U Subotici nema GMO

Zeleni Srbije su najavili da će od države da traže uvođenje moratorijuma na uvoz, proizvodnju  i promet GMO hrane i proizvoda od GMO u trajanju od 10 godina. Zeleni Srbije će tražiti i od narodne skuptine Republike Srbije donošenje rezolucije o potrebi da Srbija postane zemlja bez GMO i proizvoda od GMO.

 

Tim povodom pokušali smo da saznamo da li u Subotici ima GMO proizvoda. Prema rečima Poljoprivredne stručne službe u Subotici se ne proizvodi Genetski modifikovana soja. Pod sojom je 1200 hektara i prema rečima stručnjaka nema “poboljšane”, odnosno genetski modifikovane soje, ali ni kukuruza. Ranijih godina je bilo u Mačvi genetski modifikovane soje i ona je uništavana, kažu u Poljoprivrednoj stručnoj službi. Genetski modifikovana hrana se dobija od genetski modifikovanih organizama, a modifikacija se zasniva na ubacivanju ili brisanju gena.

 

Od juna 2009. godine, u Srbiji je na snazi Zakon kojim se zabranjuju proizvodnja i promet genetski modifikovanih organizama u komercijalne svrhe.

 

Okolne zemlje kao što je Mađarska su zabranile uvoz GMO sirovina u njihovu zemlju Ustavom i Zakonom.  Trenutno je soja najzastupljenija genetski modifikovana biljka jer je 77% od sve posejane soje u svetu upravo takva. Pored soje, kukuruza, pamuka, šećerne repe, itd. interesantan je i genetski izmenjen pirinač koji sadrži velike količine vitamina A . U Evropskoj uniji je dozvoljena upotreba čitavog niza genski modifikovanih organizama i to kao životnih namirnica, sredstva za hranjenje domaćih životinja i za sejanje i sađenje. U takve spadaju krompir, soja, kukuruz i paradajz. Obeležavanje tih namirnica regulisano je nacionalnim zakonima na osnovu preporuka Evropske unije.KOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  Poštovana “lena” (ili ko god da ste)…

  Nije tačno to što pišete. Radanovačka krivina. Iz pravca grada, desno, druga duž pa opet desno, peta šesta njiva…. MODIFIKOVAN kukuruz!!! O čemu Vi pišete, draga damo?

  Dolaskom “demokratije”, u našu nam dragu zemljicu, moraju da se ispunjavaju i obaveze prema “investitorima” (stranim) u istu. Pa je tako napravljen dil sa izvesnom kućom (američkom), koja je (gle čuda) najjača u proizvodnji hemijskih preparata i proizvodnji semena GENETSKI MODIFIKOVANOG.

  Izvesna ministarka poljoprivrede (gle čuda, iz načeg kraja), ne iz neznanja, već za proviziju, DOZVOLILA je sklapanje sporazuma izmedju VLADE Republike Srbije i pomenute kuće o “saradnji”. Uključujući i GMO.

  Sadašnji, friško izabrani ministar poljoprivrede (da li je baš stručan ili nije, baš me briga) TAKODJE MORA da poštuje taj sporazum. Uvodjenje “demokratije” košta, draga moja.

  U vreme cvetanja, oprašivanja, GMO biljke se ŠIRE. Zagadjuju i okolne kulture. Uništiti neku njivu u Mačvi, Srbobranu, u p***i materini, ne znači NIŠTA. Sklop je VEĆ poremećen. ENDE.

  P.S. Ambrozija nije autohtona vrsta korova kod nas. A mnogo ljudi pate zbog nje. Došla je iz AMERIKE, kukuruzom… Pa se “odomaćila” prvo u Belgiji, Holandiji, Francuskoj i…? Doneo je vetar!!! A ljudi, naši sugradjani, suze, šmrču od tog korova….

  Nije sve tako, draga moja, kako su te “ubedili”. I ne piši neproverene stvari. Istražuj, pronadji, saznaj… i onda napiši: “Aaaalo, vi iz poljoprivredne organizacije, mafije ili šta već… LAŽETE!!!” 

 2. amacak kaže:

  pa lepo piše da je lena samo prenela izjavu iz pps subotica. sve ove primedbe bi trebale da idu damiru vargi koji opet samo prenosi podatke koje ima.

  ako neko ima podatke o kršenju zakona a ne predaje ih policiji i sam čini krivično delo. primanje mita je krivično delo a gajenje gmo kulture u srbiji takođe (ili bar prekršaj). dakle, ako freelancer ima sigurne podatke policija je prvo mesto gde o tome treba da priča. takođe bi trebalo da obavesti pps subotica koji sigurno ne mogu da posete svaku njivu u subotičkom ataru.

  koliko znam, bez dodatnih analiza nemoguće je sa sigurnošću utvrditi  da li neki usev gmo ili ne. bez dojava gde da traže i oni su tu nemoćni. a onaj ko te podatke tvrdi da ima ne prijavljuje nadležnima već o tome piše na komentarima. 

  na kraju, kakve veze ima ambrozija sa gmo? 

 3. emanuel kaže:

  ma gde nema… a Dulićka bila stipendista je##nog MONSANTA i uvezla soju dok je bila ministarka … 

  prazna priča! kao nema … a na mala vrata se uvozi bez problema!!
   

 4. amacak kaže:

  emanuel:

  ma gde nema… a Dulićka bila stipendista je##nog MONSANTA i uvezla soju dok je bila ministarka … 

  prazna priča! kao nema … a na mala vrata se uvozi bez problema!! 

   

  pa ambrozija nije gmo, kakva je veza?

  to što je bila stipendista monsanta (ako je, nisam proveravao) znači da je primila proviziju da bi potpisala nekakav sporazum?

  što se tiče ovog o gmo i tumorima, u usa se gmo koristi za ljudsku ishranu. koliko je porastao broj tumora otkad je to slučaj?

 5. freelancer kaže:

  http://www.poljopartner.rs/VestDetaljno.aspx?id=24852&grupa=6 

  Dodatak: Ministarstvo poljoprivrede republike Srbije NEMA uvida u poslovanje firme Monsanto na teritoriji Srbije i NIJE nadležno za rad iste. Pa, ko onda jeste?

 6. freelancer kaže:

  Ispravka: Republike… Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR