U Subotici ima više od 50 mlaka, ali malo ko zna za njih

U Subotici se nalaze gotovo nepoznate udoline u pesku, koje postoje samo još u Mađarskoj, i koje su nazvane „mlake“.  Profesor sa Građevinskog fakulteta, dr Lajoš Hovanj, godinama ih je istraživao, i zalaže se za njihovu zaštitu.

Možda oku laika na prvi pogled ovo deluje kao obična livada, ona to nije. Reč je prirodnom fenomenu poznatom kao mlaka – to su udoline, sa vodonepropusnim slojem kreča, u kojima se zadržava voda, a obiluju i specifično vegetacijom. Iako su ljudima sa ovih prostora poznate od pamtiveka, danas je malo ko čuo za njih. Ipak, profesor Lajoš Hovanj bavi se mlakama već nekoliko decenije, a uspeo je da ih pronađe preko 50 na području Subotice, najviše Radanovca.

Mlake nisu pogodne za poljoprivredu, upravo zbog vode koja u njima ili stalno stoji, ili teško otiče. Međutim, korišćene su za ispašu, ali se iz njih dugo vadio i kreč, koji je korišćen za izgradnju kuća.

Profesor smatra da bi mlake mogle da posluže i kao rezervoari za kišnicu, ali da bi ih trebalo i zaštititi, budući da su veoma retke i da se u Evropi nalaze jedino između Budimpešte i Subotice.

Najveća mlaka u Subotici je Mukićeva, nazvana po gradonačelniku Janošu Mukiću, i u čijem posedu se dugo nalazila.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Megatron kaže:

  Lajos Hovanj legenda gradjevinskog fakulteta

 2. Meritor... kaže:

  @ Megatron. Lajoš Hovanj nije on nikakva legenda. Naime ta mesta sa belim-glinenim neplodnim delovima na Panonskoj ravnici su ustvari ostaci vrste soli i njihovih ujedinjenja još iz vremena Panonskog mora na ovim teritorijama. Taj jedinstveni fenomen se javlja na nižim delovima panonske nizije na mestima gde se voda zadržavala najdulje. Prirodnim isparavanjem tlo na tom mestu postao je neplodno i vodonepropustljiv zbog većeg koncentracije raznih soli i krečnjačkog taloga koji su se milionima godina taložili na dno tog velikog jezera …

 3. Pista kaže:

  Meritor
  Jesi ti kadgod bio na nekoj od tih mlaka?

 4. Meritor... kaže:

  @ Pista : Ne da sam bio već sam odrastao na tim područjima . I malo više poznajem te pojave u prirodi ,pa i vodonosne slojeve u okolici Subotice i šire i to iz profesionalne prakse ,a ne iz teorije i prepisivanjem tekstova iz Subotičkog Istorijskog arhiva.

 5. Zxr kaže:

  Postoje i vruce i ledene ne samo mlake..

 6. stormwatch kaže:

  “U Subotici se nalaze gotovo nepoznate udoline u pesku”

  Naravno da su nepoznate, kada je istorija Subotichkih prostora strogo zabranjena tema u drzhavi…nije ni chudo shto je sve vezano za Suboticu cenzurisano i zabranjeno jer mora da se postuje fabrikovana istorija….

 7. Meritor... kaže:

  @ Pista : Još ću te upoznati sa činjenicama za koje kako vidim ne znaš ali te očito interesuju.
  Za tvoje znanje :Nekada kada se išlo prema Segedinu baš oko Radonovce jedan veliki deo puta je trebalo proči skelama ili većim čamcima. Naime taj deo je bio pokriven vodom – močvarom ostatkom Panonskog mora. Kada je mađarski inžinjer Weselenyi svojim projektom, regulacijom podvodnih voda u panonskoj niziji proširio miniranjem korito Dunava kod đerdapske klisure kad se stanje promenilo. Nažalost ne na bolje već na gore jer veliki deo te plodne ravnice posle toga je presušilo-flore i faune su pretrpele velike gubitke koje osećamo još i danas.( veliki deo je ostalo neplodno )
  Ali da se vratimo na taj podvodni deo između Subotice i Segedina. Poznato je još iz davnina da iz tog močvarnog dela vadio se kamen-peščar .Taj fenomen stvaranja kamena događa se u prirodi raznim hemijskim ujedinjenjima.Kamen dog se nalazi u vodi lako se obrađuje ,kasnije na vanjskim uticajima se stvrdne ,ali još uvek je moguće njegova obrada. Deo subotičke tvrđave i zidina oko te tvrđave su izgrađene od tog kamana.Zidine u zemlji i danas postoje kao temelji okolnih starih zgrada i to u polukružnom obliku od ulice Zmaj Jovine pa do trga ispred Subotičke Gradske kuće.

 8. Pista kaže:

  Meritor
  Extra, a jel znas od kog kamena su temelji na katetrali? Meni se nekako cini da je od tih kamenja o kojima si upravo pisao i katedrala nastala, nisam siguran.

 9. Meritor... kaže:

  @ Pista : Katedrala St Theresija je građena isto na delu močvarnog dela Subotice. Ta močvara-vodonosni sloj proteže se iz smera ‘ Jasibare’ pa rema ‘Šandorskoj bari’ i prema ‘ Prozivci’.
  Današnje stanje te katedrale je to da su temelji zgrade ‘ostali u vazduhu’ .Naime crkva je građena na nasipu. Zamisao nije bili loše ali ondasnji graditelji su izgubili iz vida da ispod dobro zbijenog nosećeg nasipa nalazi se duboki sloj močvarnog -podvodnog tla.
  Možda prva crkva koja je bila građena na tom mestu sa svojim gabaritom i težinom odgovarao izrađenom temelju od zamenskog tla. Međutim posle povećanaje gabarita crkve pa i same težine pri dogradnje i rekonstrukcije ondašnj projektant Arhitekt Mačković Titus napravio je kardinalnu grešku. Pri povećanju gabarita i težinu objekta nije vodio računa u pojačanju temeljnih stopa,tako da je koristio postojeće temelje što je postao pogubno za ceo objekat ,pogotovo kod velikog koncentrisanog opterećenja ispod monumentalnih i teških tornjeva.
  Nesvatljivo da kao graditelj nije pojačao kontra svodovima temeljnih stopa. Naime u to vreme već se koristilo portland cement i armatura,za armirano betonskih temeljnih konstrukcija. Da li je ovo bio njegov propust ili nije još poznavao tu tehnologiju za nas će ovo ostati većita tajna…

 10. Ivan kaže:

  @Meritor Vidim da znate materiju pa bi Vas zamolio da komentarišete moje viđenje. Naime smatram da su mlake nadzemni delovi podzemnih tokova pošto imaju sled pojavljianja, kadgod subili povezani jendecima imali su imena ****reka.
  Još očiije je mlaka u blizini Otvorene(ulice) u njenom smeru preko granice je sled ribnjaka vidi se putem “gugl zemlja”

 11. Aurel kaže:

  Zar panonsko more nije nestalo pre vise od 500 hiljada godina? Nekako mi je neverovatno da mlaka dubine par metara opstane pola miliona kao ostatak paratetisa…

 12. Tit Andronik kaže:

  Meritorno nema šta Titus Mačković je živio 100 godina posli gradnje današnje subotičke katedrale

OSTAVITE KOMENTAR