U Subotici novi držači za bicikle

U gradu biciklista napokon je došlo na red i uređenje držača za bicikle. U gradu gotovo da i ne postoji rešenje koje odgovara korisnicima, te se bicikli još uvek ostavljaju na starinske gvozdene „češljeve” gde se dvotočkaši zaključavaju nisko pri zemlji. To, naravno ne odgovara nikome, a posebno ne starijim korisnicima, ali ove „sitnice” u urbanom uređenju često ostanu na margini kada se govori o uređenju grada.

drzac-za-bicikle
Skupština grada je početkom februara donela odluku kojom se uređuju mesta na kojima se postavljaju držači za bicikle, i to na više od 30 lokacija u zaštićenom centru grada, na Paliću kao i u prigradskim mestima Bajmok i Čantavir. Takođe se uređuje i čitav niz lokacija na kojima bi se u širem centru, van zone zaštite, postavili držači za bicikle.

 
Ovoj odluci prethodila je sveobuhvatnija odluka o uređenju komunalnog mobilijara, a na osnovu gradske Odluke o komunalnom redu, ali i podrobna analiza terena. – Prvo smo utvrdili i popisali sve postojeće držače za bicikle, i utvrdili gde su sve potrebni. Rukovodili smo se načelom da su neophodni ispred ustanova, mesta snabdevanja, parkova, sportskih terena, dakle svih mesta koja okupljaju više ljudi, a u prigradskim mestima uvažavali smo sve zahteve samih mesnih zajednica – objašnjava za „Politiku” dipl. inž. građevine Smiljana Milenković, prostorni planer u Direkciji za izgradnju grada.

 
Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture propisao je detaljne uslove za držače za bicikle koji predviđa izgradnju nadstrešnice od čelika, dok bi sami stubovi u sebi imali dizajniranu šaru u stilu secesije. Po ovim osobinama držači bicikla uklapaju se u zaštićeno gradsko jezgro, kao prostorno istorijsku celinu od velikog značaja. – Novi držači trebalo bi da zamene postojeće, od kojih su mnogi bili i zapušteni. Za korisnike su komforniji jer se za jedan stub zaključavaju po dva bicikla i to bez saginjanja. Njihov izgled i lokacija su u funkciji grada, ali i samih biciklista – navodi Milenković.

 
Po projektu osim što su natkriveni, držači za bicikl trebalo bi da imaju i osvetljenje, a u budućnosti čak i video nadzor. Napravljeni su nacrti za pet vrsta držača, u zavisnosti od broja bicikla koji mogu da prihvate. Za mesta izvan zaštićenog centra planirani su slični držači nešto jednostavnijeg oblika.
Međutim, kada će se naći na ulicama, još je neizvesno. Direkcija za izgradnju grada septembra prošle godine raspisala je javni poziv za izradu ovih držača, i na produženi rok za dostavu dokumentacije javile su se dve firme, ali su njihove ponude odbijene, jer je jedna imala nepotpunu dokumentaciju, a druga ponuda, od preko dva miliona dinara, bila je preskupa. Novi tender još nije raspisan.

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  ?????????????????????????? Novi drzaci za bicikle?!?!?! Wooow…iMagla se bas zahukto pred izbore….

 2. damir kaže:

  kao i sve u ovom gradu ni to nece dugo trajati bice polupani izlomljeni,dzabe prave

 3. E remont kaže:

  Ono što me najviše rastužuje, to su ta stajališta slična ovom, koja postaju pano za švrljanje, lepljenje oglasa i kojekakvog sra..
  Prvi je Suboticatrans na bus stajalištima preko grba grada namazao lepak i zalepio papirni red vožnje koji je odmah iscepkan. Do kraja godine sve do jednog stajališta će biti ruglo. Lepa su kao i ovi parkinzi za bicikle ali nisu za nas.

 4. emanuel kaže:

  ” Po ovim osobinama držači bicikla uklapaju se u zaštićeno gradsko jezgro, kao prostorno istorijsku celinu od velikog značaja. ”

  Po ovom crtežu … ti držači lepše izgledaju nego postojeće BUS stanice … koje su male i idealno pravljene da te produva promaja 😀

  Hajd bar betonirajte staze za bicikle po gradu … pa onda pravite … HEJ !!!
  ” ISTORIJSKU CELINA OD VELKOG ZNAČAJA ” 😀

 5. roki kaže:

  Koliko ja vidim na ovom crtezu tu ima mesta samo za 4 ili 8 bicikli. A gde ce ostali parkirat bicikle, ispred crkve?

 6. Belial kaže:

  Jos kada bi i staze bile normalne a ne da lepim gume svaki put kad odem do Palica ili zorke!

 7. Djuka kaže:

  #onokad mislis da idioti ne mogu vise da te iznenade pa shvatis da nisi u pravu…

 8. Pravdoljub kaže:

  Zar u ovoj opštini od prigradskih naselja postoje samo Bajmok i Čantavir? Što pravite razlike? I samim tim podižete tenzije među narodom.

 9. nekoime kaže:

  e samo nek naprave neke drugacije, bolje drzace, ovi su smrt za bajseve

 10. S&S kaže:

  Veoma lepa vest (prosto fantastična). Pogotovo deo koji kaže – prvo smo utvrdili i popisali broj držača …(svaka čast majstori). Pa sad, kao sledeći korak, predlažem da popisivači (kad se malo odmore) utvrde i popišu sve staze koje su predvidjene (po njihovim projektima) za vožnju bicikala a nisu upotrebljive, da se dovedu u stanje primereno za vožnju bicikala (možda se i to uklopi u istorijsku celinu). Na kolovoznim trakama od pošte do Prozivke (M.Gorkog i Beogradski put), gde ne postoji staza za bicikliste, da se obeleži propisana širina na vanjskoj traci (tako se to radi u Evropi) u kojoj bi se biciklisti bezbedno kretali.
  Vožnja bicikala na ovoj deonici je avantura ,,opasna po život”.
  Uostalom dolaze izbori, ,,kad ćete ako sad nećete”.

 11. Megille kaže:

  Najveća glupost od držaća bicikla , naime ispod ove nadstrešnice moći će se ‘ nasloniti ‘ 4×2= 8 bicikla . Ko je ovde lud ??? Pa bicikla na stotine ima na parkiralištima samo oko gradske kuće.

 12. Aleksa kaže:

  Sta ce nam staze za bicikle kada svi bicikle voze po trotoaru.

 13. pepi kaže:

  Prvo i prvo gospodo popravka puteva za bajs pa sve posle moze . Ocajni putevi prem a zorci ,aleksadrovo, palic, mali bajmok, a da se ne nabraja ostalo.

 14. Alisa u Zemlji čuda kaže:

  Ako se i pored “zaštićenog gradskog jezgra” (pretpostavljam od neimara!) čim se fasade zgrada svako malo krune prolaznicima na glavu, onda i pored brige lokalne samouprave da se korisnici NE SAGINJU prilikom zaključavanja bajkova, oprez i četvero oči otvorene su tim poželjniji. Ne kaže se džabe, ko se čuva, i Bog ga sačuva. Inače…!?..

 15. štaraditebre kaže:

  Jednom će graditi držače za bicikle, oni će imati stubove u stilu secesije što je mnogo važno, ali neće imati dovoljno mesta što nije važno, biće ih u Čantaviru i Bajmoku a u ostalim prigradskim mestima neće…. e sad hajde da se mrzimo oko toga, a držači nikad neće stići, ili ako stignu biće njesra… ova vlast stvarno misli da smo svi s kruške pali. I ne tražite da vam poprave staze, evo šatro su popravljali ulice pa sad još lakše možete oštetiti auto ako vozite ili uganuti nigu ako ste pešak.

 16. Niko kaže:

  Ha, ha, gledam sliku novih držača za bicikle i da kojim slučajem nisu napisali šta je to na slici, ja bih po izgledu te naprave rekao da mi to liči na neki turbo-električni vakumski pisoar.

OSTAVITE KOMENTAR