U Subotici imunizovano manje od polovine stanovništva

Iako brojevi obolelih i hospitalizovanih u Subotici ruše sve negativne rekorde, vakcinacija građanstva nije odmakla dalje od četrdeset i pet odsto stanovništva starijeg od osamnaest godina. Stiče se utisak da dalje neće ni ići, jer je trenutno najveće interesovanje za treću dozu vakcine, koju je do sada primilo oko dvanaest hiljada građana Subotice.

Umesto redova na punktu za vakcinaciju, redovi pred Domom zdravlja, koji je u ponedeljak oborio dosadašnji rekord sa tri stotine sedamdeset i četiri pregleda u kovid ambulanti, od čega je stotinu četrnaest ljudi bilo pozitivno. Za epidemiologe, ključ obaranja ovih brojki je u vakcinaciji.

„Suština je u tome da je veštački imunitet kratkotrajan, međutim, i prirodni imunitet je takođe kratkotrajan. Znači, i osobe koje su preležale oboljenje Kovid devetnaest, nakon trideset dana bi trebalo da prime prvu dozu, nakon toga drugu i opet nakon pola godine treću. Znači, ukoliko želimo da se sve ovo zaustavi, da se život vrati u normalu, jedini izlaz je u imunizaciji“, kaže epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Subotici dr Nebojša Bohucki.
A u tom poslu se u Subotici ne odmiče. Potpuno vakcinisano nije ni pola punoletnog stanovništva, a najveće interesovanje trenutno vlada za treću dozu vakcine. Stručnjaci podvlače – nije bitno koja je, važno je da je primite.
„Bitno je da vakcinalni obuhvat bude što veći, barem nekih sedamdeset procenata, idealno bi bilo nekih devedeset, međutim, i sa sedamdeset odsto možemo da budemo zadovoljni. Realnost je da smo tek negde oko pedeset odsto za sada postigli obuhvat sa prvom dozom, prema tome, u narednom periodu bi trebao što veći broj naših sugrađana da se javi na vakcinalne punktove, kako bi se zaštitili i kako bi postepeno priveli epidemiju kraju“, dodao je on.
A koliko vakcinacija znači svedoče i sledeće brojke. U najvećem talasu epidemije prošle zime u subotičkoj Bolnici bilo je hospitalizovano i po dve stotine ljudi. Danas ih je u posteljama skoro duplo manje nego tada – stotinu dvadeset i dva.

RTVKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Zar nas voljeni gradonacelnik i njegove Ssn-ovce lazu jer se ne tako davno izjavili da je vakcinisano vise od polovine stanovnista i sami ste preneli tu vest!!! Ko nas sad laze, voleo bi znati doktori ili ssns- ovce?? Bilo bi lepo kad bi se gradjanima javno izvinuo taj lazov jer i ovako niko nema poverenja u ove druide!

 2. Tramp kaže:

  @Nepotpisani slažem se da je ovaj ,valjda samo sam sebi gradonačelnik, hronični lažov . Ali vakcinacija je prijatelju jedino rešenje,ma šta ko mislio.Cuju se priče da je naručeno desetak hiljada vreca za bolnicu ,za iduću godinu.Stali će s njima? Šta ti misliš?.

 3. Anonimni kaže:

  @ Tramp
  bas procitaj na fejsu komentare ove vest sa ovog sajta pa ces videti kako zaposlena u kovid bolnici prica i sta prica o tim kesama i ostalima. https://www.facebook.com/grad.subotica.3

 4. JaPaja kaže:

  @Anonimni
  Aj ne serendaj nego okači nam taj link gde je bilo ko izjavio da je vakcinisano više od pola subotičana a pošto kažeš „i sami ste preneli tu vest“ pozivam redakciju Gradasubotica da potvrdi ili demantuje laprdanje ovog prdavca.

 5. Anonimni kaže:

  @ JzPaja
  Izgleda danas neces zaraditi sendvic jer ne slusao firera subotickih ssns-ovaca,47000 punoletnih gradjana Subotice po izjavi vaseg firera koliki je to procenat gradjana Subotice(jul 2020 izjava bakica) imas ovde izjavu potrazi je , to sto si drug clan i mislis da ce drugi raditi umesto tebe u ovom si mslucaju se gadno zajebao?? Zato prestani srati ovde, dosta mi je vas sendviracara i vlasto-uvlakaca koji su slepi pred ocima i ne znaju sabrati 2 i 2,a misle da su popili svu pamet sveta jer su Boze moj clanovi biblioteke i dobijaju sendvice za svaki aplauz!!! Zato citaj izjave firera subotickih ssns-ovaca i pamti malo vise od zlatne ribice sta ko izjavljuje, nisu gradjani glupi pamte oni ,glupi su oni koji zaboravljaju sta je ko juce izjavio!!

 6. JaPaja kaže:

  @Anonimni
  Da nisi toliko laprdao i laprdao mogao si okačiti taj link a ne serendati. Kad god nešto ne možeš da uradiš , dokumentuješ , pokažeš , tebise priviđaju sendvičari. Idi bato leči se!

OSTAVITE KOMENTAR