U Subotici nastavljeno pošumljavanje, danas zasađeno 4.000 sadnica crnog bora

U dosadašnjoj sezoni pošumljavanja, “Vojvodinašume” posadile su skoro dve hiljade hektara novim sadnicama. Sadnja je nastavljena danas u Subotici, gde su oko dva i po hektara šuma zasadili radnici iz drugih delatnosti ovog šumarskog javnog preduzeća.

Ekonomisti, pravnici, komercijalni i radnici iz sektora marketinga. Sadnja novih šuma za zaposlene u Vojvodinašumama danas je bila tim bilding, u kojem je u Subotici nova stabla sadilo njih četrdesetak.

“Danas smo im dali priliku da nam pomognu, da pomognu osnovnu delatnost preduzeća, da vide kako to izgleda raditi na terenu. Samim tim da izađu iz kancelarija, zašto da ne, i da doprinesemo ozelenjavanju Vojvodine i da radimo ono što nam je u osnovi posla”, kaže referent za odnose sa javnošću JP “Vojvodinašume”, Sanela Milošević.

Radnici su danas pošumili dva i po hektara u Subotici sa oko četiri hiljade sadnica crnog bora. U dosadašnjoj sezoni pošumljavanja širom Vojvodine pošumljeno je više od hiljadu i osam stotina hektara.

“Posaditi ove sadnice crnog bora je relativno jednostavno, posebno kada je ovako lep dan, kada nije jako hladno. Ali njih treba sačuvati i od požara i od šumokrađe, mi rizikujemo, proizvodni ciklus bora je dugačak. U tom periodu može da se dogodi i snegolom i vetrolom i vetroizvale. Dakle, to su sve situacije koje mogu da nas osujete da tu na kraju bude šuma”, ističe stručni saradnik za gajenje i zaštitu šuma JP “Vojvodinašume”, Slađana Milošević.

Svoj dalji doprinos povećanju površina pod šumama ovo preduzeće će dati i u saradnji sa resornim Pokrajinskim sekretarijatom, putem čijeg konkursa svim zainteresovanima doniraju sadni materijal, kako bi se negativna statistika pošumljenosti Vojvodine koliko-toliko popravila.

 

RTVKOMENTARI

 1. subotičanka kaže:

  Pohvalno! Proširite akciju na građane,škole ,obdaništai druge firme kako privatne tako i državne ustanove,policiju,sud,vodovod,čistoću i zelenilo,isplanirajte ozelenjavanje i drvorede u ulicama…! Ja bih vam bila zahvalna a verujem da bi se našao još neko! Uistinu bih se uključila u akciju u mojoj ulici,mesnoj zajednici …!

 2. Petar kaže:

  Lepo i pohvalno !
  Hvala vam u ime svih građana.

 3. Tavankut-Čikerija??? kaže:

  Gde je sađeno? Na kom potezu? Čikerija ? Tavankut?

 4. Indijanac kaže:

  Pa koliko ih tamo ima po kancelarijama, ako su za jedan dan uspeli da zasade čak 4.000 sadnica crnog bora?
  I Kinezi bi im pozavideli po brojnosti.

 5. Djuka kaže:

  Pre petnaestak godina su u Portugalu izbili veliki sumski pozari, koji su unistili gotovo sve hrastove na podrucju iznad Algarve-a. Taj hrast je inace jako bitan za tu oblast, zato sto se od njega dobija pluta, po kojoj je taj kraj poznat sirom sveta.
  U to vreme sam bio clan jedne medjunarodne dobrotvorne organizacije, koja je pomagala da se opustosena podrucja ponovo posume.
  U roku od 10 dana je posadjeno 1 milion sadnica. Moja grupa (bilo nas je 300 tog dana) je zasadila 100.000 sadnica hrasta u jednom danu.
  Potrebna je dobra organizacija i mehanizacija (koja odradi posao prije i posle) ali prakticno smo svojim rukama posumili celu oblast.

 6. Ana kaže:

  a gde su stabla zasadjena?

 7. bac Vranje kaže:

  @ Djuka
  ali ti nisi ekonomista, pravnik, komercijalista ni radnik iz sektora marketinga u drzavnoj firmi pred poceak izborne kampanje. Ti si pretpostavljam neko ko je navikao da radi i nije mu tesko,a ne da mora cak 8 sati svakog dana lelmudati za platu.

 8. Anonimni kaže:

  Cestitam

 9. Bobby kaže:

  O svemu piše ali o lokaciji pošumljavanja…

 10. Admir kaže:

  Svaka čast, ali treba nastaviti pošumljavanje i u samom gradu. Fali zelenila u Subotici.

 11. Lunja kaže:

  Zar se Vojvodina pošumljava crnim borom?
  Posavetujte se sa Zavodom za zaštitu prirode ,oni će znati koje su autohtone vrste u Vojvodini.
  Budi bog s nama.

 12. Stevan kaže:

  @Lunja

  Crni bor jeste autohtona Vojvođanska vrsta drveta, konkretno provenijencija Pinus nigra var. Banatica. Informišite se malo.

OSTAVITE KOMENTAR