U Subotici izgrađen prvi rozarijum

Počela je prodaja parternih grobnih mesta za pohrane urni, takozvanih rozarijuma, koji je već izgrađen na Kerskom groblju, a kada se prolepša vreme, u planu je izgradnja na još nekoliko lokacija, navode iz JKP „Pogrebno“. Kako objašnjava direktorka nadležnog preduzeća, Vesna Prćić, reč je o porodičnim grobnim mestima u koja može da se položi do četiri urne, cena je nešto više od 100.000 dinara i u njih nema daljih ulaganja.

Uz Kersko groblje, po jedan rozarijum će dobiti i Senćansko i Bajsko groblje. U planu je i izgradnja prvog kolumbarijuma, koji se razlikuje od rozarijuma po tome što je su kasete za polaganje urni u zidu. Predviđen je za gradski deo Bajskog groblja, uz koji u nekom narednom periodu „Pogrebno“ planira da izgradi i osarijum – podzemni objekat za polaganje pronađenih posmrtnih ostataka.

Ono o čemu se za sada ne razmišlja, jeste izgradnja krematorijuma u Subotici, budući da je broj kremacija mali, a investicija veoma skupa, i krematorijumi u Beogradu i Novom Sadu pokrivaju potrebe cele Srbije.

U Subotici se u 2019. godini obavilo oko 30 kremacija, dok je prošle godine taj broj bio nešto niži zbog kovida.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. salašar kaže:

  Znači prvo ćedu mrca nosit u Beograd na loženje a onda ćedu ode mećat pra’.Ta mogli bi i ode digod užarit parasničku peć i uštedit na gorivu.

 2. NS kaže:

  Nešto više od 100.000 za polaganje 4 urne. ???????
  Molim nacrt i od kog materijala se pravi rozarijum.
  I onda sledi još troškova za “održavanje” a osim košenja pred neki svetac ne radi se ništa. Npr, od 1957, od kada su moji preci tamo, još uvek na senćanskom groblju nema ni stazice, osim one utabane

 3. Šojić kaže:

  Mnogo

 4. Kolompar. Gustika kaže:

  Kake su to porodicne kutije za mrtvake kada stane samo cetri mrtvaka to nije nista. mi smo u porodici osam braca i pet sestara pa njihova deca i unuki. deda baba mama i tatovi. Sta cetri za nas treba mesta barem za tridedet mrtvaka.

 5. Vužgi kaže:

  @ salašar : Zaboravio si spomenit čutke i kuružnju…

 6. Croat kaže:

  dobra ideja al to ne sme toliko da kosta ! A posle ce te da placete da nema mesta na groblju! 30 hilj din za mesto , poklopac od kamena snosi kupac mesta i moze da ga uradi u par varijanti. Godisnji zakup 50% od obicne kripte. Tako nesto ima smisla.

 7. De mortuis nihil nisi bene kaže:

  lat. Rosarium
  a) Ruzicnjak
  b) Molitvena krunica

  lat. Kolumbarium
  a) Golubarnik
  b) Grobnica (u starom Rimu) za vise pokojnika

  Ako je u celoj Subotici bilo samo 30 kremiranja godisnje, onda je krematorijum apsolutno nepotreban. Licno, ja polazim od toga da cu umreti u Nemackoj i odredio sam testamentom da se telo preveze u susednu Holandiju na kremiranje jer je to tamo znacajno jeftinije i moj sin kao moj generalni naslednik moze da preuzme urnu i da sa njom radi sta hoce. (U Nemackoj je obavezan da je sahrani na groblju i naravno za to i placa komunalne/grobljanske takse) Moja poslednja zelja je da kada sin sa familiom ode na Baltikum na letovanje, je da ponese urnu, iznajmi jedan camac i malo dalje oko jednu-dve milje od obale spusti urnu u more. Nikakva ceremonija, jednostavno “Cao matori” i to je to. Ja ne zelim da se neko maltretira oko mojeg groba da ga odrzava i placa bespotrebni novac za nesto takvo. Ako me oni koji iza mene ostaju zadrze u secanju, meni ce to biti dovoljan grob i spomeniik. Ako ne, onda nikom nista. Ja sam na ovom svetu zajedno sa svim njegovim ljudima, samo jedan prolaznik i nista vise.

 8. Milan kaže:

  Sram ih bilo! Topalovići su makar bili porodica mada ni ovaj JKP Pogrebno nije daleko! Poznanik, vlasnik pogrebnog preduzeća, mi reče ovako: kremiranje se radi u Novom Sadu(pokojnici iz Vojvodine), kupuje se sva pogrebna oprema kao i za redovnu sahranu ali u pećku ide samo pokojnik!!! Dakle, Bili Piton zove Topaloviće i Maratonci trče…. 100000 dinara uzeti za mesto urne i još porodica bude “sretna” što ne mora i spomenik postavljati, kupiti…
  Samo je smrt siguran posao!

 9. John kaže:

  Nije vas sram? I ja svašta pitam…

 10. Etnička metla kaže:

  Kada već svi Subotičani nemaju pristup ambulantama, opštoj bolnici i specijalistima daj da im proširimo groblja.

 11. Li kaže:

  U Nemackoj moze da se izabere usluga da je urna od biorazgradivog materijala i postavi se ispod drveta na groblju, a sad vec postoje i takozvana sumska groblja. Na drvo se stavi jedna tabla sa podacima pokojnika. Ti ce biti i moj izbor.

 12. salašar kaže:

  Danas je blagdan blaženog Alojzija Stepinca.Pomolimo se.

 13. Inspektor.. kaže:

  To je naka tvoja’nova’ Nemačka u tvojoj bolesnoj glavi…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 85 = 94