima većim od 200 hiljada evra.

Igor Firstner, direktor Visoke tehničke škole strukovnih studija, Subotica:

„Proteklih godina smo u ovom regionu svedoci pojave da broj radnika opada, a potražnja za radnom snagom raste. Mi smo uvereni u to, i to već sada vidimo da postoji interesovanje za našu laboratoriju koju smo razvili. Poslodavci stalno dolaze kod nas i traže profesionalce koji mogu nešto doprineti u ovoj oblasti, koji mogu da im pomognu. Siguran sam da će robotizacija i automatizacija u bliskoj budućnost u ovom region ponovo procvetati. Ako nema ljudi, neka mašine rade umesto nas.”

 

RTV PannonKOMENTARI

  1. stormwatch kaže:

    Sve shto dobije Subotica, nekako odma istog momenta moraju da dobiji i segedin i novi sad…zashto onda sve shto dobijaju szegedini i novi sadovi odma ne dobije i Subotica? Vreme je za subotichki univerzitet nezavistan od segedinova i novih sadova….

  2. Anonimni kaže:

    ti ko da si retardiran storm

OSTAVITE KOMENTAR